Nateraz Alexej Navaľnyj aspoň ”vyhrážkami, krikom a dovolávaním sa svedomia” presvedčil svojho spolubývajúceho, aby si začal umývať ruky a tvár. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Navaľnyj tvrdí, že je vystavený novej forme psychického nátlaku. Dali mu do cely bezdomovca

12.12.2022, 17:51
Autor:
TASRTASR

"Pripadám si ako učiteľka v škôlke, kde sú však namiesto detí bezdomovci žijúci pod teplovodom," konštatoval Alexej Navaľnyj aj na platforme Twitter.

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v pondelok informoval o novej forme psychického nátlaku, ktorému je vystavený zo strany vedenia väzenského tábora, kde si odpykáva trest. Na samotku, kde je za trest na 11 dní, mu pričlenili odsúdeného, ktorý nedodržiava osobnú hygienu.

Na Navaľného príspevok na sociálnej sieti Facebook v pondelok upozornila stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), píše TASR. Politik uvádza, že po tom, ako ho dozorcovia od polovice augusta niekoľkokrát nedokázali zlomiť, zvolili inú metódu a dali mu do cely "bezdomovca". Navaľnyj upozornil, že v malých celách, kde vzdialenosť medzi väzňami je na dĺžku paže, urobí spoluväzeň nedodržiavajúci hygienu "váš život neznesiteľným".      

Vedeniu väznice už Navaľnyj medzičasom tlmočil svoje rozhorčenie a o presun do inej cely požiadal aj dotyčný väzeň. Vedenie väznice však ich sťažnosti odmietlo. Vysvetlilo, že presun spoluväzňa do inej cely by bol možný jedine vtedy, ak by bol zo strany Navaľného vystavený fyzickému násiliu.

"Ak ho začnete biť, preložíme ho," citoval Navaľnyj vyjadrenie vedenia väznice.

Nateraz Navaľnyj aspoň "vyhrážkami, krikom a dovolávaním sa svedomia" presvedčil svojho spolubývajúceho, aby si začal umývať ruky a tvár.

"Pripadám si ako učiteľka v škôlke, kde sú však namiesto detí bezdomovci žijúci pod teplovodom," konštatoval Navaľnyj aj na platforme Twitter.

Navaľnyj, ktorý si odpykáva trest vo väzení s prísnym režimom stráženia vo Vladimírskej oblasti, bol nedávno už po ôsmykrát poslaný za trest na samotku. Tentoraz tam musí zostať 11 dní.

Po tom, ako bol v auguste roku 2020 otrávený bojovým jedom triedy novičok, sa Navaľnyj dlhší čas liečil a zotavoval v Berlíne. Začiatkom roka 2021 sa vrátil do Ruska, kde ho zadržali priamo na letisku a následne začali stíhať.

Najprv mu súd v kauze Yves Rocher zmenil podmienečný trest na nepodmienečný a krátko nato bol v prípade urážky na cti voči veteránovi odsúdený na zaplatenie pokuty a v prípade podvodu a urážky sudcu dostal deväť rokov väzenia. Tieto stíhania považuje Navaľnyj i jeho priaznivci za politicky motivované zo strany Kremľa.

V polovici júna roku 2022 Navaľného presunuli z väznice v meste Pokrov do väznice s prísnym režimom v Melechove.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:09