Ruský prezident Vladimir Putin.
StoryEditor

Putinove ciele sú stále imperialistické a maximalistické, tvrdí americký inštitút

08.12.2022, 08:47
Autor:
TASRTASR

Americkí analytici vo svojej obvyklej bilancii upozorňujú aj na to, že ruská armáda v stredu - po trojtýždňovej prestávke - na Ukrajine opäť použila drony Šáhid iránskej výroby. Ich útokom boli vystavené viaceré mestá a regióny vrátane Dnipra, Kyjevskej oblasti, Poltavy, Žitomyru a Záporožia.

Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) sa domnieva, že ciele ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine sú "stále jasne imperialistické a maximalistické".

ISW dospel k tomuto záveru na základe analýzy prejavu, ktorý Putin predniesol na stredajšom zasadnutí rady pre ľudské práva pôsobiacej pri jeho prezidentskej kancelárii.

Podľa britskej stanice BBC v ňom Putin uviedol, že "špeciálna vojenská operácia" - ako Kremeľ nazýva svoju vojnu proti Ukrajine - je "dlhý proces" a jeho výsledkom by malo byť získanie nových území.

"Putin vytvoril paralely medzi sebou a ruským cárom Petrom I., pričom poznamenal, že Rusko teraz ovláda Azovské more, za ktoré bojoval aj Peter Veľký," tvrdia americkí experti.

"Zmienka o ruskej imperiálnej histórii otvorene stavia súčasné Putinove ciele na Ukrajine ako jasne imperialistické a stále maximalistické," uvádza sa v bilancii ISW.

Americkí analytici vo svojej obvyklej bilancii upozorňujú aj na to, že ruská armáda v stredu - po trojtýždňovej prestávke - na Ukrajine opäť použila drony Šáhid iránskej výroby. Ich útokom boli vystavené viaceré mestá a regióny vrátane Dnipra, Kyjevskej oblasti, Poltavy, Žitomyru a Záporožia.

Ruské jednotky tieto bezpilotné lietadlá pravdepodobne upravili na použitie v chladnejších poveternostných podmienkach a je pravdepodobné, že ich v nadchádzajúcich týždňoch budú čoraz viac využívať na útoky na kritickú ukrajinskú infraštruktúru, upozorňujú v tejto súvislosti odborníci z ISW.

Ukrajinská armáda už dávnejšie predpokladala, že Rusko muselo pozastaviť používanie dronov vyrobených v Iráne, pretože nie sú vhodné na použitie v chladnom počasí. Teraz sa pravdepodobne ruskej armáde podarilo tento problém vyriešiť, konštatuje ISW.

"ISW už v minulosti informoval, že ruská armáda sa čoraz viac spolieha na systémy vyrobené v Iráne kvôli vyčerpaniu ruského arzenálu presne navádzaných zbraní," napísal americký inštitút podľa TASR.

 

 

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:40