Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Podozrivé balíky zaslané na ambasády majú spiatočnú adresu v Nemecku, hovorí Kuleba

07.12.2022, 19:28
Autor:
ČTKČTK

"Už týždeň fungujú ukrajinské ambasády a konzuláty v režime zvýšených bezpečnostných opatrení," napísal šéf ukrajinskej diplomacie.

Vyhrážky prichádzajú ukrajinským diplomatom aj naďalej, napísal dnes na facebooku ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Všetky podozrivé obálky podľa neho majú rovnakú adresu odosielateľa: Autosalón značky Tesla v nemeckom meste Sindelfingen. Odoslané boli zvyčajne z pôšt, kde nie sú bezpečnostné kamery, a páchatelia na nich nezanechali stopy DNA, čo svedčí o profesionálnej úrovni akcie, dodal Kuleba. Ukrajinské zastupiteľské úrady v mnohých európskych krajinách vrátane Česka dostali v uplynulom týždni balíčky obsahujúce zvieracie oči.

"Už týždeň fungujú ukrajinské ambasády a konzuláty v režime zvýšených bezpečnostných opatrení," napísal šéf ukrajinskej diplomacie, ktorý ako príklad priložil snímku z Poľska, na ktorej sú vidieť tri hasičské autá na ulici a okrem iného tiež človek v oranžovom ochrannom obleku na pozemku. Podľa Kulebu na diplomatických úradoch zasahovala polícia, kynológovia so psami, pyrotechnici aj súdni znalci.

Prípady sa množia

"V uplynulých dvoch dňoch boli podozrivé balíky doručené na veľvyslanectvá v Taliansku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Dánsku a na konzulát v Gdansku," poznamenal minister, ktorý zároveň vymenoval všetky štáty, kde podľa neho podobné obálky na ukrajinské diplomatické misie prišli. "Celkovo už máme 31 prípadov v 15 krajinách," sčítal a spomenul tiež dva prípady v Česku.

image

Novelu zákona, ktorá má pomôcť Ukrajine s likviditou, parlament schválil. Dôvodom sú opatrenia Únie

Česká polícia minulý týždeň informovala na twitteri, že v podozrivej zásielke, ktorú na ukrajinskom veľvyslanectve v Prahe preskúmavali pyrotechnici, boli rovnako ako v podobnom balíku na ukrajinskom konzuláte v Brne živočíšne tkanivá. Policajti predtým preventívne evakuovali dve budovy ambasády a čiastočne uzavreli ulicu.

"Kampaň teroru proti ukrajinským diplomatom, ktorá sa teraz odohráva, nemá svojím rozsahom obdoby. A to nielen v kontexte Ukrajiny, ale ani na svetovej úrovni, "uviedol Kuleba a poznamenal, že si nevybavuje z histórie moment, keď by sa toľko diplomatických misií z jednej krajiny stalo terčom tak masívnych útokov v takom krátkom čase.

Mafiánske praktiky

Ukrajina, ktorá sa už vyše deväť mesiacov bráni ruskej invázii, minulý týždeň začala informovať o tom, že na jej diplomatické misie v európskych mestách začali chodiť podozrivé balíky. Podľa agentúry Reuters boli zakrvavené a obsahovali zvieracie oči. Španielske úrady minulý týždeň odhalili niekoľko listových bômb, ktoré podľa všetkého súvisia s ruskou vojnou na Ukrajine. Jedna explodovala na ukrajinskej ambasáde.

image

Rusko je pripravené brániť svoje záujmy všetkými prostriedkami, vyhlásil Putin

Nemecké úrady ani predajca elektromobilov Tesla v Sindelfingene na žiadosť o komentár k dnešným informáciám zatiaľ nereagovali, poznamenala agentúra Reuters. Zároveň pripomenula, že šéf Tesly a miliardár Elon Musk čelí kritike od Ukrajincov za svoj nedávny návrh ohľadom možnej mierovej dohody o ukončení vojny na Ukrajine.

Musk navrhol, aby Ukrajina získala neutrálny status a zriekla sa Ruskom anektovaného Krymu. Pod dohľadom OSN by sa potom podľa neho malo na anektovaných územiach uskutočniť nové hlasovanie, ktoré by odrážalo "vôľu ľudu". Musk tiež vyvolal v Kyjeve znepokojenie, keď v októbri povedal, že jeho spoločnosť SpaceX nemôže donekonečna financovať prevádzku svojej satelitnej internetovej služby Starlink na Ukrajine, kde pomáha civilistom a ukrajinskej armáde zostať online. Neskôr však uviedol, že ju bude financovať aj naďalej.

01 - Modified: 2022-12-07 16:58:49 - Feat.: 1 - Title: Novelu zákona, ktorá má pomôcť Ukrajine s likviditou, parlament schválil. Dôvodom sú opatrenia Únie 02 - Modified: 2022-12-07 15:39:13 - Feat.: 1 - Title: Ruskému ostreľovaniu Kurachova podľahlo osem ľudí, uvádza Ukrajina 03 - Modified: 2022-12-07 15:34:41 - Feat.: 1 - Title: Rusko je pripravené brániť svoje záujmy všetkými prostriedkami, vyhlásil Putin
01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 03 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 04 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 05 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:06