Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred veľkým nápisom Sloviask. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zelenskyj sa objavil pri mieste najhorších bojov. Nabudúce sa zídeme v Donecku, odkázal vojakom

06.12.2022, 13:12
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Volodymyr Zelenskyj, ktorý od vpádu ruských vojsk neopustil Ukrajinu, sa na front vydal už po niekoľkýkrát. Urobil tak na rozdiel od ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý však zase od začatia invázie vycestoval do zahraničia.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok Doneckú oblasť, pričom sa zastavil aj v meste Sloviansk ležiacom neďaleko Bachmutu, ktorý sa už štyri mesiace pokúšajú dobyť ruské sily a prebieha tu jedna z najhorších bitiek celej vojny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP odvolávajúcej sa na vyjadrenie Zelenského kancelárie.

Zelenskyj sa objavil vo videu - zverejnenom na sociálnych sieťach - v zimnej bunde stojac pri obrovskom modro-žltom nápise mesta Sloviansk, pričom si uctil minútou ticha pamiatku padlých ukrajinských vojakov.

"Z celého srdca vám blahoželám k tomuto veľkému sviatku, (utorkovému ukrajinskému) dňu ozbrojených síl," povedal prezident v Sloviansku.

image

Jedna z najbrutálnejších bitiek sa vedie o vojensky bezvýznamné mesto. Prečo tam Rusi aj tak stále útočia?

Vyjadril pritom presvedčenie, že sa takto v budúcnosti stretne s ukrajinskými vojakmi a občanmi aj v Donecku, Luhansku a na Kryme, keď sa tieto Ruskom okupované územia Ukrajiny podarí raz oslobodiť.  

"Dnes na východe Ukrajiny - ten najťažší smer. Mám tú česť byť tu na Donbase s našimi obrancami. Verím, že sa nabudúce zídeme v našom ukrajinskom Donecku, Luhansku. Som si istý, že aj na Kryme," uviedol Zelenskyj a vojakom poďakoval, že bránia nezávislosť Ukrajiny.

Doneck a Luhansk sú oblastné metropoly rovnomenných ukrajinských oblastí, mestá však od roku 2014 ovládajú proruskí separatisti. Krymský polostrov Rusko v roku 2014 nezákonne anektovalo.

Proruskí separatisti na niekoľko mesiacov v roku 2014 okupovali aj Sloviansk, ktorý sa však podarilo Ukrajincom opäť oslobodiť. Mesto od začiatku ruskej invázie vo februári čelilo ostreľovaniu a ruské jednotky sa neúspešne pokúšali o jeho dobytie. Teraz mesto leží zhruba 45 kilometrov od frontovej línie.

Zelenskyj, ktorý od vpádu ruských vojsk neopustil Ukrajinu, sa na front vydal už po niekoľkýkrát. Urobil tak na rozdiel od ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý však zase od začatia invázie vycestoval do zahraničia, napríklad do stredoázijského Uzbekistanu. Putinov hovorca Dmitrij Peskov cez víkend uviedol, že sa prezident vydá na Donbas, keď "nastane ten pravý čas".

01 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 02 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha 04 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 01:26