Prezident USA Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Západ by mal zvážiť, ako sa postaví k ruským požiadavkám pri vyjednávaní, tvrdí Macron

03.12.2022, 17:32
Autor:
ČTKČTK

Rusko aj Spojené štáty, ktoré stoja na čele západnej obrannej aliancie, uviedli, že sú ochotné spolu rokovať, hoci Biden to podmienil tým, že Putin musí prejaviť vôľu ukončiť vojnu.

Západ by mal podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vopred zvážiť, ako sa postaví k ruským bezpečnostným požiadavkám ohľadom Severoatlantickej aliancie, ak sa ruský prezident Vladimir Putin rozhodne vrátiť k rokovaniam o mieri na Ukrajine. Macron to povedal v rozhovore so stanicou TF1 natočenou pri jeho návšteve v Spojených štátoch, informovala agentúra Reuters.

"Jedným zo základných bodov, ktorými sa musíme zaoberať, je - ako Putin vždy hovoril - strach, že NATO príde priamo k jeho dverám, a tiež rozmiestnením rakiet, ktoré by mohli ohroziť Rusko," povedal Macron. "To bude jednou z tém pri rokovaní o mieri, takže sa musíme pripraviť na to, čo sme ochotní urobiť, ako ochránime našich spojencov a členské štáty a ako poskytneme Rusku záruky, keď sa vrátia k rokovaciemu stolu," dodal.

image

Macron vyzval Francúzov, aby počas zimných mesiacov šetrili elektrinou

Rusko aj Spojené štáty, ktoré stoja na čele západnej obrannej aliancie, tento týždeň uviedli, že sú ochotné spolu rokovať, hoci americký prezident Joe Biden to podmienil tým, že Putin musí prejaviť vôľu ukončiť vojnu na Ukrajine. Kremeľ prostredníctvom svojho hovorcu Dmitrija Peskova zase rokovania podmienil uznaním anexe štyroch ukrajinských oblastí Spojenými štátmi.

V telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzem Putin v piatok povedal, že ruské rokovania o mieri s Ukrajinou narúša západná podpora Kyjeva. Ten dlhodobo deklaruje, že je ochotný rokovať s Moskvou o prímerí iba pod podmienkou, že sa ruské invázne sily úplne stiahnu z Ukrajiny. Ukrajina tiež predtým uviedla, že nechce rokovať s Putinom, ale až s jeho nástupcom.

image

Putin by mohol využiť mierové rozhovory na prezbrojenie armády, tvrdí britský minister zahraničných vecí

Macron v Bielom dome vo štvrtok oznámil, že v "nasledujúcich dňoch" bude s Putinom hovoriť. "Budem s ním naďalej hovoriť, pretože sa neustále snažíme predísť ďalšej eskalácii. Budem chcieť hovoriť napríklad o bezpečnosti (ukrajinských) jadrových elektrární, "povedal francúzsky prezident.

Rusko a Ukrajina musia podľa neho nájsť cestu k rokovaciemu stolu. "V správnej chvíli a za podmienok, ktoré si určia Ukrajinci, im pomôžeme zabezpečiť mier," povedal Macron. Priame rokovania ukrajinskej a ruskej delegácie sa uskutočnili naposledy na konci marca a nemali žiadny výsledok. Na rokovania a dialóg vyzvali aj ďalšie svetové mocnosti vrátane Číny, Indie alebo Turecka.

image

Macron sa v New Orleans stretol s Muskom, hovorili o Twitteri a nariadeniach Únie

Niekoľko týždňov pred ruskou inváziou na Ukrajinu, 8. februára, povedal Putin Macronovi, že Rusko má voči Západu tri základné bezpečnostné požiadavky: žiadne ďalšie rozširovanie NATO, žiadne rozmiestňovanie rakiet blízko ruských hraníc a zmenšenie rozsahu vojenskej infraštruktúry NATO v Európe na úroveň spred roku 1997. USA vtedy ruské požiadavky označili za neprijateľné. Česko spolu s Poľskom a Maďarskom vstúpilo do Severoatlantickej aliancie až v roku 1999. Teraz sa o členstvo v aliancii uchádza Fínsko a Švédsko, zatiaľ im chýba súhlas Turecka a Maďarska.

01 - Modified: 2022-12-03 15:45:42 - Feat.: 1 - Title: Námorníctvo USA uviedlo, že na lodi z Iránu do Jemenu našlo tony munície a paliva 02 - Modified: 2022-12-03 15:02:18 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ uviedol, že neprijme cenový strop na ruskú ropu a pripravuje reakciu 03 - Modified: 2022-12-03 14:43:47 - Feat.: 1 - Title: Za prácou a nákupmi do Maďarska? Z Bratislavy zamieri nový vlak na juh
01 - Modified: 2024-04-07 09:51:11 - Feat.: - Title: Francúzsko mohlo zastaviť genocídu v Rwande, ale nemalo vôľu, vyhlásil Macron 02 - Modified: 2024-03-28 19:55:50 - Feat.: - Title: Ukrajinská ekonomika rástla. Je však závislá na Západe 03 - Modified: 2024-03-28 14:18:56 - Feat.: - Title: Absolútny nezmysel. Putin odmieta tvrdenia, že by Rusko mohlo napadnúť Poľsko, pobaltské štáty či Česko 04 - Modified: 2024-03-24 19:30:23 - Feat.: - Title: Macron nalieha na okamžité prímerie. Varoval Netanjahua, že presun obyvateľstva by bol vojnovým zločinom 05 - Modified: 2024-03-19 12:49:14 - Feat.: - Title: Z holubice jastrabom. Premena Macrona vzbudzuje otázky, tvrdia Briti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:46