Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinskí technici sa snažia udržať fungovanie mobilných telefónov, po útokoch pracujú takmer nonstop

03.12.2022, 14:47
Autor:
ČTKČTK

"Viem, že naši chlapi - moji kolegovia - sú veľmi vyčerpaní, ale motivuje ich fakt, že robíme dôležitú vec," vyhlásil Jurij Dugnist, technik ukrajinskej telekomunikačnej spoločnosti.

Ukrajina sa snaží v čase vojny udržať v prevádzke komunikačné linky a armáda technikov z telefónnych spoločností v krajine sa zmobilizovala, aby pomohla verejnosti i politikom zostať v kontakte aj počas opakovaných ruských vzdušných útokov. Technici, ktorí sú v čase mieru zvyčajne neviditeľní a neospevovaní, často pracujú nepretržite, aby udržali alebo obnovili telefónne spojenie, a niekedy sa kvôli tomu odvažujú ísť aj do mínových polí. Po tom, ako ruské útoky vyradili dodávky elektriny, na ktorú zvyčajne fungujú mobilné veže, nahodili generátory, aby veže zostali v prevádzke.

"Viem, že naši chlapi - moji kolegovia - sú veľmi vyčerpaní, ale motivuje ich fakt, že robíme dôležitú vec," vyhlásil Jurij Dugnist, technik ukrajinskej telekomunikačnej spoločnosti Kyivstar, po tom, ako prešiel pätnásťcentimetrovou vrstvou čerstvého snehu, aby sa dostal k oplotenej mobilnej veži na západnom okraji hlavného mesta Kyjeva.

Sledujú dodávky elektriny

Dugrist a jeho spolupracovníci ponúkli možnosť nahliadnuť do svojej novej každodennej rutiny. Patrí k nej sledovanie pomocou aplikácie vo vlastnom telefóne, ktoré z desiatok telefónnych veží v oblasti hlavného mesta majú elektrinu.

image

Ukrajina považuje cenový strop skupiny G7 na ruskú ropu za príliš vysoký. Žiadajú zníženie o polovicu

Jeden záznam v angličtine zlovestne hlásil: "Low Fuel" (málo paliva). Členovia tímu sa preto pred obchádzkami zastavili na čerpacej stanici a naplnili osem dvadsaťlitrových kanystrov naftou pre obrovskú nádrž pod generátorom, ktorý dodáva energiu päťdesiatmetrovej mobilnej veži v obci na predmestí metropoly, ktorá bola bez elektriny niekoľko dní. Je jednou z mnohých ukrajinských miest, ktoré majú buď prerušované dodávky elektriny, alebo ich nemajú vôbec. A to kvôli radu ničivých ruských úderov na infraštruktúru krajiny, najmä na elektrárne, z posledných týždňov.

Kyivstar je najväčšou z troch hlavných ukrajinských mobilných spoločností a má približne 26 miliónov zákazníkov, čo zodpovedá zhruba dvom tretinám obyvateľov krajiny pred ruskou inváziou z 24. februára, ktorá vyhnala milióny ľudí do zahraničia, hoci mnohí sa odvtedy vrátili.

Veže bežia na diesel

Dieselové generátory boli inštalované na úpätí mobilných veží dlho pred inváziou, ale potrebné boli len zriedka.

Po núdzových výpadkoch v dodávkach elektriny vyvolaných ruskými údermi 23. novembra nasadila spoločnosť Kyivstar súčasne 15 tímov technikov a povolala "všetky naše rezervy", aby odstránili problémy s 2500 mobilnými stanicami, uviedol Dugrist.

image

Z ruského zajatia sa dosiaľ vrátilo viac ako 1300 Ukrajincov, tvrdí Zelenskyj. Výmeny pokračujú

Zaspomínal pritom zároveň na to, ako po skoršom stiahnutí ruských síl z Irpine ležiacej severozápadne od Kyjeva, ponáhľal sa na miesto zničenej mobilnej veže. Dostal sa tam skôr, ako ukrajinskí pyrotechnici, aby označili miesto ako vyčistené od min.

Vojnový tlak na ukrajinské mobilné siete údajne zvýšil ceny alternatívnych satelitných telefónov, ako je systém Starlink Elona Muska, ktorý počas konfliktu používa ukrajinská armáda.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po rozsiahlych úderoch na infraštruktúru z minulého týždňa zvolal najvyšších predstaviteľov, aby prerokovali obnovovacie práce a dodávky potrebné na zabezpečenie energetických a komunikačných systémov krajiny. "Špeciálna pozornosť je venovaná komunikačnému systému," uviedol. Bez ohľadu na to, čo mieni Rusko, "musíme udržať komunikáciu", dodal.

01 - Modified: 2022-12-03 11:47:56 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina považuje cenový strop skupiny G7 na ruskú ropu za príliš vysoký. Žiadajú zníženie o polovicu 02 - Modified: 2022-12-03 07:36:08 - Feat.: 1 - Title: Z ruského zajatia sa dosiaľ vrátilo viac ako 1300 Ukrajincov, tvrdí Zelenskyj. Výmeny pokračujú 03 - Modified: 2022-12-03 07:29:36 - Feat.: 1 - Title: Vývoz obilia z Ukrajiny doteraz klesol o takmer tretinu, časťpolí obsadilo Rusko
01 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 03 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 05 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:12