Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Za vyjednávanie s Ukrajinou je 55 percent Rusov, pre pokračovanie vojny len 25 percent. Putin stráca podporu

30.11.2022, 21:44
Autor:
TASRTASR

"Počet stúpencov mieru sa počas pol roka zdvojnásobil," napísal portál o hlavnom poznatku z prieskumu, ktorý podľa portálu uskutočnil úrad FSO, ktorý sa stará o prezidentovu ochranu.

Za vyjednávanie s Ukrajinou je 55 percent Rusov, pza pokračovanie vojny len 25 percent, napísal dnes spravodajský portál Meduza o výsledkoch neverejného prieskumu verejnej mienky, vykonaného za zákazku Kremľa. Súčasne portál pripustil, že Kremeľ, ktorý nie je ochotný k ústupkom a nemieni sa vzdať zabraného územia Ukrajiny, sa sotva bude pozerať na názor účastníkov prieskumu. Väčší vplyv skôr bude mať ďalší priebeh vojny.

"Počet stúpencov mieru sa počas pol roka zdvojnásobil," napísal portál o hlavnom poznatku z prieskumu, ktorý podľa portálu uskutočnil úrad FSO, ktorý sa stará o prezidentovu ochranu. Za obrat v názoroch ruskej verejnosti môže séria porážok na ukrajinskom bojisku a nepopulárna mobilizácia, ktorú Kremeľ podnikol na doplnenie jednotiek preriedených stratami.

Vojne klesá podpora

Získané čísla zodpovedajú poznatkom z októbrového prieskumu nezávislého strediska Levada, podľa ktorého sa za mierové rokovania vyslovilo 57 percent opýtaných, zatiaľ čo za vojnu 27 percent.

image

Vieme, prečo nás inflácia bolí viac ako ľudí na Západe

Podľa prieskumov FSO sa postoj Rusov k vojne prudko zhoršil v poslednom čase. Ešte v júli prieskumy tvrdili, že mier s Ukrajinou žiada len 30 percent Rusov.

Kvôli tomuto stavu chcú úrady obmedziť počet verejných prieskumov zaoberajúcich sa postojmi Rusov k vojne, píše Meduza s odvolaním sa na dva nemenované zdroje blízke prezidentskej kancelárii. Predtým tieto prieskumy pravidelne vykonávala štátna agentúra VCIOM. "Namerať sa dá teraz všeličo, a tak je lepšie to nerobiť," vysvetlil zdroj.

image

Zákon o zákaze "LGBTQ propagandy" v Rusku jednomyseľne schválila aj Rada federácie

Počet prívržencov mierových rokovaní sa začal podľa riaditeľa Levady Denisa Volkova rýchlo rásť po vyhlásení mobilizácie 21. septembra: "Ide o neochotu občanov osobne sa zapojiť do bojov," vysvetľoval Volkov, podľa ktorého bola podpora vojny od začiatku síce vysoká, ale "deklaratívna". Ľudia tu pokladali vojnu za niečo, čo sa ich osobne netýka. Po mobilizácii ale osobné ohrozenie vzrástlo a ľudia zatúžili po mierových rozhovoroch. Väčšina to ale podľa Volkova ponecháva na rozhodnutí úradov v štýle "my by sme to chceli, ale rozhodnú oni".

Mobilizácia rozbíja životy

Sociológ Grigorij Judin tiež spojil rast počtu stúpencov mierových rokovaní s mobilizáciou, ktorá pre Rusov znamenala rozbitie doterajšieho všedného života a priniesla pocit ohrozenia. V prospech mierových rokovaní hovorí tiež "strata viery vo víťazstvo kvôli porážkam na fronte a absencii presvedčivej teórie, ako by mohlo Rusko vyhrať". Sociológ však pripúšťa, že mnoho Rusov si od rokovania sľubuje legalizáciu anexe ukrajinských území, a tým aj bezpečnosť Ruska.

Judin nevylúčil, že nespokojnosť s priebehom vojny by mohla onedlho vyústiť v protivojnové protesty. "Protesty nevznikajú preto, že si ľudia niečo myslia, ale preto, že vznikajú podmienky, ktoré ich umožňujú. Protestný potenciál je v Rusku beztak vysoký. Keď sa možnosti objavia, budú protesty. Možno nebudeme musieť dlho čakať, "povedal Judin.

image

Putin chce vojnu natiahnuť, spojenci mu to musia prekaziť, povedal estónsky minister

Úrady podľa kremeľských zdrojov neveria, že zakrátko vypuknú v Rusku masové protivojnové demonštrácie. Pre každý prípad "je lepšie situáciu nehrotiť a zbytočne nedráždiť ľudí". Štátne a prokremeľské médiá tak dostali pokyn príliš nerozmaznávať vojnu a radšej sa zamerať na "pozitívnejšie témy".

Dynamika postojov Rusov k vojne ledva prinúti režim k skutočnému vyjednávaniu s Ukrajinou, súdi politológ Vladimir Gelman. Moskva podľa neho nie je ochotná pristúpiť na ústupky. Perspektíva mierových rozhovorov závisí skôr od ďalšieho priebehu bojov, ako od názoru účastníkov prieskumov verejnej mienky.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa portálu, ktorý teraz funguje v lotyšskom exile, nie je pripravený vzdať sa nárokov na ukrajinské územie a narážkami na rokovania sa len snaží získať čas na prípravu novej ofenzívy. A tak je v zime možno "nová vlna mobilizácie", aj keď nikto nevie, aká masová bude.

01 - Modified: 2022-11-30 16:36:43 - Feat.: 1 - Title: Zákon o zákaze "LGBTQ propagandy" v Rusku jednomyseľne schválila aj Rada federácie 02 - Modified: 2022-11-30 15:24:29 - Feat.: 1 - Title: Británia oznámila nové sankcie voči Rusku, týkajú sa aj ruského ministra obchodu 03 - Modified: 2022-11-30 13:00:00 - Feat.: 1 - Title: Úprimne, chýba nám úplne všetko. Stratíme ešte tisíce a tisíce ľudí, ale vyhráme, hovorí ukrajinský vojak
01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-04-15 08:10:55 - Feat.: - Title: Rusko využije pri Časiv Jare ukrajinský nedostatok munície, tvrdia analytici 03 - Modified: 2024-04-15 04:58:49 - Feat.: - Title: Ukrajina varovala pred tajnou operáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni 04 - Modified: 2024-04-15 04:37:02 - Feat.: - Title: Zelenskyj vyzval Západ na dôslednejšie dodržiavanie sankcií voči Rusku 05 - Modified: 2024-04-14 20:33:00 - Feat.: - Title: Drony na Ukrajine sťažujú vojakom bezpečný pohyb. Prenasledujú ich až do skrýš
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 14:56