Ženy rozdávajú hárky papiera na protest proti obmedzeniam proti covidu v Číne počas spomienky na obete požiaru v Urumči. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Číňania musia pre cenzúru improvizovať. Protesty dohadujú aj na zoznamkách

29.11.2022, 15:48
Autor:
ČTKČTK

"Ráno 27. novembra som dostal tento odkaz: 11.27, 9:30, úrad Urumči," uviedol anonymne jeden účastník protestov v Pekingu pred budovou úradu mesta

Protesty proti koronavírusovým opatreniam dohadujú ľudia v Číne nielen na zakázaných sociálnych sieťach, ale v snahe uniknúť cenzúre aj na zoznamovacích aplikáciách. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. 

Na aplikácii WeChat, ktorú používa takmer miliarda ľudí a ktorá podlieha značnej cenzúre, sa naopak zdieľa iba nutné minimum informácií. Bývajú to napríklad číselné súradnice a nejasné mapy na pozadí príspevkov, alebo len názvy miest plánovaných protestov.

Čínska vláda rozmiestnila v centrách viacerých veľkých miest vrátane Pekingu a Šanghaja políciu, aby predišla ďalším zhromaždeniam. Víkendové demonštrácie boli najrozsiahlejším prejavom nespokojnosti za posledné desiatky rokov a mimo kritiky pandemických opatrení na nich zazneli tiež výzvy na odstúpenie prezidenta Si Ťin-pchinga a konca vlády komunistickej strany. 

image

Charles Michel je pod tlakom. Pre protesty by mal prehodnotiť návštevu Číny, myslia si diplomati

"Ráno 27. novembra som dostal tento odkaz: 11.27, 9:30, úrad Urumči," uviedol anonymne jeden účastník protestov v Pekingu pred budovou úradu mesta Urumči.

Požiar v meste Urumči sa stal podnetom víkendových protestov po tom, ako videá kolujúce na internete vzbudili v mnohých ľuďoch dojem, že obyvatelia požiarom zasiahnutej budovy nemohli kvôli koronavírusovým uzáverám včas uniknúť.

Zoznamovacie aplikácie sú podľa anonymného účastníka protestov z Pekingu častým komunikačným kanálom, pretože panuje presvedčenie, že nie sú pod takým drobnohľadom. Informácie medzi sebou zdieľajú tiež úzko prepojené skupiny priateľov a podľa niektorých tento "decentralizovaný" prístup pripomína organizáciu protestov v Hongkongu z roku 2019.

Prístup na Twitter alebo platformu Telegram je z Číny možný len cez služby virtuálnej privátnej siete VPN, na ktorú mnoho demonštrantov spolieha.

Obchádzajú tak veľký čínsky firewall, čiže systém cenzúry, ktorý znemožňuje alebo značne obmedzuje prístup na mnohé zahraničné weby vrátane Facebooku či Twitteru. Používanie VPN je pre väčšinu čínskej populácie nelegálne.

Videá a fotky z protestov sa dostali aj do prísne cenzurovaného čínskeho kyberpriestoru aj vďaka tomu, že ich aktivisti priebežne ukladali na zahraničných platformách.

Ako odpoveď na cenzúru kľúčových slov spojených s protestmi, ako aj na všeobecnú snahu čínskych médií a úradov ukazovať dianie v čo najpozitívnejšom svetle, sa na sociálnych sieťach objavilo niekoľko hojne zdieľaných parodických príspevkov. Na sieti WeChat napríklad kolovali príspevky ako "dobrý dobrý dobrý" alebo "dobrý dobrý dobre. "

image

V čínskom Sin-ťiangu vypukli masové protesty proti lockdownu. Spustil ich požiar v odizolovanej budove

Na WeChate sa tiež šírili klipy s vyjadreniami Mao Ce-tunga alebo Si Ťin-pchinga podporujúcimi slobodu slova alebo ľudové povstania.

"Teraz sa čínsky ľud zorganizoval a nie je dobré si s ním zahrávať," povedal napríklad prezident Si Ťin-pching v roku 2020 vo vyhlásení k pripomienke 70. výročia vstupu Číny do kórejskej vojny, ktoré v pondelok kolovalo na čínskych sociálnych sieťach.

Niekoľko hodín pred prepuknutím protestov v Čcheng-te alebo Šanghaji ľudia zdieľali tiež letáčky a miesta plánovaných zhromaždení na telegrame, Instagrame a Twitteri. Na týchto platformách sa ľudia tiež delia o tipy, ako sa zachovať, keď sú zadržaní, napríklad ako rýchlo z telefónu zmazať všetky dáta.

Viacerí užívatelia sociálnych sietí tiež uviedli, že príslušníci bezpečnostných zložiek bežne ľuďom kontrolujú telefóny, či v nich nemajú VPN či aplikáciu Telegram. 

01 - Modified: 2022-11-29 10:00:25 - Feat.: 1 - Title: Čínske úrady chcú urýchliť očkovanie proti covidu u ľudí nad 60 rokov 02 - Modified: 2022-11-29 11:41:26 - Feat.: 1 - Title: Zlatá éra medzi Britániou a Čínou sa skončila. Peking predstavuje systémovú výzvu pre naše hodnoty, vyhlásil Sunak​ 03 - Modified: 2022-11-28 09:28:39 - Feat.: 0 - Title: Ako Putin stráca vplyv: Odvracia sa od neho jeden spojenec za druhým. Kto mu ešte zostal? 04 - Modified: 2022-11-29 11:07:41 - Feat.: 1 - Title: Charles Michel je pod tlakom. Pre protesty by mal prehodnotiť návštevu Číny, myslia si diplomati
01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:05