Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Západné krajiny posielajú na Ukrajinu generátory na pomoc s dodávkami elektriny

25.11.2022, 19:55
Autor:
ČTKČTK

Francúzska ministerka zahraničia dnes oznámila, že Paríž poslal na Ukrajinu stovku generátorov, z ktorých každý môže plne zásobovať elektrinou niekoľko desiatok bytov alebo domov.

Západné krajiny a humanitárne organizácie posielajú na Ukrajinu desiatky generátorov. Miliónom Ukrajincov, ktorí čelia ruským útokom na kritickú infraštruktúru a s nimi spojené výpadky dodávok energie, tak chcú pomôcť zabezpečiť teplo a energiu v zimných mesiacoch. Francúzsko dnes oznámilo, že vyslalo na Ukrajinu 100 vysokovýkonných generátorov. Americká vládna agentúra pre humanitárnu pomoc USAID poskytla Ukrajincom 80 generátorov a celkovo ich krajine podľa ruskojazyčnej BBC sľúbila 1600.

"Ukrajina sa stáva čoraz studenšou, bez elektriny, bez stálych dodávok vody a bez vykurovania," povedal dnes Jens Laerke, hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí podľa agentúry AP. Dodal, že úrad s ďalšími partnermi posiela na Ukrajinu stovky generátorov, ktoré majú pomôcť krajine udržať obyvateľov v teple a poskytovať im základné služby, napríklad lekársku starostlivosť. Generátory do nemocníc posiela Svetová zdravotnícka organizácia.

Francúzska ministerka zahraničia Catherine Colonnaová dnes oznámila, že Paríž poslal na Ukrajinu stovku generátorov, z ktorých každý môže plne zásobovať elektrinou niekoľko desiatok bytov alebo domov. Moskvu zároveň obvinila z toho, že zimu využíva ako zbraň.

image

Plyn zdražie najviac za 20 rokov. No štát náraz stlmí miliardovým balíkom pre osem taríf domácností

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po dnešnom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským podľa agentúry Reuters oznámila, že Európska únia zintenzívni úsilie v poskytovaní pomoci Ukrajine pri obnovovaní a udržaní dodávok elektriny a tepla. EÚ podľa nej poskytne cez niektoré krajiny alebo rezervy Európskej komisie vyše 200 transformátorov a 40 vysokovýkonných generátorov. "Každý z týchto generátorov môže zabezpečiť nepretržité napájanie malej až stredne veľkej nemocnice," uviedla von der Leyenová.

Agentúra Ukrinform už začiatkom novembra napísala, že 17 štátov EÚ sa pripojilo k pomoci ťažko poškodenému ukrajinskému energetickému sektoru a posiela do krajiny v rámci Mechanizmu civilnej ochrany EÚ 500 generátorov elektrickej energie. Konkrétne ide o Slovinsko, Slovensko, Írsko, Rakúsko, Švédsko, Španielsko, Nemecko, Taliansko, Dánsko, Fínsko, Estónsko, Belgicko, Bulharsko, Luxembursko, Cyprus, Poľsko a Francúzsko.ň

image

Cherson sa prebúdza z nočnej mory. Najskôr sme sa nebáli, potom nás Rusi začali strieľať, spomínajú miestni

V Európe tiež vznikla iniciatíva "Generátory nádeje", do ktorej sa má zapojiť vyše 200 európskych miest v 38 krajinách, ktoré sú vyzvané, aby poskytli Ukrajine generátory na zabezpečenie chodu nevyhnutných zariadení, ako sú nemocnice, školy, vodárne, strediská pomoci alebo kryté. Podľa starostu Florencie Daria Nardellu by ich mohla Ukrajina získať cez tento program stovky.

O podobnej pomoci Ukrajine rozhodli tento týždeň zástupcovia Prahy, ktorá pošle do Kyjeva a Mykolajivu 626 naftových topidiel a 18 elektrocentrál z majetku Správy služieb hlavného mesta Prahy. "V súčasnosti sa rieši spôsob prepravy," povedal primátor Zdeněk Hríb. Dodal, že vybavenie zaberá 350 europalet.

Generátory síce môžu poskytnúť len malé množstvo energie, ktorú bude Ukrajina potrebovať v zimných mesiacoch, avšak už teraz je zrejmá úľava, uviedla AP. Hukot týchto zariadení sa na Ukrajine stáva bežným. Generátory tiež pomáhajú niektorým obchodom a kaviarňam, aby zostali otvorené aj počas výpadkov dodávok elektriny, a udržiavajú tak zdanie normálnosti, napísala AP.

01 - Modified: 2022-11-25 17:32:09 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina vyzýva i americké firmy, aby Rusko odrezali od čipov, ktoré slúžia na navádzanie rakiet 02 - Modified: 2022-11-25 11:40:03 - Feat.: 1 - Title: Rusov čoskoro vyženieme. Ani na Kryme sa nezastavia, znie z bojových línií pri Chersone 03 - Modified: 2022-11-25 11:38:30 - Feat.: 1 - Title: Chceme späť svoje územie v plnom rozsahu. Bez Krymu mier nebude, vyhlásil Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví 02 - Modified: 2024-04-18 12:52:17 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s Kulebom, obaja poukázali na potrebu schválenia pomoci v Kongrese 03 - Modified: 2024-04-18 12:35:51 - Feat.: - Title: "Neuveriteľný úspech." Slováci vyzbierali za dva dni vyše milión eur na muníciu pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 05 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:38