Rakúsky kancelár Karl Nehammer. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rakúsko nebude blokovať vstup Chorvátska do Schengenu, povedal Nehammer v Záhrebe

23.11.2022, 17:54
Autor:
ČTKČTK

"Podporíme pristúpenie Chorvátska k Schengenu, ale budeme veľmi kritickí, pokiaľ ide o Bulharsko a Rumunsko," povedal dnes v Záhrebe Nehammer podľa tamojších médií.

Rakúsko nebude blokovať rozšírenie schengenského priestoru o Chorvátsko, povedal dnes rakúsky kancelár Karl Nehammer po rokovaní so svojím chorvátskym náprotivkom Andrejom Plenkovičom v Záhrebe. Informujú o tom chorvátske médiá. Podľa agentúry APA však rakúsky minister vnútra Gerhard Karner dnes novinárom tento záväzok výslovne nepotvrdil, ale naznačil, že chorvátsku ochranu hraníc nevidí ako problém.

"Podporíme pristúpenie Chorvátska k Schengenu, ale budeme veľmi kritickí, pokiaľ ide o Bulharsko a Rumunsko," povedal dnes v Záhrebe Nehammer podľa tamojších médií. "Zistili sme, že ľudia prichádzajúci do Rakúska neprichádzajú cez Chorvátsko," dodal. Zdôraznil tiež, že je potrebné posilniť vonkajšie hranice tohto priestoru s voľným pohybom osôb.

image

Rakúska vláda plánuje zdaniť mimoriadne zisky energetických firiem, štátu odovzdajú takmer polovicu

Európska komisia minulý týždeň vyzvala na rozšírenie Schengenu o Bulharsko, Rumunsko a Chorvátsko, rozhodnutie musia členské štáty Európskej únie schváliť jednomyseľne. Karner v piatok vyhlásil, že v súčasnej situácii je Rakúsko proti rozšíreniu schengenského priestoru, pretože nefunguje systém kontroly vonkajšej hranice. Podľa Karnera rakúska polícia tento rok zadržala na 75-tisíc migrantov, ktorí neboli zaregistrovaní v žiadnej inej krajine schengenského priestoru, hoci Rakúsko neleží na vonkajšej hranici Schengenu.

Popri Rakúsku má k rozšíreniu schengenského priestoru výhrady aj Holandsko, ktorého parlament v októbri schválil uznesenie proti vstupu Rumunska a Bulharska pre problémy s korupciou a organizovaným zločinom.

image

Srbsko, Rakúsko a Maďarsko chcú zabrániť nelegálnej migrácii, prechody cez hranice sa zdvojnásobili

Schengenské dohody, z ktorých prvé boli podpísané v roku 1985, vytvárajú priestor bez kontrol vnútorných hraníc, v ktorom sa môžu jeho obyvatelia voľne pohybovať a ktorého členské krajiny spolupracujú v otázkach vnútra a justície. Obsahujú aj "ochrannú doložku", ktorá umožňuje štátom obnoviť kontroly na obmedzený čas, ak si to vyžaduje verejný záujem alebo bezpečnosť. Túto klauzulu využili niektoré krajiny v súvislosti s migračnou vlnou z minulých rokov.

Kontroly zavedené v posledných týždňoch a rastúci prílev migrantov aj cez centrálne Stredozemie budú predmetom rokovania mimoriadnej schôdzky ministrov vnútra v piatok v Prahe.

image

Invázia Ruska na Ukrajinu zhoršila antisemitizmus. Zlá situácia je v celej Európe, uvádza správa EÚ

Schengenský priestor teraz tvorí 22 krajín Únie a tiež Island, Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko. Česká republika sa k nemu pripojila v decembri 2007 spolu s Estónskom, Litvou, Lotyšskom, Maďarskom, Maltou, Slovenskom, Slovinskom a Poľskom.

Rozšírenie schengenského priestoru je jednou z priorít českého predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré sa končí v decembri. Táto otázka by sa zrejme mala zaradiť do programu ministrov vnútra v prvej polovici decembra, návrh by mohol obsahovať oddelené hlasovanie o Chorvátsku a o Rumunsku a Bulharsku.

01 - Modified: 2022-11-09 16:49:08 - Feat.: 1 - Title: Šéf Finančnej správy o vývoze do Ruska: Je to dezinformácia, poškodenie mena. Viem, kto by mal na tom záujem 02 - Modified: 2022-11-07 15:01:38 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini chce, aby vláda a Mikulec informovali o pripravenosti na migráciu 03 - Modified: 2022-11-07 13:38:16 - Feat.: 1 - Title: Víťaz bude najlepším bežným autom pre masy. Toto sú finalisti prestížnej európskej ankety
01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 03 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:52