Policajti prezerajú pole pred poľnohospodárskym objektom v poľskej obci Przewodów, ktorú zasiahla raketa. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Agentúra AP prepustila novinára. Chybne informoval, že na územie Poľska dopadla ruská raketa

23.11.2022, 11:05
Autor:
ČTKČTK

Novinár James LaPorta podľa AP nedodržal vnútorné zásady, ktoré si vyžadujú potvrdenie podobných informácií z druhého zdroja.

Americká tlačová agentúra Associated Press AP prepustila novinára, ktorý v utorok 15. novembra s odvolaním sa na nemenovaný americký zdroj chybne informoval, že na východ Poľska dopadla ruská raketa.

Predstavitelia Poľska, NATO a Spojených štátov neskôr uviedli, že išlo zrejme o ukrajinskú raketu, ktorú Kyjev vyslal v obrane pred ruskými raketovými útokmi. AP správu neskôr opravila.

Nemenovaný predstaviteľ USA

Reportér James LaPorta bol prepustený po tom, ako ho vedenie agentúry označilo za zodpovednú osobu stojacu za správou, ktorá chybne uvádzala, že strela bola ruská. Uviedli to zamestnanci AP oboznámení so situáciou, ktorí o zamestnaneckých pomeroch a vnútorných záležitostiach agentúry hovorili pod podmienkou anonymity.

image

Pre budúcnosť vojny budú rozhodujúce dva body. Kameňom úrazu je Krym, hovorí exšéf českej armády

LaPorta podľa AP nedodržal vnútorné zásady, ktoré si vyžadujú potvrdenie podobných informácií z druhého zdroja. V internej správe novinár uviedol, že jeho anonymný zdroj podľa požiadaviek agentúry preveril nadriadený. Ten však podľa ľudí oboznámených so situáciou uviedol, že o použití zdroja v tomto konkrétnom prípade nevedel.

AP bola podľa všetkého okrem poľských médií prvou mediálnou organizáciou, ktorá o dopade rakety v obci Przewodów na poľsko-ukrajinskej hranici z minulého týždňa informovala. Chybné označenie rakety za ruskú bolo podľa agentúry obzvlášť závažné kvôli záväzkom NATO reagovať ako celok v prípade, že niekto zaútočí na členskú krajinu.

Chyby preverujú

"Všetky závažné chyby, ktoré sa stanú, prešetrujeme," povedala viceprezidentka a šéfredaktorka AP Julie Paceová. Prvá správa AP o incidente bola priradená "vysokopostavenému americkému predstaviteľovi" bez vysvetlenia, prečo mu agentúra pridelila anonymitu. Interné nariadenia pritom toto vysvetlenie vždy vyžadujú. Do správy neskôr bolo doplnené, že predstaviteľ nebol menovaný kvôli ochrane zdroja.

Na správu AP, ktorú prevzali viaceré ďalšie médiá po celom svete, následne reagovali predstavitelia krajín NATO vrátane lotyšského premiéra Edgarsa Rinkévičsa alebo českej ministerky obrany Jany Černochovej.

image

Náš sused buduje najväčšiu armádu v Únii. Má byť taká silná, aby nemusela vôbec bojovať

Na správy tiež okamžite reagovali ukrajinskí predstavitelia. Varšava následne 16. novembra krátko po polnoci uviedla, že dedinu Przewodów zasiahla raketa ruskej výroby bez toho, aby špecifikovala, kto raketu vystrelil.

Malo ísť o ukrajinskú raketu

Správu o tom, že išlo zrejme o raketu ukrajinských ozbrojených síl, ktoré chceli zostreliť ruskú raketu, vydala AP 16. novembra ráno, odkazuje sa v nej na troch nemenovaných amerických predstaviteľov.

V priebehu dňa potom poľský prezident Andrzej Duda, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a americký prezident Joe Biden uviedli, že išlo zrejme o raketu ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Kyjev sa 15. novembra bránil pred masívnym ruským ostreľovaním, podľa ukrajinských úradov najrozsiahlejším od začiatku ruskej invázie.

image

Na mieste dopadu rakety v Poľsku už pracujú aj ukrajinskí experti, potvrdil Kyjev

01 - Modified: 2022-11-22 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Pre budúcnosť vojny budú rozhodujúce dva body. Kameňom úrazu je Krym, hovorí exšéf českej armády 02 - Modified: 2022-11-22 14:14:47 - Feat.: 1 - Title: Náš sused buduje najväčšiu armádu v Únii. Má byť taká silná, aby nemusela vôbec bojovať 03 - Modified: 2022-11-18 14:01:23 - Feat.: 1 - Title: Na mieste dopadu rakety v Poľsku už pracujú aj ukrajinskí experti, potvrdil Kyjev 04 - Modified: 2022-11-18 12:31:43 - Feat.: 1 - Title: Poľský incident ukázal, že hrozba stretu Ruska s NATO je reálna. Jeden faktor riziko zvyšuje (analýza)
01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:02