StoryEditor

Český minister o situácii v Kyjeve: Fungujú prekvapujúco dobre. Na úradoch sú vrecia s pieskom a hadice

"Z hľadiska bezpečnosti som sa v pondelok v Kyjeve cítil bezpečnejšie ako v roku 2017 v Afganistane," hovorí v rozhovore český minister práce Marian Jurečka.

Ako vláda ste sľúbili, že zastavíte zadlžovanie krajiny a zároveň nebudete zvyšovať dane. Tento rok budeme mať dlh 375 miliárd korún (15,44 miliardy eur), budúci rok to bude ďalších 250 miliárd (10,29 miliardy eur). Kde chcete ušetriť?

Nikto z nás nie je šťastný, že musia existovať takéto deficity. V prvom rade sa zaoberáme pomocou domácnostiam, verejnému sektoru a podnikom v súvislosti s vysokými cenami energií a dôsledkami inflácie. Je to priorita, ktorá tu vznikla v marci v dôsledku vojny na Ukrajine. Aby sme boli schopní pokryť tieto potreby, robíme opatrenia, ako sú mimoriadna daň a vyššie odvody z dividend. Zároveň musíme v nasledujúcich troch štvrťrokoch preskúmať jednotlivé časti príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu. Vládne vyhlásenie hovorí, že dane zvyšovať nebudeme. V priebehu prvého štvrťroka ho však budeme aktualizovať, pretože musíme zohľadniť súčasnú situáciu. Budeme diskutovať o štruktúre príjmov štátneho rozpočtu. Či už pôjde o úpravu daní, alebo o hľadanie iných zdrojov príjmov štátneho rozpočtu v iných oblastiach, ako je daň z príjmov fyzických a právnických osôb a podobne. Viem, aký je názor ODS, a do istej miery mu rozumiem. Situácia sa však za posledný rok zmenila.

V hre je teda zvýšenie daní a ODS je proti nemu.

Do určitej miery sa musíme pozrieť na daňovú oblasť. Či už hovoríme o spotrebných daniach, digitálnych daniach, daniach z hazardných hier. Z môjho pohľadu sa musíme pozrieť aj na otázku zdaňovania právnických a fyzických osôb. Chceme pracovať na tom, aby sa časť pomoci dala vrátiť. Aby neexistoval systém, ktorý umožní socializáciu strát, ktoré zaplatia všetci daňovníci, a my budeme kapita...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:59