StoryEditor

Kremeľ priznal, že chce útokmi na infraštruktúru donútiť Kyjev k rokovaniam, píše ukrajinský denník

17.11.2022, 22:12
17.11.2022, 22:12
Autor:
ČTKČTK

Nedostatok elektriny a tepla v mnohých ukrajinských oblastiach sú podľa Dmitrija Peskova dôsledkom toho, že kyjevské úrady odmietajú vyjednávať.

Kremeľ priznal, že chce útokmi na ukrajinskú infraštruktúru donútiť prezidenta Volodymyra Zelenského k rokovaniam. S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova o tom informoval denník Ukrajinska pravda.

Denník citoval Peskovovo vyjadrenie z rozhovoru poskytnutého agentúre Interfax. Putinov hovorca podľa neho vyhlásil, že raketové údery na Ukrajine sú zamerané na takú infraštruktúru, ktorá "priamo alebo nepriamo súvisí s ich vojenským potenciálom".

Pozrite si aj archívny rozhovor HNtelevízie z prvej polovice novembra s vojenským expertom Matejom Rafaelom Riškom o vývoji vojny na Ukrajine:

Nedostatok elektriny a tepla v mnohých ukrajinských oblastiach sú podľa Peskova dôsledkom toho, že kyjevské úrady odmietajú vyjednávať.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia dnes zdôraznilo, že ruská agresia môže byť zastavená jedine systémami protivzdušnej obrany, tankami a salvovými raketometmi. Reagovalo tak práve na vyhlásenie Dmitrija Peskova.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko na Facebooku prirovnal Rusko k teroristickej organizácii Islamský štát. "Teroristi z ISIS sa správajú rovnako, zabíjajú nevinných ľudí, aby dosiahli splnenie svojich požiadaviek," uviedol. "Peskovovo vyhlásenie by malo otvoriť oči niektorým krajinám, ktoré stále veria, že ruskú agresiu je možné zastaviť rozhovormi," dodal.

Kyjev dlhodobo deklaruje, že je ochotný rokovať s Moskvou o prímerí iba pod podmienkou, že sa ruské sily úplne stiahnu z Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vo videoprejave na summite G20 uviedol, že prišiel čas zastaviť vojnu na Ukrajine, čo by sa malo stať na základe ním navrhnutého plánu.

Vojna by podľa neho mala skončiť "spravodlivo" a na základe Charty OSN a medzinárodného práva. Zelenskyj pritom zopakoval, že Rusku nemožno dôverovať. Po Zelenského prejave nasledovali doteraz najsilnejšie ruské vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Ukrajina už niekoľkokrát zopakovala, že rozhovory neodmieta, nechce však rokovania založené na ruských ultimátach. Na začiatku októbra navyše ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal nariadenie, ktoré znemožňuje diplomatické rokovania ukrajinských predstaviteľov menovite s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:58