StoryEditor

Zelenskyj prišiel do Chersonu. Oslobodenie mesta je začiatkom konca vojny, tvrdí

14.11.2022, 10:43
14.11.2022, 13:07
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Poďakoval Severoatlantickej aliancii a ďalším spojencom, ktorý Ukrajinu vo vojne s Ruskom podporujú. Obrovský posun podľa neho znamenali dodávky raketometov HIMARS.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes prišiel do Chersonu na juhu krajiny, odkiaľ sa pred niekoľkými dňami stiahli ruské vojská. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svedka na mieste.

"Postupujeme," povedal Zelenskyj ukrajinským vojakom v Chersone. "Sme pripravení na mier, mier pre celú našu krajinu," uviedol. Poďakoval Severoatlantickej aliancii a ďalším spojencom, ktorý Ukrajinu vo vojne s Ruskom podporujú. Obrovský posun podľa neho znamenali dodávky raketometov HIMARS.

Odovzdal medaily vojakom

Na hlavnom chersonskom námestí sa okrem vojakov zišli rodičia s deťmi, niektorí s ukrajinskou vlajkou v ruke, iní okolo ramien. "Mám radosť, podľa správania ľudí sa dá povedať, že ich reakcia nie je hraná," povedal Zelenskyj.

Stiahnutie ruskej armády z Chersonu označil za "začiatok konca vojny". Ukrajinský prezident povedal, že "silná ukrajinská armáda" vytrvalo získava späť územia, ktoré Rusko obsadilo počas invázie na Ukrajinu. Zároveň priznal, že toto úsilie sprevádzajú aj ťažkosti a veľké ľudské obete. Ukrajinský prezident na hlavnom námestí Chersonu odovzdal medaily vojakom.

Na otázku, kam budú ukrajinské jednotky ďalej postupovať, povedal, že "Moskva to nebude". "Nemáme záujem o územie inej krajiny," dodal. V nedeľu v pravidelnom večernom prejave obvinil Rusov z toho, že sa v regióne okolo Chersonu dopustili viac ako 400 vojnových zločinov.

Bolo počuť delostreleckú paľbu

Reuters píše, že len krátko pred tým, ako Zelenskyj dnes do Chersonu prišiel, ľudia v centre počuli, že sa neďaleko ozýva delostrelecká paľba. Nad mestom zaznela aj potom, čo dohovoril. Zelenskyj strávil v Chersone asi 30 minút, potom zase odišiel.

Dmitrij Peskov, hovorca prezidenta Ruska Vladimira Putina, sa k návšteve Zelenského v Chersone odmietol vyjadriť. Podľa agentúry AFP uviedol, že mesto patrí Rusku.

Cherson ruské jednotky obsadili krátko po začiatku invázie na Ukrajinu. Išlo o jediné ukrajinské oblastné centrum, ktoré sa im podarilo ovládnuť. Ruská armáda sa odtiaľ na ľavý breh Dnepra stiahla po tom, čo v uplynulých mesiacoch utrpela sériu porážok v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.

Moskva uviedla, že počas presunu 30-tisíc vojakov z Chersonu nestratila jediného muža. Avšak podľa ukrajinskej strany sprevádzal sťahovanie chaos, počas ktorého sa vojaci zbavovali svojich uniforiem aj zbraní, niektorí sa pri pokuse o útek utopili. Ukrajinskí vojaci teraz prečesávajú mesto a snažia sa zaistiť, aby bolo bezpečné.

01 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 02 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 05 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:09