StoryEditor

Vzdal sa Ukrajine, Rusi ho našli a ubili kladivom. Pes si zaslúžil psiu smrť, reaguje Prigožin

13.11.2022, 19:06
Autor:
ČTKČTK
  • Video z činu sa objavilo na telegramových kanáloch blízkych Wagnerovej skupine.
  • 55-ročný muž sa na ňom identifikuje ako Jevgenij Nužin a hovorí, že zmenil strany, aby bojoval proti Rusom a Vladimirovi Putinovi.
  • Následne opisuje, že bol 11. októbra unesený v Kyjeve, stratil vedomie a zobudil sa v pivnici, v ktorej je nahraté aj video.

Na ruských sociálnych sieťach sa dnes rozšírilo video, ktoré údajne zachytáva zabitie bývalého ruského žoldniera, ktorý prešiel na stranu Ukrajiny. Muž je ubitý kladivom do hlavy a podľa proruských blogerov ide o pomstu za jeho údajnú zradu, napísala agentúra Reuters.

Ako sa Rus menom Jevgenij Nužin dostal späť do rúk Rusov, nie je jasné. Podľa niektorých informácií sa tak stalo pri výmene zajatcov, on sám však hovorí, že bol unesený.

Videozáznam, ktorého pravosť nebolo možné overiť, sa objavilo na telegramových kanáloch blízkych Wagnerovej žoldnierskej skupine. 55-ročný muž sa na ňom identifikuje ako Jevgenij Nužin a hovorí, že zmenil strany, aby "bojoval proti Rusom".

image

Novomobilizovaný Rus sa ocitol medzi wagnerovcami.​ Podobné prípady sa množia, varuje ruská organizácia

Video s titulkom "Kladivo pomsty"

Konkrétne sa na stranu Ukrajiny údajne pridal 4. septembra. Následne opisuje, že bol 11. októbra unesený v Kyjeve, stratil vedomie a zobudil sa v pivnici, v ktorej je nahraté aj video. "Povedali mi, že ma budú súdiť," dodáva Nužin. Po týchto slovách ho ale muž vo vojenskom oblečení udrie niekoľkokrát kladivom do hlavy a do krku.

Ako k tomu poznamenala agentúra Reuters, video sa objavilo v takzvanej sivej zóne telegramu pod názvom Kladivo pomsty. Jeho pravdivosť nebolo možné overiť.

Vo svojom septembrovom rozhovore Nužin ukrajinským novinárom povedal, že si odpykával trest za vraždu a z väzenia sa pripojil k Wagnerovej skupine. Následne zmenil strany a rozhodol sa bojovať proti Rusku a Vladimirovi Putinovi. Ako sa dostal späť do rúk pravdepodobne ruských síl, nie je zrejmé.

Žoldnierska Wagnerova skupina, ktorá je napojená na Kremeľ, pôsobila v minulosti aj v Líbyi, Sýrii či v Mali. Skupinu založil podnikateľ Jevgenij Priložin, za sovietskej éry odsúdený zločinec, ktorý sa z pouličného predavača hotdogov cez reštaurátora vypracoval vďaka kremeľskej priazni až na miliardára.

Práve nedávno sa na verejnosť dostal videozáznam, na ktorom je vidieť, ako muž pripomínajúci Prigožina navštevuje ruské trestanecké kolónie, aby verboval väzňov do bojov na Ukrajine.

image

Objavilo sa video, na ktorom má Putinov šéfkuchár verbovať väzňov do vojny: Dezertérov čaká guľka

Možný odkaz pre brancov, ktorí by sa chceli vzdať Kyjevu

Práve Prigožin teraz reagoval aj na novozverejnené video s Nužinom. Prostredníctvom svojej hovorkyne odkázal, že by sa záznam mal volať "Pes si zaslúžil psiu smrť". "Je to veľkolepé režisérske dielo, na ktoré sa pozerá so zatajeným dychom. Dúfam, že pri nakrúcaní netrpelo žiadne zviera," údajne ironicky dodal.

Ako k videozáznamu poznamenal denník Ukrajinska pravda, "je možné, že sa v Rusku týmto videom snaží znížiť ochotu zmobilizovaných vojakov vzdať sa do zajatia." Denník v tejto súvislosti tvrdí, že o zverstvách ruských žoldnierov sa vie dávno: v roku 2017 rovnakým spôsobom zabili v Sýrii človeka, usekli mu hlavu a spálili.

Ochrancovia ľudských práv podľa Rádia Sloboda vyzvali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby objasnil, ako sa Rus, ktorý sa vzdal Ukrajincom, mohol ocitnúť v ruských rukách.

image

Putinov kuchár sa derie do popredia. Wagnerovci otvorili nablýskané centrum, k lebke pridali nové logo

01 - Modified: 2022-11-13 08:11:23 - Feat.: 1 - Title: Strata Chersonu spôsobila v Kremli rozkol. Putin je terčom bezprecedentnej kritiky od ruských jastrabov 02 - Modified: 2022-11-12 08:49:16 - Feat.: 1 - Title: Putinov kuchár sa derie do popredia. Wagnerovci otvorili nablýskané centrum, k lebke pridali nové logo 03 - Modified: 2023-01-14 13:35:38 - Feat.: 1 - Title: "Pre generálov sme len mäso." Moskva hasí vzburu rozhnevaných mariňákov 04 - Modified: 2022-11-08 21:17:02 - Feat.: 1 - Title: Novomobilizovaný Rus sa ocitol medzi wagnerovcami.​ Podobné prípady sa množia, varuje ruská organizácia 05 - Modified: 2022-09-15 08:20:50 - Feat.: 1 - Title: Objavilo sa video, na ktorom má Putinov šéfkuchár verbovať väzňov do vojny: Dezertérov čaká guľka
01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 13:29:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu 03 - Modified: 2024-04-16 12:11:59 - Feat.: - Title: Zelenskyj: Ukrajina neubránila elektráreň pri Kyjeve, pretože jej došli rakety 04 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 05 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 21:19