StoryEditor

V centre Chersonu sa objavila ukrajinská vlajka. Vyvesili ju tam partizáni, tvrdí miestny novinár

11.11.2022, 11:18
Autor:
ČTKČTK

V meste o štvrtej ráno zahrmel silný výbuch v teplárni, nie je však jasné, či Rusi odpálili nachystanú nálož, alebo išlo o zásah z ostreľovania; tepláreň bola podmínovaná, ale niektorí svedkovia hovoria o zásahu.

V centre Ruskom okupovaného Chersonu sa objavila ukrajinská vlajka. Vyvesili ju príslušníci hnutia odporu, uviedol dnes portál RBK-Ukrajina s odvolaním sa na snímku, ktorú zverejnil miestny novinár Konsťantyn Ryženko.

"Hnutie odporu pozdravuje. Sláva Ukrajine. Snímka z terajšej chvíle," uviedol žurnalista. Zo snímky je zrejmé, že stožiar na samotnej budove oblastnej správy zostáva prázdny, ruská vlajka z neho bola stiahnutá pred týždňom, upozornila ruská redakcia BBC.

RBK-Ukrajina pripomenul, že ukrajinská protiofenzíva na juhu krajiny postupuje a generálny štáb dnes ráno ohlásil oslobodenie ďalších obcí, ale ukrajinské jednotky ešte nedosiahli samotného Chersonu.

Hoci ruské velenie ohlásilo sťahovanie síl na ľavý, východný breh rieky Dneper, doteraz nie sú vidieť známky hromadného ústupu nepriateľských vojsk z mesta, ktoré leží na pravom, západnom brehu rieky, dodal portál.

"Nie je elektrina. Netečie voda. Nie je žiadne vykurovanie. Funguje plyn," uviedol Ryženko o situácii v Chersone, ktorý bol prvým väčším ukrajinským mestom dobytým Rusmi po invázii z 24. februára. V meste o štvrtej ráno zahrmel silný výbuch v teplárni, nie je však jasné, či Rusi odpálili nachystanú nálož, alebo išlo o zásah z ostreľovania; tepláreň bola podmínovaná, ale niektorí svedkovia hovoria o zásahu.

"Ľudia chodia pre vodu k rieke. Chleba je veľmi málo, nedostatok je vážne citeľný," poznamenal novinár. Keď si ľudia potrebujú zavolať alebo sa pozrieť na internet, vychádzajú podľa neho von, aby chytili signál. Miestami je spojenie poskytované mobilnými operátormi ruské, miestami ukrajinské.

01 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 02 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny 03 - Modified: 2024-05-06 11:08:59 - Feat.: - Title: Kľúčový ruský priemysel, ktorý financuje vojnu, naráža na problém. Nestačia už ani štedré platy 04 - Modified: 2024-05-06 09:30:59 - Feat.: - Title: Pri útoku dronov v ruskej Belgorodskej oblasti zomrelo sedem ľudí 05 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 18:03