Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a ruský minister obany Sergej Šojgu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko opäť tvrdí, že je pripravené rokovať s Ukrajinou "s ohľadom na terajšiu realitu." Kyjev je skeptický

09.11.2022, 22:12
Autor:
ČTKČTK

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Nikolenko však dnes upozornil, že hoci Rusko navrhuje rokovania, ďalej útočí na civilistov.

Rusko je pripravené vrátiť sa k rokovaniam s Ukrajinou a vziať pritom do úvahy "súčasnú realitu", oznámila dnes novinárom podľa agentúry RIA Novosti hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Ruské ministerstvo obrany zároveň informovalo, že minister obrany Sergej Šojgu vydal príkaz na stiahnutie ruských vojsk z pravého brehu rieky Dneper na juhu Ukrajiny, kde leží aj mesto Cherson. 

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko v reakcii na vyhlásenie Zacharovovej uviedol, že Rusku v skutočnosti nejde o mier na Ukrajine a že chce len získať čas na prekúpenie svojich jednotiek, na získanie nových zbraní alebo na výcvik nedávno mobilizovaných vojakov.

image

Británia počas zimy zvýši podporu pre Ukrajinu, povedal Wallace. "Zaznamenáva zisky"

"Sme rovnako ako predtým otvorení rozhovorom. Nikdy sme ich neodmietali. Sme pripravení ich viesť s ohľadom na terajšiu realitu," uviedla Zacharovová. Portál Ukrajinska pravda jej výrok označil za nečakaný. Ukrajina v minulosti kritizovala, že Rusko v priebehu rokovaní, ktoré viedlo na jar s Ukrajinou, odmietalo vziať do úvahy vývoj situácie a trvalo na svojich ultimátach z doby pred plnohodnotnou inváziou.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Nikolenko však dnes upozornil, že hoci Rusko navrhuje rokovania, ďalej útočí na civilistov. Na facebooku napísal, že zatiaľ čo čítal správu o údajnej ochote Rusov rokovať, na mobilný telefón mu prichádzali nové upozornenia o leteckom poplachu kvôli vyslaniu ruských rakiet na Ukrajinu. "Tí, koho naozaj zaujímajú mierové rozhovory, neničia mestá a dediny a nezabíjajú civilistov. Ruskí činitelia začínajú ponúkať rokovania vždy, keď ruskí vojaci čelia porážke, "podotkol Nikolenko.

image

Cena za iránske drony? Rusko ich získalo za 140 miliónov eur a výmenou za západné zbrane, píše Sky News

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak uviedol, že ani stiahnutie ruských vojsk z Chersonu nebude stačiť na to, aby sa Ukrajina vrátila k rokovaniam. "Cherson nie je tým bodom, ktorý naozaj umožní seriózny rokovací proces. Ukrajinský prezident (Volodymyr) Zelenskyj jasne hovorí - až Rusi opustia ukrajinské územie, tak vtedy budú rokovania naozaj možné, "povedal Podoljak televíznej stanici Nastojaščeje vremja. Podoljak dnes okrem toho spochybnil, že sa Rusi skutočne majú z Chersonu v pláne stiahnuť, a povedal, že Kyjev v tomto ohľade neprikladá váhu oznámeniam Moskvy, ale informáciám rozviedok.

Denník The Washington Post v sobotu napísal, že vláda amerického prezidenta Joea Bidena súkromne nabáda predstaviteľov Ukrajiny, aby dali najavo ochotu rokovať s Ruskom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na začiatku októbra podpísal nariadenie, ktoré znemožňuje diplomatické rozhovory ukrajinských predstaviteľov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa denníka The Washington Post americký kabinet nabáda Zelenského, aby upustil od tejto podmienky.

image

Rusko – Ukrajina online: Rusi spustili ofenzívu na novom úseku frontu. Mali však utrpieť katastrofálne straty

V utorok tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov oznámil, že Kyjev je ochotný s Moskvou rokovať, ale že hlavnou podmienkou ukrajinského prezidenta je obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny. Agentúra AP hodnotí toto vyhlásenie ako obrat, hoci ukrajinské podmienky pre začatie rokovaní, ku ktorým patrí podľa Danilova tiež kompenzácia za spôsobené škody a potrestanie zodpovedných ruských činiteľov za spáchané vojnové zločiny, sú pre Moskvu zrejme neprijateľné.

01 - Modified: 2022-11-09 18:44:39 - Feat.: 1 - Title: Rusko zavedie v školách kurz základnej vojenskej prípravy, majú ho absolvovať stredoškoláci 02 - Modified: 2022-11-09 17:16:16 - Feat.: 1 - Title: Británia počas zimy zvýši podporu pre Ukrajinu, povedal Wallace. "Zaznamenáva zisky" 03 - Modified: 2022-11-09 16:49:08 - Feat.: 1 - Title: Šéf Finančnej správy o vývoze do Ruska: Je to dezinformácia, poškodenie mena. Viem, kto by mal na tom záujem
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:25