”Doposiaľ sme nezaznamenali nič, na základe čoho by sme sa mohli v tejto chvíli domnievať, že ide o kryciu taktiku,” povedal minister obrany USA Lloyd Austin v súvislosti s obavami, že by ruské cvičenie Grom mohlo byť prípravou na použitie jadrovej zbrane. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nič nenasvedčuje tomu, že by sa Rusko chystalo použiť jadrovú zbraň, tvrdí Pentagón

28.10.2022, 08:36
Autor:
TASRTASR

Lloyd Austin vyjadril presvedčenie, že Putin zatiaľ nerozhodol o nasadení taktickej jadrovej zbrane. Varoval však, že v prípade takéhoto kroku by nasledovala razantná reakcia, ktorú však bližšie nešpecifikoval.

Spojené štáty zatiaľ nezaznamenali náznaky, že by prebiehajúce cvičenie ruských strategických síl bolo prípravou na skutočné nasadenie jadrových zbraní. Uviedol to vo štvrtok americký minister obrany Lloyd Austin, informuje agentúra Reuters.

V rámci pokračujúceho cvičenia s označením Grom ruská armáda nacvičuje masívny jadrový úder ako reakciu na nukleárny útok nepriateľa. V stredu priebeh manévrov na diaľku sledoval aj šéf Kremľa Vladimir Putin.

"Doposiaľ sme nezaznamenali nič, na základe čoho by sme sa mohli v tejto chvíli domnievať, že ide o kryciu taktiku," povedal Austin novinárom v súvislosti s obavami, že by ruské cvičenie Grom mohlo byť prípravou na reálne použitie taktickej jadrovej zbrane v blízkej budúcnosti.

Šéf Pentagónu vyjadril presvedčenie, že Putin zatiaľ nerozhodol o nasadení taktickej jadrovej zbrane. Varoval však, že v prípade takéhoto kroku by nasledovala razantná reakcia, ktorú však bližšie nešpecifikoval.

"Od začiatku sme veľmi jasne deklarovali, že medzinárodné spoločenstvo by (v prípade použitia jadrovej zbrane Ruskom) zareagovalo veľmi dôrazne," vyhlásil Austin.

Do cvičenia Grom sa zapojili ruské pozemné, námorné i vzdušné sily strategického odstrašovania. V rámci manévrov sú skúšobne odpaľované medzikontinentálne balistické rakety a riadené strely, a zúčastňujú sa na nich aj strategické bombardéry či raketonosné ponorky.

Moskva nedávno začala tvrdiť, že Ukrajina sa chystá použiť na svojom vlastnom území tzv. špinavú bombu, teda konvenčnú nálož s prímesou rádioaktívneho, biologického alebo chemického materiálu. Ukrajina aj západné krajiny tieto obvinenia Moskvy popreli. Takéto aktivity na Ukrajine neeviduje ani Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Spojené štáty a ich spojenci majú podozrenie, že v skutočnosti by mohlo špinavú bombu použiť Rusko pri tzv. útoku pod falošnou vlajkou, za ktorý pripíše zodpovednosť Ukrajine. Takto by sa Moskva mohla pokúsiť "ospravedlniť" nasadenie taktickej jadrovej zbrane v aktuálnom období, keď sa ukrajinské sily pokúšajú vytlačiť Rusov z okupovaných území na východe a juhu Ukrajiny.

 

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:43