Izraelský vojak a izraelskí osadníci s tyčami počas zrážok s Palestínčanmi. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pri razii izraelskej armády v Nábuluse zomrelo päť Palestínčanov, 20 bolo zranených

25.10.2022, 09:13
Autor:
ČTKČTK

Explózia a streľba trvali v Nábuluse v noci na dnes viac ako hodinu. Vypukli po tom, čo do mesta vošiel krátko po polnoci dlhý konvoj vozidiel izraelskej armády.

Pri razii izraelskej armády v Nábuluse na okupovanom Západnom brehu Jordánu zomrelo v noci päť Palestínčanov a ďalšie dve desiatky ľudí boli zranené, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda oznámila, že išlo o operáciu proti palestínskej skupine Levie doupě a že vojaci zničili jej výrobňu výbušnín.

V reakcii na to oznámila odplatu iná teroristická skupina Islamský džihád a palestínske médiá píšu o výzvach Palestínčanov na generálny štrajk v Nábuluse. Jeden Palestínčan zomrel dnes v noci tiež pri stretoch s izraelskou armádou v Nabí Sálihu severne od Ramalláhu. Podľa agentúry EFE ide o najväčší počet mŕtvych na Západnom brehu za noc pri razii armády v tomto roku.

image

Ohavný zvuk iránskych dronov je počuť každú noc. Rusi si ich objednali ďalšie tisícky, tvrdí Zelenskyj

Explózia a streľba trvali v Nábuluse v noci na dnes viac ako hodinu. Vypukli po tom, čo do mesta vošiel krátko po polnoci dlhý konvoj vozidiel izraelskej armády. Počas operácie podľa izraelskej armády tiež desiatky Palestínčanov zapaľovali pneumatiky a miestni hádzali na vojakov kamene. Žiadny vojak nebol zranený. Nábulus je už niekoľko týždňov cieľom operácií izraelskej armády proti skupine Levie doupě, ktorá je podľa Izraelčanov zodpovedná za rad útokov na izraelských vojakov, z ktorých dvaja tento mesiac pri jej útokoch zomreli.

Izraelská armáda dnes informovala, že útočila na viacero objektov, ktoré používala skupina Leví doupě, a zničila aj jej výrobňu výbušnín. Medzi obeťami je podľa serveru The Times of Israel aj líder tejto radikálnej islamistickej skupiny.

image

Zelenskyj požiadal Izrael o zbrane. Chce, aby Tel Aviv reagoval na hrozbu z Iránu

Izraelský minister obrany Benny Ganc dnes na twitteri napísal, že vláda bude pokračovať v zákrokoch proti každému, kto sa bude snažiť ublížiť občanom Izraela, a to kdekoľvek a kedykoľvek to bude potrebné.

Hovorca predsedu palestínskej autonómie Mahmúda Abbása dnes povedal, že Abbás sa pokúša zastaviť agresiu proti palestínskemu ľudu. Hovorca tiež označil raziu za vojnový zločin a uviedol, že izraelská vláda zaň nesie plnú zodpovednosť so všetkými dôsledkami. Denník Haarec napísal, že Abbás sa obrátil v tejto veci na Spojené štáty.

image

Inštruktori z iránskych revolučných gárd sú aj v Bielorusku, tvrdí Ukrajina

Násilie na Západnom brehu Jordánu v posledných mesiacoch rastie. Izraelská armáda zintenzívnila operácie na tomto palestínskom území, ktoré Izrael okupuje od roku 1967, na jar po sérii protiizraelských útokov, pri ktorých zahynuli dve desiatky ľudí. Izraelské razie, často sprevádzané stretmi s palestínskym obyvateľstvom, si podľa OSN vyžiadali viac ako sto mŕtvych na palestínskej strane, čo je najviac za posledných takmer sedem rokov, napísala agentúra AFP. Od jari tiež izraelská armáda pri týchto raziách pozatýkala vyše dvetisíc ľudí.

01 - Modified: 2022-09-05 08:38:08 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda zastrelila 19-ročného Palestínčana, bránia sa že reagovali na "násilné nepokoje" 02 - Modified: 2022-06-01 08:35:38 - Feat.: 1 - Title: Izraelskí vojaci zastrelili Palestínčanku, ktorá k nim podišla s nožom 03 - Modified: 2022-10-24 16:41:48 - Feat.: 1 - Title: Ohavný zvuk iránskych dronov je počuť každú noc. Rusi si ich objednali ďalšie tisícky, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2022-10-24 16:01:28 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj požiadal Izrael o zbrane. Chce, aby Tel Aviv reagoval na hrozbu z Iránu
01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:41