StoryEditor

„Zelenskyj bol statočný, ale…“ Sonda do vojnového života Ukrajincov, v čom majú nad Rusmi výhodu?

21.10.2022, 16:34
  • "Na Ukrajine teraz máme spoločenskú dohodu – všetci ťaháme za jeden povraz," hovorí Ukrajinka.
  • V tejto chvíli je na území Ukrajiny toľko mín, že ich odstraňovanie zaberie šesťdesiat rokov. 
  • Keď vidíte zábery ukrajinského prezidenta nakrúcané v uliciach, sú podivne ľudoprázdne. Ale vzdušnou čiarou pár stoviek metrov od neho sú ulice plné ľudí.
  • Rusi, ktorí bojujú proti Putinovmu režimu a riskujú pri tom svoje životy, sú teraz tiež nenávidení nepriatelia.

O jedenástej v noci začína v Kyjeve zákaz vychádzania. Tma je potom taká čierna, že sa nad trojmiliónovým mestom jasne rysujú súhvezdia. Desať minút pred piatou ráno je námestie Nezávislosti také tiché, že je počuť príchod jediného – policajného – auta. Počas dňa je centrum hlavného mesta autami upchaté.

„Sláva Ukrajine,“ je obvyklý pozdrav v štátnej televízii. Vystihuje náladu väčšiny kyjevských občanov, ktorí aj tak nepochybne stoja za svojim prezidentom. Len keď o Zelenskom hovoríte dlhší čas s niektorými intelektuálmi, dozviete sa aj názory, ktoré pred začiatkom vojny boli väčšinové.

image

Ukrajina už používa najmodernejší systém protivzdušnej obrany. Armáda si dodávku z Nemecka veľmi pochvaľuje

„Zachoval sa statočne...?“ zmätene mením na otázku vetu, ktorá pre mňa doteraz bola neoddiskutovateľne vetou oznamovacou.

Jedna z opýtaných mi zavrie poznámkový blok. Potom na adresu svojho prezidenta vychŕli ostré slová kritiky. Snažím sa si ich zapamätať, používa veľmi farbistú ruštinu. „Ale toto nikde neuvádzajte!“ nakloní sa výhražne cez stôl: „Pretože je úplne jedno, aký Zelenskyj je. Na Ukrajine teraz máme spoločenskú dohodu – všetci ťaháme za jeden povraz. Kým neporazíme, nevyženieme Rusov, Zelenskyj je dôležitý symbol pre vonkajší svet,“ uzavrie.

image

EÚ bude dávať Ukrajine 1,5 miliardy eur mesačne, potvrdila Von der Leyenová

„Bol statočný? Áno. Ale nebolo to tak len preto, že by mu inak nacionalisti podrezali krk?“ odpovedá mi iný obyvateľ Kyjeva otázkou. „Najväčšia hodnota Zelenského v tejto chvíli,“ hovorí filozof Volodymyr Jermolenko, „je v tom, že je teraz iba jeden z nás. Jeden z tej obrovskej armády dobrovoľníkov.“

Dnes na mňa prší železo

Dôchodkyňa Valja Fjodorovna si počas pondelňajších náletov na Kyjev zlomila zub. Bezodkladne vytočila číslo svojej zubárky, a keď sa jej ozvala v telefóne, oznámila doktorke svoj problém.

„Valja Fjodorovna, nad hlavou mi svištia rakety a pršia na nás kusy železa. Sme s mužom uväznení na ľavom brehu Dnepra, nefunguje tu doprava. Nehnevajte sa, ale v tejto chvíli nemyslím na váš zlomený zub. Zavolajte prosím zajtra ráno.“

image

OSN obvinila Izrael z porušovania medzinárodného práva. Tú správu písali antisemiti, reaguje premiér Lapid​

Pokoj, vyrovnanosť - vôbec nechápem ten skvostný, ničím nenarušiteľný pokoj, s akým miestni vystupujú. V každej situácii. Aj vtedy, keď sa počas náletu ponáhľajú vyzdvihnúť deti zo školy.

Najhoršie sú míny

Na jeseň býva v Kyjeve na trhu obrovská ponuka húb. Normálne. Teraz nie sú k dispozícii žiadne. Častejšie sú oznámenia o úmrtí hubárov, ktorí v lesoch šliapli na mínu.

V deň obzvlášť brutálneho útoku na Cherson sú Ukrajinci na sociálnych sieťach rozrušení: obetiam sa nedarí doručiť vodu a zdravotný materiál. Ako je to možné?! Vlna rozhorčenia sa upokojí, keď sa vyjasní, že vojaci najprv museli pešo prejsť ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-10-21 12:10:44 - Feat.: 1 - Title: Putin je čoraz otvorenejší rokovaniam o ukončení vojny, tvrdí Erdogan 02 - Modified: 2022-10-21 05:08:56 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Ruskí teroristi zamínovali Kachovskú priehradu. Ak ju zničia, bude to katastrofa 03 - Modified: 2022-10-20 19:45:10 - Feat.: 1 - Title: Rusko chystá útok na Kachovskú priehradu, varuje Zelenskyj. Hrozí, že tým zatopí Cherson 04 - Modified: 2022-10-20 19:29:27 - Feat.: 1 - Title: Kyjev rozšíril sankcie proti Moskve a Minsku. Zaradil naň ďalších ruských oligarchov aj Lukašenkovu ženu 05 - Modified: 2022-10-20 17:38:10 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Útok na Kerčský most sme si neobjednali. Môže byť za ním rivalita medzi ruskými zložkami
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 05 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:37