Izraelský premiér Jair Lapid. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

OSN obvinila Izrael z porušovania medzinárodného práva. Tú správu písali antisemiti, reaguje premiér Lapid​

21.10.2022, 13:48
Autor:
ČTKČTK

Izraelské médiá uvádzajú, že komisia, ktorá mala vyšetrovať porušenie práva pri izraelsko-palestínskych konfliktoch, v 28-stranovej správe ani raz nepoužila výrazy Hamas, terorizmus alebo raketa. Vlaňajší konflikt zahŕňal mohutnú palestínsku raketovú paľbu na Izrael.

Izraelský premiér Jair Lapid sa dnes ostro ohradil proti štvrtkovej správe medzinárodnej komisie OSN zriadenej vlani po bojoch medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Komisia obvinila Izrael z porušovania medzinárodného práva, vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby ukončila izraelskú okupáciu palestínskych území, a jednotlivé členské štáty OSN, aby začali stíhať izraelských predstaviteľov.

Lapid podľa portálu The Times of Israel povedal, že je správa "zaujatá, mylná, zavádzajúca a bezostyšne nevyvážená". "Nie všetka kritika Izraela je antisemitizmom, ale túto správu napísali antisemiti," uviedol Lapid.

image

Stojíme pri Ukrajincoch. Z vojenskej spolupráce Ruska a Iránu máme vážne obavy, hovorí izraelský premiér

Okupácia a anexia území

Izraelské médiá uvádzajú, že komisia, ktorá mala vyšetrovať porušenie práva pri izraelsko-palestínskych konfliktoch, v 28-stranovej správe ani raz nepoužila výrazy Hamas, terorizmus alebo raketa. Vlaňajší konflikt zahŕňal mohutnú palestínsku raketovú paľbu na Izrael.

Komisia vydala už druhú svoju správu a túto predstaví 27. októbra vo Valnom zhromaždení OSN. Stojí v nej, že Izrael porušuje medzinárodné právo okupáciou Západného brehu Jordánu. Tým, že tam vystaval osady pre Židov, vytvoril podmienky, aby táto okupácia bola trvalá.

Ďalej potom podľa správy právo porušil anexiou východného Jeruzalema a tiež sýrskeho územia na Golanských výšinách. "Ide o vyvlastňovanie územia a prírodných zdrojov, stavbu osád a základní, obmedzovanie palestínskej výstavby a uplatňovanie izraelského práva na osadníkov na Západnom brehu," stojí v správe.

Komisiu vedie Juhoafrická republika a bývalá vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová. Medzi tromi členmi je Ind Milún Kothari, ktorý sa vlani musel ospravedlniť za výrok o židovskej loby a za spochybnenie členstva Izraela v OSN. Austrálčan Chris Sidoti, ktorý je tiež v komisii, minulé obvinenia z antisemitského charakteru komisie zamietol s tým, že je ich ako "ryžových zŕn pri svadbe".

image

Austrália zrušila rozhodnutie uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, spoliehajú sa na mierové rozhovory

USA odmietajú porovnanie Izraela s Ruskom

K čerstvej správe sa vyjadril aj hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price, ktorý odmietol porovnanie medzi akciami Ruska na Ukrajine a počínaním Izraela voči Palestínčanom.

Izrael po vojne z roku 1967 anektoval východný Jeruzalem, čo svetové spoločenstvo neuznáva. Na Západnom brehu má armádu a hoci sa z Pásma Gazy stiahol roku 2005, kontroluje jeho hranicu, čo sa označuje za pokračovanie okupácie aj tohto územia.

Pillayová vo štvrtkovom vyhlásení pre médiá uviedla, že OSN nedávno odsúdila ruskú anexiu štyroch ukrajinských regiónov ako nelegálnu. Hlasovalo za to 143 štátov vrátane Izraela.

"Nedávne vyhlásenie generálneho tajomníka OSN a mnohých členských štátov znamená, že akýkoľvek pokus o jednostrannú anexiu územia jedného štátu druhým je porušením medzinárodného práva a je neplatný. Kým sa to nebude požadovať univerzálne, vrátane situácie na palestínskych územiach, potom je tento základný princíp Charty OSN bez významu," povedala Pillayová.

image

Zásah izraelských bezpečnostných zložiek stál život štyroch Palestínčanov. Ďalších 44 bolo zranených

Price vyhlásil, že americká administratíva "kategoricky" odmieta porovnávať počínanie Ruska s Izraelom. "Rusko začalo brutálnu agresívnu vojnu proti inému suverénnemu štátu, ktorý Kremeľ nijako neohrozoval. Začalo vojenské ťaženie, ktorého cenu možno merať stratou tisícov životov, "povedal Price. Na otázku novinára, či rozdiel je v tom, že Ukrajina je suverénny štát, zatiaľ čo Palestína nie, odpovedal, že je to "kľúčový rozdiel".

01 - Modified: 2022-10-20 21:10:38 - Feat.: 1 - Title: Stojíme pri Ukrajincoch. Z vojenskej spolupráce Ruska a Iránu máme vážne obavy, hovorí izraelský premiér 02 - Modified: 2022-10-18 11:03:34 - Feat.: 1 - Title: Izrael znervózňujú útoky iránskych dronov na Ukrajine. Obáva sa, že im bude čeliť tiež 03 - Modified: 2022-10-18 05:22:03 - Feat.: 1 - Title: Austrália zrušila rozhodnutie uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, spoliehajú sa na mierové rozhovory
01 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 02 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-17 17:20:18 - Feat.: - Title: Pri útoku Hizballáhu na Izrael zranili 18 ľudí, vrátane 14 vojakov. Išlo o odvetu za zabitie bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:29