Ukrajinci strieľajú na ruské pozície v Charkovskej oblasti. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Berú autá aj domáce spotrebiče. Rusi sa pri Chersone pripravujú na ústup, vyrabované veci vozia cez rieku

21.10.2022, 10:30
Autor:
elhelhČTKČTK

Z Charkova hlásili tamojšie úrady v piatok ráno sériu výbuchov. Podľa starostu Ihora Terechova rakety zasiahli a zničili objekty patriace jednému podniku v meste.

Ruské sily v noci na piatok pokračovali v ostreľovaní Ukrajiny. Podľa ukrajinského generálneho štábu zasiahli útoky viac ako pätnásť osád v Chersonskej a Charkovskej oblasti.

Na dočasne dobyté územie v Chersone dorazilo až dvetisíc mobilizovaných Rusov, v meste podľa štábu prestáva fungovať humanitárna pomoc. Rusko sa podľa analýzy amerického Inštitútu pre štúdium vojny chystá na ústup z Chersonskej oblasti.

Útoky obľúbenými ruskými zbraňami pokračujú

Ukrajinským silám sa podarilo odraziť ruské útoky v Luhanskej a Doneckej oblasti, uviedol v piatok ráno v pravidelnej rannej správe ukrajinský generálny štáb.

Do Chersonskej oblasti dorazilo podľa správy až dvetisíc mobilizovaných Rusov, majú doplniť straty a posilniť jednotky na kontaktnej línii. "Humanitárne zariadenia v Chersone prestávajú fungovať," dodal ďalej štáb.

„Rusko sa snaží udržať dočasne dobyté územia, sústredí úsilie na obmedzenie akcií obranných síl. Zároveň neprestáva skúšať viesť útočné akcie v smere na Bachmut a Avdijivku,“ informoval štáb. Rusko tiež naďalej vykonáva vzdušný prieskum pozdĺž kontaktnej línie.

image

Rusko sa chystá stiahnuť okupačnú správu z Chersonu, znie z USA

Za posledných 24 hodín vykonalo Rusko podľa štábu tri raketové a 24 leteckých útokov. Ďalej vypustilo viac ako 30 protilietadlových striel a vyše 20 bezpilotných lietadiel Šáhed-136 iránskej produkcie. Útoky zasiahli oblasti viac ako pätnástich osád, okrem iného Mykolajiv v Chersonskej oblasti a Charkovskú oblasť.

Z Charkova hlásili tamojšie úrady v piatok ráno sériu výbuchov. Podľa starostu Ihora Terechova rakety zasiahli a zničili objekty patriace jednému podniku v meste. Šéf charkovskej oblasti správy Oľah Sinehubov povedal, že pri piatkovom ruskom útoku utrpelo zranenie päť ľudí, informuje ruskojazyčný servis BBC.

Najmenej štyria ľudia prišli vo štvrtok večer o život pri ukrajinskom raketovom útoku Ruskom okupovaný Cherson. Podľa agentúry Intefax to oznámil zástupca ruských okupačných úradov Kirill Stremousov.

Pri Chersone jedna z rakiet HIMARS podľa ruských médií zasiahla okolie Antonivského mosta vedúceho cez Dneper a dopadla na prívoz. Trinásť ľudí utrpelo zranenie a zhorelo 12 áut.

Antonivský most je už mesiace mimo prevádzky, bol cieľom opakovaných ukrajinských útokov, ruská armáda sa snaží dopravu cez Dneper riešiť používaním prívozov.

"Okupačné úrady vydali príkaz na prípravu evakuácie pre takzvané "bankové inštitúcie", spracovali evakuačné zoznamy dovezených ruských zdravotníkov a učiteľov," uviedol generálny štáb na Facebooku.

Od štvrtka vykonalo ukrajinské letectvo päť úderov. Generálny štáb potvrdil, že boli zasiahnuté aj oblasti koncentrácie zbraní a vojenskej techniky a dva protilietadlové raketové systémy nepriateľa. Jednotky protivzdušnej obrany zostrelili 15 bezpilotných lietadiel.

Rusko vytvára podmienky pre ústup z Chersonu

V očakávaní ďalšieho ukrajinského postupu si Rusko v Chersonskej oblasti pravdepodobne vytvára podmienky na stiahnutie vojsk a okupačnej správy zo západného brehu rieky Dneper. Vo svojom pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny ISW.

Niekoľko telegramových účtov z Chersonu si vo štvrtok všimlo, že ruskí vojaci vyrabovali tamojšiu hasičskú zbrojnicu a previezli hasičské vozidlá, ukradnuté civilné autá či rôzne domáce spotrebiče cez rieku Dneper do ľavobrežnej obce Hola Prystaň. Ukrajinská služba Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) v ten istý deň informovala, že ruské sily presúvajú cez rieku vojenskú techniku.

Zverejnila aj satelitné snímky, ktoré ukazujú ruský trajekt plávajúci cez Dneper z Kozackého na západnom brehu do Novej Kachovky na brehu východnom. Stanica tiež uviedla, že prívoz bol plne naložený, keď zakotvil v Novej Kachovke, a späť sa vracal prázdny.

image

Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)

Tieto správy, hoci neoverené, podľa ISW celkovo naznačujú, že Rusko zrejme cielene sťahuje veľké množstvo vojakov a vybavenia zo západného brehu Dnepra. Ruské velenie sa pravdepodobne aspoň čiastočne poučilo zo svojich neúspechov za nedávneho panického ústupu z Charkovskej oblasti, myslí si inštitút.

Ruskom dosadení predstavitelia Chersonskej oblasti v uplynulých dňoch oznámili, že kvôli pokračujúcej ukrajinskej ofenzíve evakuujú na ľavý breh Dnepra civilné obyvateľstvo. Počas týždňa chcú takto presunúť 50-tisíc až 60-tisíc ľudí.

Cherson, ležiaci pri ústí Dnepra do Čierneho mora, mal pred vojnou približne 280-tisíc obyvateľov. Stal sa prvým veľkým ukrajinským mestom, ktorého sa Rusi zmocnili po tohtoročnom februárovom vpáde na Ukrajinu.

Následne ruské vojsko získalo kontrolu nad veľkou časťou Chersonskej oblasti, ukrajinským silám sa ale od leta podarilo niekoľko okupovaných obcí oslobodiť. Podľa agentúry Reuters postúpili v uplynulých niekoľkých týždňoch o 20 až 30 kilometrov.

01 - Modified: 2022-10-20 14:25:37 - Feat.: 1 - Title: Západ sa snaží tlačiť na Irán. Teherán zbrane na útoky voči Ukrajine neposiela, vyhlásil Kremeľ 02 - Modified: 2022-10-20 12:10:42 - Feat.: 0 - Title: Odborníčka o iránskych kamikadze dronoch na Ukrajine: Môžu spôsobiť vážne škody, ale prevrat Rusom neprinesú 03 - Modified: 2022-10-19 11:16:38 - Feat.: 1 - Title: Od septembra sme zostrelili viac než 220 iránskych dronov, tvrdia Ukrajinci 04 - Modified: 2022-10-19 04:53:55 - Feat.: 1 - Title: NATO pomôže Ukrajine v boji s dronmi. Kyjevu dodá systémy protivzdušnej obrany 05 - Modified: 2022-10-21 08:07:12 - Feat.: 1 - Title: Za nasadením vojakov v Bielorusku stojí len snaha odvrátiť pozornosť Kyjeva, tvrdia Briti 06 - Modified: 2022-10-21 07:42:54 - Feat.: 1 - Title: Aké bude Rusko po Putinovom páde? V Poľsku sa zíde ruská opozícia, chce debatovať o novom slobodnom štáte
01 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 03 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:01