Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Orbán dostáva jednu ranu za druhou, Brusel ho konečne pritlačil k múru

20.10.2022, 12:29
  • Za desať rokov vlády sa Viktorovi Orbánovi podarilo v Maďarsku zmonopolizovať takmer všetku moc.
  • Teraz sa však dostal do úzkych: V Európe je čím ďalej izolovanejší, Maďarov sužuje rekordná inflácia, v uliciach protestujú učitelia a prvýkrát reálne hrozí, že nedostane potrebné miliardy z európskych fondov.

Keď tento rok na jar maďarská vládnuca strana Fidesz opäť triumfovala v parlamentných voľbách, zdal sa byť Viktor Orbán neporaziteľný. Vlajkonosič „iliberálnej demokracie“ vyhral štvrté voľby v rade, posilnil si ústavnú väčšinu a nadšene hovoril o víťazstve, ktoré je „vidieť až z Mesiaca a určite z Bruselu“.

Spojila sa proti nemu celá opozícia od zelených po ultrakonzervatívny Jobbik - a ani to nestačilo. Potvrdilo sa, že Orbán sa vďaka totálnej kontrole nad všetkými štátnymi inštitúciami i médiami zabetónoval pri moci a v dohľadnej dobe sa na tom nič nemôže zmeniť. Maďarsko sa tak podľa nedávnej deklarácie Európskeho parlamentu zmenilo z demokracie na „volebnú autokraciu“.

Všetko stojí na Orbánovi

„Potvrdilo sa, že politický systém v Maďarsku je nezmeniteľný. Je charakterizovaný veľmi silnou postavou premiéra, ktorý stojí v jeho strede. Celý systém je závislý na jeho rozhodnutiach. Všetky inštitúcie boli úplne pretvorené tak, aby boli podriadené centrálnej moci,“ zhŕňa desať rokov plazivých zmien Veronika Móra, riaditeľka nadácie Ökótárs.

image

Forint v kŕčoch tlačil Maďarsko na pokraj bankrotu, musel prísť rázny zákrok

Vie, o čom hovorí. Pred ôsmimi rokmi do jej bytu, do kancelárií nadácie a ďalších neziskových organizácií vpadla polícia. Fideszu sa totiž nepáčilo, akým spôsobom rozdeľujú peniaze z Nórskych fondov, a dotácie na podporu ženských práv, menšín alebo bezdomovcov chcel dostať pod kontrolu.

Permanentná snaha skrotiť občiansku spoločnosť viedla k tomu, že si Orbánov politický model v niektorých západných médiách vyslúžil prezývku „Putinizmus light“. Nie náhodou. Zatiaľ čo v Rusku boli neziskové organizácie najskôr opečiatkované ako „zahraniční agenti“ a potom zlikvidované, maďarská vláda sa ich pokúsila paralyzovať pod zámienkou, že pracujú „v záujme cudzích síl“.

„Niektorí analytici tvrdia, že Maďarsko je na rovnakej ceste ako Rusko. Je samozrejme o dosť rokov pozadu a ja dúfam, že sa nikdy do situácie Ruska nedostaneme. Ale je zrejmé, že Orbánov režim sa tam inšpiruje a preberá niektoré jeho nápady,“ hovorí Móra, podľa ktorej predovšetkým členstvo v Európskej únii zaisťuje, že v Maďarsku neprešla podobná legislatíva proti občianskemu sektoru.

Európska únia však bola tiež dlhé roky obviňovaná, že na postupnú eróziu maďarskej demokracie len nečinne prihliada. Či už na to nemala dostatok účinných nástrojov alebo na to chýbala politická vôľa na strane Angely Merkelovej (ako tvrdia niektorí analytici), Orbánovi sa roky darilo taktizovať, hroziť vetovaním procesov v EÚ a unikať postihu.

Brusel mení postoj

To sa však teraz zmenilo. Európska komisia po rokoch váhania konečne pritvrdila. Pred mesiacom na základe nového mechanizmu navrhla, aby Maďarsko kvôli chronickej korupcii a prideľovaniu štátnych zákaziek ľuďom napojeným na Fidesz prišlo o 7,5 miliardy eur, teda asi o tretinu prídelu z Kohézneho fondu.

Maďari dostali čas na nápravu do decembra, keď o odobratí peňazí budú hlasovať všetky členské štáty. Stačiť bude jednoduchá väčšina. A vzhľadom na to, že Orbán je kvôli svojmu proruskému postoju v Európe čím ďalej izolovanejší a ruky preč od neho dáva aj Poľsko, nie je to vôbec nereálny scenár.

image

Lacný forint láka na nákupy k susedom. Za rovnaký peniaz kúpim dvakrát toľko mäsa, tvrdí obyvateľ Rajky

Niet preto divu, že maďarský parlament začal narýchlo prijímať protikorupčné zákony požadované EÚ. „Na papieri to vyzerá dobre, ale uvidíme, ako to bude fungovať v praxi. Budú nové protikorupčné úrady skutočne nezávislé? Zatiaľ panuje veľký skepticizmus, či to bude fungovať,“ hodnotí legislatívne náhlenie Veronika Móra.

Podľa nej je zrejmé, že Orbánova vláda európske peniaze zúfalo potrebuje. Predovšetkým v súčasnej ekonomickej situácii, keď inflácia v Maďarsku podľa posledných dát dosiahla 20,7 percenta a zostáva štvrtá najvyššia v Únii.

Raketovo rastúce ceny ohrozujú Orbánov nepísaný kontrakt s maďarskou spoločnosťou, ktorá v osobe premiéra doteraz videla záruku ekonomickej stability a štedrého sociálneho systému (pol roka pred tohtoročnými voľbami napríklad vláda poslala penzistom 13. dôchodok).

Do hry prichádza euro

Rastúca nespokojnosť sa v posledných týždňoch prejavila demonštráciami za zvýšenie platov učiteľov, do ktorých sa v centre Budapešti zapojili aj tisíce študentov. „Predovšetkým začínajúci učitelia sú na tom veľmi zle, ich platy neboli už osem rokov valorizované. Požiadavky učiteľov sú stále hlasnejšie,“ hovorí Móra.

Orbánova vláda sa zatiaľ spoločnosť snaží uchlácholiť, ako to len ide. V pondelok predĺžila zmrazenie úrokov na hypotékach do budúceho júna. Minulý týždeň premiér občanom odkázal, že šéf centrálnej banky a minister financií dostali za úlohu zraziť infláciu do konca budúceho roka o polovicu.

Situácia zašla až tak ďaleko, že minister financií Mihály Varga dokonca pripustil naviazanie forintu na euro. Vstup do ERM II (európsky mechanizmus výmenných kurzov) je okrem iného základnou podmienkou, aby krajina mohla v budúcnosti prijať menu euro. Teda niečo, čo Orbán roky odmietal.

Päťdesiatdeväťročný Orbán každopádne čelí najťažšej kríze od roku 2010, kedy sa chopil vlády a pustil sa do svojej ideologickej vojny s Bruselom. Teraz má Európska únia efektívne nástroje aj ideálnu príležitosť, aby ho donútila k dodržiavaniu pravidiel hry.

„Európska komisia a členské krajiny teraz majú silnú vyjednávaciu pozíciu, ak sa ju skutočne rozhodnú využiť,“ píše vo svojom komentári denník The Financial Times a varuje, aby sa členské štáty nechali uchlácholiť kozmetickými zmenami. „Ak si Európska únia chce zachovať vierohodnosť, musí byť pripravená brániť svoje hodnoty nielen pred vonkajšími hrozbami, ale aj pred tými, ktoré prichádzajú zvnútra.“

01 - Modified: 2022-10-18 08:14:38 - Feat.: 1 - Title: Ako si Slováci stále vedia natankovať lacný maďarský benzín? Pumpár hovorí o zážitkoch z praxe 02 - Modified: 2022-10-17 09:51:34 - Feat.: 1 - Title: Forint v kŕčoch tlačil Maďarsko na pokraj bankrotu, musel prísť rázny zákrok 03 - Modified: 2022-10-13 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Lacný forint láka na nákupy k susedom. Za rovnaký peniaz kúpim dvakrát toľko mäsa, tvrdí obyvateľ Rajky 04 - Modified: 2022-10-12 14:49:43 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko chce zastaviť prudký prepad forintu. Zmení Orbán názor na euro?
01 - Modified: 2024-05-03 14:01:29 - Feat.: - Title: Maďarsko upustilo od izolovanej politiky, otvára sa Východu, tvrdí tamojší šéf rezortu financií 02 - Modified: 2024-05-03 11:06:42 - Feat.: - Title: Maďarsko obvinilo prevádzača z Moldavy, ktorý spôsobil smrteľnú nehodu 03 - Modified: 2024-05-03 08:44:06 - Feat.: - Title: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny, vyhlásil Orbán 04 - Modified: 2024-05-02 14:00:35 - Feat.: - Title: Maďarská polícia zadržala tínedžera, ktorý pripravoval útok na mešitu 05 - Modified: 2024-05-01 14:43:00 - Feat.: - Title: Von der Leyenová pochválila Maďarov aj napriek tomu, že ju Orbánov Fidesz osočuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 08:40