Ruský prezident Vladimir Putin rokuje s kirgizským prezidentom Sadyrom Japarovom pred trojstranným stretnutím s tadžickým prezidentom Emomali Rakhmonom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kirgizsko a Tadžikistan sa dnes vzájomne obvinili. Hrozí nový vojenský konflikt

19.10.2022, 20:56
Autor:
ČTKČTK

Pohraničný konflikt si podľa úradov oboch krajín vyžiadal približne stovku mŕtvych. Obe strany nasadili do bojov okrem iného tanky, mínomety, delostrelectvo, útočné drony aj rakety.

Kirgizsko a Tadžikistan sa dnes vzájomne obvinili z destabilizácie situácie na spoločnej hranici a varovali pred ďalším vojenským stretom. Deje sa tak mesiac po tom, ako si pohraničné potýčky medzi oboma stredoázijskými štátmi vyžiadali stovku mŕtvych, uviedla agentúra AFP.

Pohraničníci oboch krajín vo vyhláseniach sprevádzaných snímkami a videozábermi odsudzovali nasadenie bezpilotných lietadiel, presuny živej sily a zbraní, prípravu palebných pozícií a kopanie zákopov.

Minister obrany Kirgizska, generál Baktybek Bekbolotov navrhol, aby v spornej oblasti zasiahla silami pre zachovanie mieru Organizácia Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti. Členmi tohto vojenského paktu, vedeného Moskvou, sú však obe znesvářené krajiny.

image

Sacharovovu cenu udelil za rok 2022 Európsky parlament ukrajinskému ľudu. Ocenili Zelenského úsilie

Pohraničný konflikt v polovici septembra si podľa úradov oboch krajín vyžiadal približne stovku mŕtvych. Obe strany nasadili do bojov okrem iného tanky, mínomety, delostrelectvo, útočné drony aj rakety.

Za príčinu sú podobne ako v minulosti považované hraničné spory, ktoré sa tiahnu ešte z čias Sovietskeho zväzu. Hranica dlhá 970 kilometrov vtedy v niektorých úsekoch nebola presne vyznačená a v iných rozdelila etnicky príbuzné skupiny obyvateľov. Dôvodom napätia sú teraz spory predovšetkým o prístup k vode, komunikáciám a pôde.

image

Kyjev upozorňuje, že Rusi okupujú územia ďalších štátov. Najnovšie schválil, že sa to týka aj Čečenska

"Bohužiaľ tým vojna nekončí," povedal Bekbolotov o septembrovom prímerí. Kirgizsko podľa neho chce kúpiť v Bielorusku protiletecké rakety S-125, ktoré majú byť dodané do konca mesiaca, aby ochránili mesto Batken, bombardované počas septembrového konfliktu.

Kirgizsko, ktoré podľa serveru Fergana tento mesiac dostalo turecké drony Bayraktar, tvrdí, že sily Tadžikistanu podnikajú podozrivé kroky, ktoré by mohli vyprovokovať nový konflikt.

Pohraničná stráž Tadžikistanu naopak obvinila Kirgizsko, že sa opakovane dopustil narušenia vzdušného priestoru Tadžikistanu, najmä pri meste Isfara, ktoré leží neďaleko Batkenu. Dušanbe obviňuje suseda, že napriek ústnym i písomným dohodám podniká v pohraničí aktivity hroziace destabilizovať situáciu.

Vlani v apríli si výbuch násilia v pohraničí vyžiadal päťdesiatku životov, dodala AFP.

01 - Modified: 2022-10-16 10:40:27 - Feat.: 1 - Title: Zelenského poradca: Útok na ruskej vojenskej strelnici začal hádkou o náboženstvo 02 - Modified: 2022-10-11 11:11:08 - Feat.: 1 - Title: Generál Armagedon dostal jasné zadanie. Ukrajina spoznáva metódy nového Putinovho veliteľa 03 - Modified: 2022-10-10 20:58:41 - Feat.: 1 - Title: Ruské útoky prišli len dva dni po vymenovaní nového veliteľa. Surovikin má povesť nemilosrdného muža
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov 04 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-06 20:21:09 - Feat.: - Title: Tadžikistan odmieta tvrdenie Ruska, že Ukrajina verbuje jeho občanov. Moskva ho spája s terorizmom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:36