Dnepropetrovská oblasť počas vojny na Ukrajine. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Nové explózie hlásia z viacerých častí Ukrajiny. Zasiahnutý bol Kyjev, Charkov či Dnipro

18.10.2022, 10:15
Autor:
ČTKČTK

Ruské drony iránskej výroby podľa ukrajinských predstaviteľov v pondelok zaútočili na Kyjev, kde zasiahli okrem iného obytný dom. Najmenej štyria ľudia útok neprežili.

Ukrajinské úrady hlásia nové explózie vo viacerých regiónoch krajiny. Ruské invázne sily podľa nich podnikli ráno vzdušné údery na Kyjev, Charkov, Dnipre aj ďalšie mestá.

V metropole Rusi mierili na objekty kritickej infraštruktúry na severovýchode mesta, píše agentúra Unian. Žytomyr, ktorý sa nachádza na severe krajiny, sa ocitol bez dodávok elektrickej energie a vody, uviedol starosta Serhij Suchomlyn.

"Ráno v Žytomyre začalo príletmi," uviedol Suchomlyn na Facebooku, pričom použil termín, ktorým Ukrajinci označujú ruské nálety.

"V meste teraz nie je svetlo ani voda," dodal a poznamenal, že nemocnice fungujú vďaka záložným zdrojom. Informácie o prípadných zranených úrady podľa neho poskytnú neskôr.

image

Kyjev sa prebudil do zvuku sirén. Mestom otriaslo niekoľko explózií, útočiť mali kamikadze drony

V Kyjeve dnes explózie otriasli Desňanskou štvrťou, podľa starostu Vitalija Klička Rusi zasiahli objekt kritickej infraštruktúry. Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko informoval o troch ruských úderoch na energetické zariadenie na ľavom brehu Dnepra.

Po výbuchu vypukol rozsiahly požiar a došlo k výpadkom prúdu, píše v tejto súvislosti agentúra Unian.

Ukrajinské úrady hlásia ráno výbuchy tiež z Charkova, Dnipra alebo Mykolajivu. "Charkov je pod paľbou - počas piatich minút došlo v meste k dvom sériám výbuchov. Podľa predbežných informácií je zasiahnutý areál jedného z mestských priemyselných podnikov," uviedol podľa ruskojazyčného webu stanice BBC starosta mesta Ihor Těrechov. Kvôli ostreľovaniu nejazdia súpravy metra, uviedol dopravný podnik.

image

Blitzkrieg na ruský spôsob: Mobilizovaný muž za tri dni putoval na front, Ukrajincom sa hneď vzdal

Mykolajiv podľa ukrajinských úradov Rusi ostreľovali v noci na dnes raketami S-300, pričom zasiahli obytný dom. Hasiči vytiahli z trosiek telo mŕtveho muža, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na svedka. V Dnipre je po explózii poškodený objekt energetickej infraštruktúry, informuje Unian.

V Záporoží podľa šéfa oblastnej správy Oleksandra Starucha zasiahol ruský dron infraštruktúrny objekt, ktorý následne vzplanul, a raketa udrela na miestny sklad.

Ruské ministerstvo obrany zatiaľ neinformovalo o žiadnych nových útokoch, avšak ruská armáda v posledných dňoch hlási údery na vojenské zariadenia a energetickú infraštruktúru.

image

V ruskom meste Jejsk sa zrútilo vojenské lietadlo. Jednu z obytných budov zachvátili plamene

Ukrajinskí predstavitelia a svedkovia naopak informujú aj o ruských zásahoch civilných budov a civilných obetiach. V pondelok Rusko - rovnako ako presne pred týždňom - podniklo rozsiahle útoky raketami a bezpilotnými lietadlami naprieč Ukrajinou.

Ruské drony iránskej výroby podľa ukrajinských predstaviteľov v pondelok zaútočili na Kyjev, kde zasiahli okrem iného obytný dom. Najmenej štyria ľudia útok neprežili. O štyroch mŕtvych informovali aj úrady v Sumskej oblasti na severe Ukrajiny.

Terčom masívnych vzdušných útokov sa stali tiež objekty energetickej infraštruktúry v ďalších regiónoch, kde boli hlásené hromadné výpadky elektriny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruské údery označil za teror proti ukrajinskému obyvateľstvu.

01 - Modified: 2022-10-18 07:17:14 - Feat.: 0 - Title: V televízii protestovala proti vojne na Ukrajine, dostala niekoľko pokút. Novinárka utiekla z Ruska 02 - Modified: 2022-10-17 20:21:43 - Feat.: 1 - Title: Zelenská: Bolo mi jasné, že môj manžel Kyjev neopustí. Ukrajina by bola bez vodcu otrasená 03 - Modified: 2022-10-17 16:32:01 - Feat.: 1 - Title: Káčer: Slovensko sa zapojí do výcvikovej misie EÚ pre ukrajinských vojakov. Kyjev sa musí ubrániť 04 - Modified: 2022-10-17 13:05:19 - Feat.: 1 - Title: Nedostatok munície? Rusi sú v bludnom kruhu, podľa expertov ide o dôležitý míľnik vo vojne 05 - Modified: 2022-10-17 10:21:10 - Feat.: 1 - Title: Kyjev sa prebudil do zvuku sirén. Mestom otriaslo niekoľko explózií, útočiť mali kamikadze drony 06 - Modified: 2022-10-17 10:45:50 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci obkľúčujú Cherson a prvýkrát idú dobýjať veľké mesto. Prekročia Dneper alebo udrú v Záporoží?
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 04 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 05 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:03