Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

BBC: "Divoký západ." Ako Ukrajina vyhráva vojnu na sociálnych sieťach

16.10.2022, 20:43
Autor:
ČTKČTK

Po takmer ôsmich mesiacoch visí vojna na Ukrajine na vlásku. Ukrajinské protiofenzívy stále postupujú, zatiaľ čo ruské sily sa stále tlačia inam. Na internete je to však veľmi jednostranná záležitosť, napísal spravodajský portál BBC News.

"Sme národ memečiek," hovorí kyjevská podnikateľka Olena, ktorá riadi tímy dobrovoľníkov na sociálnych sieťach. "Keby to bola vojna memečiek, vyhrali by sme," dodáva.

Pracujú neptržite

Olena nie je jej pravé meno. Vzhľadom na citlivú povahu práce, ktorú so svojimi tímami vykonáva v mene ukrajinského ministerstva obrany, požiadala o zachovanie anonymity. Jej ľudia pracujú nepretržite, v priebehu niekoľkých hodín reagujú na správy z celej krajiny a vytvárajú úderné videá, často s hudbou, pre publikum ministerstva doma aj v zahraničí.

Rovnako ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prispôsobuje svoje prejavy v zahraničných parlamentoch tak, aby zohľadňovali miestnu históriu, kultúru a citlivosť, ako aj Olenin päťčlenný medzinárodný tím cieli svoje oznámenia.

V júnovom videoklipe, ktorý ďakoval Británii za jej vojenskú pomoc, zaznela hudba Gustava Holsta a skupiny The Clash, objavil sa v ňom Shakespeare, David Bowie, Lewis Hamilton a zábery protitankových zbraní dodaných Britániou v akcii.

Vďaka úsiliu tímu má teraz twitterový účet ministerstva obrany 1,5 milióna sledujúcich po celom svete. Niektoré videá boli prezerané viac ako miliónkrát. Ich najúspešnejšie video, zverejnené v auguste po niekoľkých záhadných útokoch na ruské ciele na anektovanom Kryme, nazbieralo 2,2 milióna zhliadnutí.

"Hlavnou myšlienkou je osloviť medzinárodné publikum a ukázať, že Ukrajina je skutočne schopná zvíťaziť," hovorí Olena. "Pretože nikto nechce investovať do porazených," dodáva.

Sondovanie slabých miest

Ďalší z Oleniných tímov však vykonáva podvratnejšiu prácu, ktorej cieľom je zdôrazniť ruské prehry a demoralizovať okupantov.

Na sociálnych sieťach sa objavuje množstvo videí zachytávajúcich ruské vojenské neúspechy, takže o materiál nemá núdzu. Ale metódou pokusov a omylov sa naučili, čo funguje, a čo nie. "Začali sme zobrazovať telá zabitých Rusov. A potom sme si uvedomili, že to vlastne nefunguje. Len ich to zjednotilo proti nám," hovorí Olena.

Tím sa potom pokúsil apelovať na svedomie ruských vojakov tým, že ukazoval obrázky mŕtvych ukrajinských civilistov. Opäť sa zdalo, že ich úsilie nepadlo na úrodnú pôdu. "Uvedomili sme si, že sú na to vlastne hrdí. Vôbec to neodsudzovali," hovorí. "Došlo nám, že to musíme robiť oveľa sofistikovanejším spôsobom," dodáva.

Teraz dobrovoľníci starostlivo skúmajú ruské sociálne siete, hľadajú spúšťače a sondujú slabé miesta v konkrétnych častiach krajiny.

Je nesmierne ťažké posúdiť, aký vplyv má táto práca, ale nedávna čiastočná mobilizácia, ktorú vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin, poskytla dobrovoľníkom veľa materiálu na prácu. "Čakali sme na tú mobilizáciu. Vedeli sme, že to pre nich bude veľmi demoralizujúce," uvádza Olena.

"Divoký západ"

Najbohatšia studnica materiálu sa nachádza na komunikačnej platforme Telegram. Olena ju nazýva „divokým západom“.

Dobrovoľníci, ktorí poskytujú materiály ministerstvu obrany, sú len malou časťou rozsiahlej, živej, prudko vlasteneckej a divoko neúctivé komunity, ktorá reaguje na udalosti na mieste, niekedy s úžasnou rýchlosťou.

Desiatky kanálov na telegrame priťahujú obrovské množstvo priaznivcov. Jeden z nich, nazvaný "Ukrajinská ofenzíva", má 96 485 sledujúcich.

Ponúka vojenské aktualizácie, otvorený trolling Moskvy a občasných rýpnutí do spravodajstva západných médií, vrátane BBC.

Rovnako ako väčšina ostatných kanálov sa nevyhýba záberom utrpenia, vrátane mŕtvych alebo umierajúcich ruských vojakov.

A ako to Rusko, ak vôbec nejako, vracia Ukrajine? Napodiv, vzhľadom na povesť Ruska ako krajiny trolích fariem a pochybných podvodníkov s údajnými väzbami na Kremeľ, sa zdá, že odpoveď znie: skoro nijako.

Začiatkom tohto mesiaca sa dvom známym ruským vtipkárom predsa len podarilo oklamať ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu, aby si myslel, že hovorí s bývalým americkým veľvyslancom v Moskve Michaelom McFaulom.

V ruských štátnych médiách boli odvysielané úryvky, v ktorých Kuleba podľa všetkého priznal, že Ukrajina je zodpovedná za nedávne útoky na Kryme a v Rusku - hoci žart bol vykonaný ešte pred výbuchom na Krymskom moste z 8. októbra.

Olena však hovorí, že videla len málo dôkazov, ktoré by nasvedčovali tomu, že Rusko disponuje podobne vynaliezavou internetovou armádou.

"Rusom sa zatiaľ nepodarilo prísť s ničím zaujímavým," hovorí. "Žiadny humor, žiadna krása. Dokonca ani bolesť. Žiadny súcit," uzatvára Olena.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 03 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 04 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:46