Americký prezident Joe Biden a Jill Biden hostia bývalého prezidenta USA Baracka Obamu a Michelle Obamovú. FOTO: Reuters
StoryEditor

Exprezident Obama podporí pred voľbami demokratov v troch kľúčových štátoch

15.10.2022, 21:17
Autor:
ČTKČTK

Voličom napríklad povie, že demokrati sú stranou, ktorá chráni právo na potrat. Hlavnou témou jeho vystúpenia bude však to, že demokratom možno viac dôverovať, pokiaľ ide o spravodlivé voľby.

Bývalý americký prezident Barack Obama povedie koncom tohto mesiaca kampaň za kandidátov Demokratickej strany v Georgii, Michigane a Wisconsine. Svojich spolustraníkov podporí pred voľbami, ktoré sa uskutočnia 8. novembra, a rozhodnú o kontrole nad americkým Kongresom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Republikánska strana zrejme získa kontrolu nad Snemovňou reprezentantov a možno aj nad Senátom USA. Viacerí republikáni, ktorí chcú zmeniť spôsob odovzdávania a sčítania hlasov, sa tiež uchádzajú o najvyššie funkcie volebných správcov vo svojich štátoch.

Demokrati chránia právo na potrat

Obama bude kandidátov do federálnych a štátnych úradov podporovať 28. októbra v Atlante a 29. októbra odíde do Detroitu a Milwaukee, oznámila dnes jeho kancelária. Voličom napríklad povie, že demokrati sú stranou, ktorá chráni právo na potrat. Hlavnou témou jeho vystúpenia bude však to, že demokratom možno viac dôverovať, pokiaľ ide o spravodlivé voľby. Najbližšie prezidentské klání je v USA naplánované na rok 2024.

image

Krutá facka pre Putina: USA ako súpera vidia len Čínu, s Ruskom už nepočítajú

"Teší sa na to, že bude obhajovať kandidátov hore aj v spodnej časti volebných lístkov, najmä v tých kláních a štátoch, ktoré budú mať dôsledky pre správu volieb v roku 2024," uviedla Obamova kancelária vo vyhlásení.

Bývalý prezident Donald Trump súčasne organizuje predvolebné akcie na podporu republikánov. Na mítingoch zaznievajú jeho prejavy, v ktorých opakovane naznačil, že by sa v roku 2024 mohol znovu uchádzať o prezidentský úrad.

image

Irán požaduje od USA záruky ohľadom jadrovej dohody. Chce mať istotu, že z nej opäť neodstúpia

Trump nepravdivo tvrdí, že prezidentské klánie v roku 2020 prehral s demokratom Joom Bidenom kvôli rozsiahlym volebným podvodom.

Republikáni, ktorí podporujú Trumpove falošné tvrdenia, sa stali kandidátmi svojej strany na najvyššie postavených volebných úradníkov v štátoch, ktoré by mohli hrať rozhodujúcu úlohu v roku 2024.

Čestné voľby

Republikáni Jim Marchant z Nevady a Mark Finchem z Arizony chcú napríklad obmedziť alebo zrušiť predčasné hlasovanie, korešpondenčné hlasovanie a volebné schránky. Nepodložene tvrdí, že tieto spôsoby hlasovania vedú k podvodom.

Existujú obavy, že zvolenie niektorých krajne pravicových kandidátov by mohlo ohroziť integritu budúcoročných prezidentských volieb. Okrem iného tým, by niektorí z nich mohli pomôcť Trumpovi - ak sa rozhodne znovu kandidovať - alebo inému podobne zmýšľajúcemu republikánovi zvrátiť výsledky volieb v roku 2024.

image

Udelenie Nobelovej ceny za mier šéfredaktorovi ruského nezávislého média bolo politické, tvrdí Putin

Obama dnes uviedol, že demokrati možno nebudú môcť veriť tomu, že americké súdy zabezpečia spravodlivé voľby. Podľa Obamu je potrebné, aby demokrati zastávali vysokopostavené funkcie v štátoch s tesnými výsledkami a zabezpečili, že výsledky volieb budú rešpektované.

"Pretože sa môže ukázať, že v tesných prezidentských voľbách v určitom momente môže byť potvrdenie volieb v kľúčovom rozhodujúcom štáte otázne. A bude naozaj dôležité, aby sme tam mali ľudí, ktorí to urobia férovo, "povedal bývalý prezident.

01 - Modified: 2022-10-14 11:25:12 - Feat.: 1 - Title: Krutá facka pre Putina: USA ako súpera vidia len Čínu, s Ruskom už nepočítajú 02 - Modified: 2022-09-29 15:23:04 - Feat.: 1 - Title: Zvažujeme obnovu inšpekcií v rámci dohody o kontrole jadrových zbraní, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2022-09-19 07:52:10 - Feat.: 1 - Title: Irán požaduje od USA záruky ohľadom jadrovej dohody. Chce mať istotu, že z nej opäť neodstúpia
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 22:33