Ruský prezident Vladimir Putin počas tlačovej konferencie po summite Spoločenstva nezávislých štátov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Obyvatelia Západu nemajú náladu na ústupky Rusku a chcú sanckie, tvrdí prieskum. Inde sú nálady proruské

15.10.2022, 17:54
Autor:
ČTKČTK

Z 13 západných krajín podporuje zachovanie či sprísnenie sankcií voči Rusku desať krajín. Priemeru sa vzdialili Grécko, Maďarsko a Taliansko.

Väčšina obyvateľov západných krajín nemá chuť ustúpiť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v rámci prípadnej dohody, ktorá by mohla ukončiť jeho vojnové ťaženie na Ukrajine. Uviedol to denník The Guardian s odvolaním sa na prieskum, podľa ktorého je na Západe tiež silná podpora prísnejších sankcií voči Moskve a ďalšej pomoci Kyjevu. V ďalších štátoch sú však názory viac proruské.

"Ak sa Putin spolieha na slabnúce odhodlanie Západu, tento prieskum naznačuje ďalšie zlé správy pre jeho vojenské ťaženie," uviedol Joel Rogers de Waal, ktorý vedie akademickú sekciu agentúry YouGov. "Nie je na tom však medzinárodná zhoda," dodal.

image

V ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou vypukol požiar v ropnom sklade

Prieskum, ktorý zisťoval verejnú mienku v 25 najväčších krajinách sveta, sa uskutočnil medzi 24. augustom a 22. septembrom. Vyplynulo z neho, že z 13 západných krajín podporuje zachovanie či sprísnenie sankcií voči Rusku desať krajín a to Francúzsko, Nemecko, Švédsko, Dánsko, Španielsko, Poľsko, Británia, USA, Austrália a Kanada. Priemeru sa vzdialili Grécko, Maďarsko a Taliansko. Mnoho obyvateľov Západu bolo za sprísnenie odvetných opatrení aj za cenu, že by sa ich životné náklady mierne zvýšili.

Obyvatelia podporujú dodávky zbraní

Z vojenského hľadiska mnoho ľudí podporovalo pomoc NATO ukrajinským jednotkám, vrátane dodávok zbraní, výcviku vojakov, či kybernetickej a informačnej vojny zameranej na ruskú vládu. Priama vojenská účasť Severoatlantickej aliancie však mala na Západe len malú podporu. Vo väčšine krajín za ňu hlasovalo zhruba 30 až 40 percent ľudí, v Nemecku len 20 percent.

Väčšina západných respondentov tiež prejavila len malú ochotu ku kompromisu s Kremľom ohľadom ukončenia konfliktu.

Prieskum sa pýtal, či by ľudia podporili rôzne ústupky Moskve - ukončenie sankcií, uznanie anektovaných území, či záruku, že Ukrajina nevstúpi do NATO - ak by Rusko súhlasilo s ukončením bojov a vzdalo sa všetkých, nejakých, alebo žiadnych územných ziskov.

image

Poľsko prijalo od začiatku vojny už sedem miliónov ľudí. "Sme v každej chvíli pripravení," tvrdí ministerka

"Zarážajúce je, aká vo všeobecnosti nízka je podpora pre ústupky Rusku v ktoromkoľvek z týchto scenárov - a ako rozdiel medzi tým, či sa Rusko vzdá celého novoobsadeného ukrajinského územia, alebo žiadneho, má na celkový výsledok len obmedzený vplyv," uviedol Rogers de Waal.

Nie všetci chcú sankcie

Tri európske krajiny boli vo väčšine týchto otázok výnimkou. V Taliansku, Grécku a Maďarsku si 20 až 30 percent ľudí myslelo, že NATO robí príliš veľa pre pomoc Ukrajine. Podpora zachovania sankcií voči Rusku bola v Grécku a Maďarsku polovičná ako v niektorých západných krajinách a obyvatelia týchto krajín tiež výrazne častejšie podporovali ústupky Rusku.

Okrem západných krajín sa prieskum týkal aj Brazílie, Mexika, Turecka, Egypta, Saudskej Arábie, Indie, Japonska, Indonézie, Thajska, Kene, Nigérie a Juhoafrickej republiky, kde bolo mnoho ďalších krajín orientovaných skôr prorusky. Napríklad v Turecku či Indonézii bolo za ekonomické sankcie len asi 35 percent respondentov a v Egypte alebo Saudskej Arábii podporila vyslanie ťažkých zbraní NATO na Ukrajinu sotva tretina opýtaných.ň

image

USA posielajú Ukrajine ďalšiu pomoc za milióny. Moderné zbrane výrazne ovplyvnili vojnu

V desiatich západných krajinách väčšina respondentov v drvivej väčšine odmietla pohľad, ktorý Moskva vytvorila, aby ospravedlnila svoju inváziu na Ukrajinu. Sotva 20 percent ľudí uviedlo, že cieľom invázie bola ochrana etnických Rusov pred genocídou alebo pred nacizmom. Naopak, 60 až 70 percent ľudí sa domnievalo, že Rusko napadlo Ukrajinu kvôli ambíciám Putina.

V Grécku si však až 43 percent ľudí myslelo, že Kyjev je v područí sympatizantov nacizmu, a 41 percent Maďarov tvrdilo, že Západ sa snažil ohroziť Rusko z Ukrajiny. Niekoľko krajín na Blízkom východe a v Afrike, vrátane Turecka, odrážalo podobné presvedčenie - hoci všetkých 25 krajín sveta vykazovalo silnú, spravidla väčšinovú podporu názoru, že za vojnou stojí ruský imperializmus.

image

Rusom rastú straty, schyľuje sa k záverečnej bitke o Cherson. Čo prinesie útok ukrajinských pozemných síl?

Na kľúčovú otázku, či je Rusko viac na vine ako Západ, odpovedali západní respondenti v podstate rovnako - vinili Moskvu. Zo všetkých 25 skúmaných krajín sa iba v Saudskej Arábii, Indii a Indonézii viac respondentov domnievalo, že za vojnu na Ukrajine nesie väčšiu vinu Západ ako Rusko.

01 - Modified: 2022-10-14 11:08:30 - Feat.: 0 - Title: Cena obilia vyháňa ľudí z Juhu. V čom je migračná vlna iná ako pred rokmi? 02 - Modified: 2022-10-13 13:51:34 - Feat.: 1 - Title: Rating Ruska patrí k najhorším na svete. Je v rovnakom pásme ako Nigéria či Irak 03 - Modified: 2022-10-13 12:00:05 - Feat.: 0 - Title: Keď Ukrajina vstúpi do NATO, znamenalo by to tretiu svetovú vojnu, varujú Rusi 04 - Modified: 2022-10-12 14:27:13 - Feat.: 1 - Title: Ako Rusko ničí naše životy 05 - Modified: 2022-10-12 12:35:29 - Feat.: 1 - Title: Rusko našlo výhovorku za porážky. Vedieme svätú vojnu s NATO, rozpútali ju USA, ospravedlňuje straty
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:39