Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska únia zverejnila správu o integračnom pokroku krajín západného Balkánu a Turecka

12.10.2022, 18:01
Autor:
TASRTASR

Únia opakovane potvrdzuje svoj strategický záujem o stabilné a bezpečné východné Stredomorie a o rozvoj spolupráce s Tureckom, avšak situácia vo východnom Stredomorí sa opäť vyostrila.

Európska komisia vo svojom stredajšom balíku hodnotiacich správ o rozšírení posúdila pokrok, ktorý šesť krajín západného Balkánu a Turecko dosiahli na svojej ceste k Európskej únii. Zároveň prijala sériu odporúčaní týkajúcich sa posilnenia reforiem v týchto krajinách. Informuje o tom spravodajca TASR.

V prípade Čiernej Hory zostáva prioritou ďalšieho pokroku v rokovaniach splnenie dočasných kritérií právneho štátu. Podgorica musí zintenzívniť úsilie pri riešení otázok spojených so slobodou prejavu a médií, bojom proti korupcii a organizovanému zločinu a dôveryhodnosťou súdnictva. Vyžaduje si to vytvorenie stabilnej vlády a široký politický konsenzus na kľúčových reformách v parlamente.

Srbsko musí zosúladiť politiku

Srbsko by malo vytvoriť vládu, ktorá by sa zaviazala k reformám a strategickému smerovaniu do Únie. Je potrebná ďalšia práca a politické odhodlanie na prehĺbenie reforiem a riešenie nedostatkov najmä v oblastiach súdnictva, boja proti korupcii a organizovanému zločinu, slobody médií, slobody zhromažďovania a stíhania vinníkov za vojnové zločiny. Srbsko tiež potrebuje zosúladiť svoju zahraničnú a bezpečnostnú politiku s Európskou úniou a ráznejšie bojovať proti dezinformáciám.

image

Európska komisia rozhodla: Bosne a Hercegovine odporučila udeliť štatút kandidáta

Albánsko a Severné Macedónsko otvorili novú etapu vo vzťahoch s Úniu po prvých prístupových rokovaniach v júli tohto roka. Obe krajiny musia podľa EK zintenzívniť úsilie v kľúčových oblastiach právneho štátu, boja proti korupcii a boja proti organizovanému zločinu. Albánsko musí riešiť aj otázku vlastníckych práv, problémy menšín a slobodu prejavu.

Komisia navrhla udeliť štatút kandidátskej krajiny Bosne a Hercegovine s tým, že krajina sa musí vrátiť k vykonávaniu 14 kľúčových priorít s osobitnou pozornosťou zameranou na podstatu reforiem. Splnenie priorít požadovaných EK umožní odporučiť otvorenie prístupových rokovaní.

image

Rusi bojujú s bezbrannými civilistami. Nie je v tom žiadna logika, hovorí gubernátor Doneckej oblasti

Kosovo musí zintenzívniť úsilie o posilnenie demokracie, verejnej správy, právneho štátu a boj proti korupcii. Priština podľa EK splnila všetky kritériá pre liberalizáciu vízového režimu, a preto exekutíva EÚ žiada, aby členské štáty k tejto otázke pristupovali ako k naliehavej záležitosti.

Normalizácia vzťahu Srbska a Kosova

Pokiaľ ide o normalizáciu vzťahov Srbska a Kosova, eurokomisia očakáva, že sa obe strany budú v nasledujúcom období konštruktívnejšie zapájať do rokovaní o právne záväznej normalizačnej dohode a prejavia snahu dosiahnuť konkrétny pokrok.

Komisia skonštatovala, že v prípade Turecka stále platia základné fakty vedúce k záveru, že prístupové rokovania sa prakticky zastavili. Ankara musí zvrátiť negatívny trend v oblasti demokracie, právneho štátu a základných práv a vyriešiť oslabenie účinných bŕzd a protiváh v politickom systéme.

image

Reportáž z Kútov: „Sýrski migranti tu pendlujú hore-dolu a nikoho to nezaujíma,“ tvrdia pre HN miestni

Únia opakovane potvrdzuje svoj strategický záujem o stabilné a bezpečné východné Stredomorie a o rozvoj spolupráce s Tureckom, avšak situácia vo východnom Stredomorí sa opäť vyostrila. Komisia upozornila Turecko, že musí rešpektovať suverenitu a územnú celistvosť všetkých členských štátov EÚ.

Politiku Turecka neprispôsobovať sa sankciám EÚ voči Rusku označila eurokomisia za znepokojujúcu. Zároveň spresnila, že Turecko zostáva pre Úniu kľúčovým partnerom v základných oblastiach spoločného záujmu, akými sú migrácia, boj proti terorizmu, hospodárstvo, obchod, energetika, potravinová bezpečnosť a doprava.

01 - Modified: 2022-10-12 13:02:21 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia rozhodla: Bosne a Hercegovine odporučila udeliť štatút kandidáta 02 - Modified: 2022-10-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obnoviteľné zdroje sú riešením klimatickej aj energetickej krízy 03 - Modified: 2022-10-12 11:05:22 - Feat.: 1 - Title: Greta Thunbergová podporila jadro. Bolo by chybou ho vypnúť, je to lepšie ako uhlie, školila Nemcov
01 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:59