StoryEditor

Putin robí chyby. Jeho stávky sú vysoké, ale armáda vyčerpaná, tvrdí šéf britských tajných

11.10.2022, 11:51
Autor:
ČTKČTK

Jeremy Fleming v dnešnom prejave zdôrazní straty, ktoré Rusko počas niekoľkomesačných bojov utrpelo, a "ohromujúce" náklady na vojnu, v ktorej boli zvrátené počiatočné úspechy Moskvy.

Ruský prezident Vladimir Putin sa pri vedení vojny na Ukrajine dopustil strategických chýb, a to aj preto, že jeho vedenie je prakticky neobmedzené. V prejave to dnes podľa britských médií uvedie riaditeľ britskej spravodajskej služby GCHQ Jeremy Fleming.

image

Nikto ho už nerešpektuje. Putinova moc sa otriasa, kritika voči prezidentovi zaznieva už aj z jeho okolia

Napriek masívnym pondelňajším útokom na ukrajinské mestá podľa neho ruským silám chýbajú munícia aj zásoby, a Ukrajincom sa darí zvrátiť počiatočné úspechy Moskvy. Ak by chcelo Rusko splniť svoje hrozby o použití jadrových zbraní, videla by snáď Británia nejaké náznaky, povedal tiež Fleming BBC.

"Dúfam, že uvidíme ukazovatele, ak sa touto cestou začnú uberať. Ale povedzme si naozaj jasne: ak o tom uvažujú, bola by to katastrofa v tom zmysle, o ktorom mnoho ľudí hovorilo," povedal Fleming stanici BBC pred svojim očakávaným popoludňajším prejavom. Úryvky z reči, ktorú prednesie v britskom think-tanku Royal United Services Institute (RUSI), zverejnilo množstvo britských médií.

Odvážna akcia priniesla obrat

"Ďaleko od nevyhnutného ruského vojenského víťazstva, ktoré ich propagandistická mašinéria chrlila, je jasné, že odvážna akcia Ukrajiny na bojisku a v kyberpriestore obracia trend," vyhlási Fleming v prejave.

Putinovo rozhodovanie sa podľa riaditeľa britských spravodajcov "ukázalo ako chybné". Šéf Kremľa sa pustil do "taktiky s vysokými stávkami, ktorá vedie k strategickým chybám v úsudku," uvedie Fleming.

Západné spravodajské služby opakovane uviedli, že Putin riadi postup ruských síl v invázii, ktorá začala vo februári tohto roku. Minulý mesiac podľa amerických predstaviteľov odmietol žiadosť svojich generálov o ústup z mesta Cherson. Hoci sa predstavitelia spravodajcov domnievajú, že v Kremli narastá znepokojenie z postupu vojny, Putinova pozícia zostáva silná. Ani v prípade, že by bol náhle vymenený, nie je isté, či by to viedlo k výraznej zmene ruskej stratégie.

image

Súboj v Kremli má víťaza, dokazujú to aj masívne útoky na ukrajinské mestá, tvrdí expert v HNtelevízii

Rusi začínajú chápať

Fleming v dnešnom prejave zdôrazní straty, ktoré Rusko počas niekoľkomesačných bojov utrpelo, a "ohromujúce" náklady na vojnu, v ktorej boli zvrátené počiatočné úspechy Moskvy. Dodá, že ruské sily sú vyčerpané a nedávna mobilizácia vykazuje známky zúfalstva. "Vieme - a vedia to aj ruskí velitelia na mieste - že im dochádzajú zásoby a munícia," uvedie Fleming.

Ľudia v Rusku podľa šéfa britských tajných služieb začínajú chápať problémy spôsobené Putinovým rozhodnutím pre vojnu. "Vidia, ako zle Putin odhadol situáciu," povie. "Utekajú pred odvodmi a uvedomujú si, že už nemôžu cestovať. Vedia, že ich prístup k moderným technológiám a vonkajším vplyvom bude drasticky obmedzený," uvedie Fleming.

Podľa vopred zverejneného výňatku z prejavu by mal Fleming hovoriť aj o budúcej hrozbe zo strany Číny. Šéf spravodajských služieb by mal povedať, že Británia a jej spojenci sa nachádzajú v rozhodujúcom okamihu, pokiaľ ide o Peking.

01 - Modified: 2022-10-10 17:32:46 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská tajná služba pátra po vplyvných mužoch Ruska. Na zoznam hľadaných sa dostal aj Medvedev 02 - Modified: 2022-10-10 14:46:04 - Feat.: 1 - Title: Čínske pochybnosti o ruskej vojne rastú. Prečo by mal Si Ťin-pching zdvihnúť Zelenskému telefón (analýza) 03 - Modified: 2022-10-08 22:10:57 - Feat.: 1 - Title: Nepriateľské ceny pre priateľov. Nórsko „nechutne“ zarába na plyne pre Európu 04 - Modified: 2022-10-08 19:04:08 - Feat.: 1 - Title: Most na Krym ako symbol. Kyjev dal najavo, že si trúfa vyhrať vojnu, píše Guardian 05 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 03 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:56