Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin pripísal výbuch na Kerčskom moste ukrajinskej rozviedke

09.10.2022, 19:53
Autor:
ČTKČTK

Ruský prezident dnes výbuch označil za teroristický čin, informovali zahraničné agentúry.

Za sobotňajšou explóziou na Kerčskom moste je podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina ukrajinská tajná služba.

Putin hovoril o terorizme

Ruský prezident, ktorého citovala agentúra RIA Novosti, dnes výbuch označil za teroristický čin.

image

Kľúčová cesta na Krym v plameňoch. Časť Kerčského mosta sa po výbuchu zrútila do mora

Rusko zatiaľ zodpovednosť Ukrajine oficiálne neprisúdilo. Podľa ruského protiteroristického výboru oheň na moste, ktorý spája Rusko s ukrajinským Krymským polostrovom anektovaným v roku 2014, spôsobil výbuch bomby nastraženej v aute.

Po výbuchu sa zrútila časť vozovky a začali horieť cisterny na železničnej časti mosta. "Nie je pochýb. Je to teroristický čin, ktorého cieľom bolo zničiť kritickú civilnú infraštruktúru v Ruskej federácii," povedal Putin na videu zverejnenom na kremeľskom účte na telegrame.

Svoj názor na sobotný výbuch povedal na dnešnom rokovaní so šéfom vyšetrovacieho výboru Alexandrom Bastrykinom.

Ten podľa RIA Novosti Putina informoval o podozrivých, ktorí boli zapojení do prípravy akcie.

"Zistili sme trasu toho kamiónu. Je to Bulharsko, Gruzínsko, Arménsko, Severné Osetsko, Krasnodar. Zistili sme prepravcu a bolo možné identifikovať podozrivých medzi tými, ktorí mohli teroristický útok pripraviť," povedal Bastrykin.

Rusko zvolalo bezpečnostnú radu

Podľa neho sa na príprave podieľali ruskí občania aj cudzie štáty. Kremeľ oznámil, že Putin sa v pondelok zíde s členmi ruskej bezpečnostnej rady. Nevylučuje sa, že tam bude rokovať o reakcii na sobotný výbuch.

Cestná aj železničná premávka bola po explózii zastavená, ale teraz je do určitej miery obnovená. Ruské ministerstvo dopravy podľa agentúry TASS oznámilo, že železničné spoje jazdia cez most podľa cestovného poriadku.

"Diaľkové osobné a nákladné vlaky jazdia cez most podľa cestovného poriadku, prímestská železničná doprava mala byť obnovená neskôr dnes večer," uviedol TASS. Cestná premávka bola podľa TASSu obnovená čiastočne.

01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 03 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:39