Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Zelenskyj označil ruský útok na mesto Záporožie za „absolútne zlo“

09.10.2022, 13:15
Autor:
TASRTASR

Ukrajinský prezident označil útok za "absolútne zlo" a dodal, že "teroristi" budú postavení pred spravodlivosť. Na svojom účte na Telegrame zverejnil aj fotografie domov, ktoré boli do veľkej miery zničené.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na sociálnej sieti Telegram potvrdil, že ruský nočný raketový útok na obytné budovy v juhoukrajinskom meste Záporožie si vyžiadal 12 mŕtvych a 49 ranených vrátane šiestich detí, ktoré museli byť hospitalizované.

"Absolútne zlo"

O svoje myšlienky sa po útoku na civilistov podelila aj prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská, píše televízia Sky News.

Prezident Zelenskyj označil útok za "absolútne zlo" a dodal, že "teroristi" budú postavení pred spravodlivosť. Na svojom účte na Telegrame zverejnil aj fotografie domov, ktoré boli do veľkej miery zničené.

Hoci ruskí vojaci majú pod kontrolou väčšinu Záporožskej oblasti, rovnomenné mesto stále ovládajú Ukrajinci, aj napriek neustálym útokom ruských síl.

Ruskí vojaci odpálili v noci na nedeľu najmenej 12 rakiet na obytné budovy, uviedli zdroje z ukrajinskej armády.

Moskva útok nepotvrdila. Ukrajinské úrady hlásili najprv vyšší počet mŕtvych po útoku, ale potom ho znížili.

Manželka ukrajinského prezidenta Zelenská po útoku na Twitteri napísala: "Zabíjaním civilistov Rusko ukazuje svoju slabosť. To je nepochybné."

Rusko sa stále pokúša dobýjať ďalšie územie Záporožskej oblasti, ktorá je jednou zo štyroch ukrajinských oblastí protiprávne anektovaných Moskvou k Ruskej federácii. Tento krok Moskvy vyvolal medzinárodné pobúrenie.

Ruské sily robia chybu za chybou

Medzitým Ukrajina počas svojej protiofenzívy oslobodila desiatky dedín okupovaných ruskými silami na východe a juhovýchode, pričom ruské sily robia chybu za chybou.

Raketový útok na mesto Záporožie nasledoval niekoľko hodín po sobotňajšom rannom výbuchu, ktorý spôsobil požiar na Kerčskom moste, spájajúcom ruskú pevninu v Krymským polostrovom anektovaným Ruskom v roku 2014. Výbuch zapríčinil masívne škody na Železničných koľajach a ceste na tomto moste.

Explózia na Kerčskom moste, nazývanom aj Krymský, narušila jednu z najdôležitejších zásobovacích trás ruskej, čoraz neistejšej vojenskej operácie na Ukrajine.

01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 04 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:53