Ruský prezident Vladimir Putin.
StoryEditor

The Guardian: Ruské elity sú neisté, niekto musí zaplatiť za ruské neúspechy

09.10.2022, 12:49
Autor:
ČTKČTK

Niektorí ambiciózni predstavitelia ruského vedenia vo vzniknutom chaose zavetrili príležitosť a Kremľu predložili návrhy, ako zvrátiť neúspešnú vojnu alebo nepodarenú mobilizáciu.

Už sedem mesiacov trvajúca ruská invázia na Ukrajinu uvrhla ruskú vládnucu elitu do neistoty, uvádza zdroje denníka The Guardian.

Nedávne neúspechy Ruska na bojisku, kde aj tento týždeň ukrajinské sily pokračujú v dobývaní Moskvou okupovaného územia, viedli vo vnútri ruského vedenia k bezprecedentnému rozkolu. Kremeľ vnútorné spory podporuje tým, že hľadá obetného baránka, ktorý ponesie za vojenské zahanbenie vinu.

Niektorí ambiciózni predstavitelia ruského vedenia vo vzniknutom chaose zavetrili príležitosť a Kremľu predložili návrhy, ako zvrátiť neúspešnú vojnu alebo nepodarenú mobilizáciu.

Iní sa k sebe snažia nepriťahovať pozornosť a udržať sa pri moci, prípadne sa vyhnúť trestu. Západné spravodajské agentúry hlásia vysokú mieru nespokojnosti v ruskej armáde a medzi elitou krajiny. Niektoré dokonca naznačujú, že by mohlo dôjsť k prevratu.

Dvaja z najznámejších spojencov ruského prezidenta Vladimíra Putina, čečenský vodca Ramzan Kadyrov a podnikateľ Jevgenij Prigožin, otvorene vyhlásili vojnu ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi a jeho generálom kvôli sérii vojenských neúspechov.

"Putin má deštruktívnu povahu, poštváva proti sebe rôzne frakcie, aby videl, čo bude mať najlepší výsledok," uviedol nemenovaný bývalý úradník ruského ministerstva obrany, ktorý pracoval so Šojgom aj Prigožinom.

Rivalita medzi oboma mužmi je podľa neho dlhodobá a siaha až k založeniu žoldnierskej Wagnerovej (v prepise z ruštiny Vagnerovej) skupiny v roku 2014.

Prigožin ale našiel nepravdepodobného spojenca v Kadyrovovi, nestálom vodcovi Čečenska, ktorý si v severokavkazskej republike výmenou za lojalitu Rusku zriadil osobné léno.

Napriek tomu sa Kadyrov nedávno prejavil ako jeden z najtvrdších kritikov ruského ministerstva obrany. Krátko po ruskej porážke minulý týždeň pri Lymane, kľúčovom železničnom uzle v ukrajinskej Doneckej oblasti, začal Kadyrov ostrý slovný útok voči ruskému generálnemu štábu a veliteľovi Centrálneho vojenského okruhu Alexandrovi Lapinovi, zodpovednému za obranu mesta.

"Hanba nie je v tom, že by Lapin bol neschopný," napísal Kadyrov na telegrame. "Ide o to, že ho zhora kryje vedenie generálneho štábu. Čo sa mňa týka, tak by som z neho urobil vojaka, zobral mu vyznamenanie a poslal ho s puškou na front, aby tú hanbu zmyl krvou," uviedol čečenský líder.

01 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 02 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 03 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 04 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 05 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:11