Na Kerčskom moste, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymom, nastal v sobotu ráno mohutný výbuch. Došlo k nemu na železničnej časti mosta. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Výbuch na Kerčskom moste je prácou ukrajinských tajných služieb, píše New York Times

09.10.2022, 09:46
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské tajné služby podľa zdroja amerického denníka vyslali na most nákladné vozidlo s nastraženou bombou. To zodpovedá oficiálnej verzii udalostí, ktorú po explózii zverejnili ruské úrady.

Sobotnú explóziu na Kerčskom moste spájajúcom anektovaný Krymský polostrov s Ruskom zorganizovali ukrajinské tajné služby.

S odvolaním sa na nemenovaného, ​​vysoko postaveného ukrajinského predstaviteľa o tom informoval denník The New York Times (NYT).

image

Kľúčová cesta na Krym v plameňoch. Časť Kerčského mosta sa po výbuchu zrútila do mora

Rusko oficiálne zodpovednosť Ukrajine neprisúdilo

Rusko oficiálne zodpovednosť Ukrajine neprisúdilo, Kyjev sa tiež k zodpovednosti neprihlásil. Incident podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) spôsobí len krátkodobý výpadok v zásobovaní, pravdepodobne však posilní logistické problémy Ruska.

Ukrajinské tajné služby podľa zdroja amerického denníka vyslali na most nákladné vozidlo s nastraženou bombou. To zodpovedá oficiálnej verzii udalostí, ktorú po explózii zverejnili ruské úrady.

"Kým nebude opravený, zrútený pruh cestného mosta obmedzí presuny ruskej armády, a niektoré ruské jednotky sa preto budú po určitú dobu musieť spoliehať na trajekty. Ruské sily budú mať pravdepodobne stále možnosť prepravovať ťažkú ​​vojenskú techniku ​​po železnici. Ruskí predstavitelia však podľa všetkého posilnia bezpečnostné kontroly všetkých vozidiel cestujúcich cez most, čo spôsobí ďalšie oneskorenie pri presune ruského vojenského vybavenia, personálu a zásob na Krym,“ píše v analýze ISW.

Čo urobí Kremeľ?

Analytici tiež poznamenali, že Kremeľ pravdepodobne vinu za nedostatočnú ochranu mosta aj iné neúspechy ruskej armády zvalia na ruské ministerstvo obrany, a odvrátia tak rozhorčenie Rusov od ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Ministerstvo obrany, ktoré v sobotu vymenovalo nového veliteľa zodpovedného za ruské sily nasadené na Ukrajine, sa k incidentu na Kerčskom moste doteraz nevyjadrilo a je možné, že sa tak rozhodlo z nariadenia Kremľa.

01 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 02 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 04 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie 05 - Modified: 2024-04-22 17:10:14 - Feat.: - Title: V ukrajinskom Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže. Obete na životoch neboli zaznamenané
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 05:02