Policajt kontroluje časti bezpilotnej techniky, ktorú ukrajinské úrady považujú za Iránom vyrobený samovražedný dron Shahed-136. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Iránske drony vojnu zásadne neovplyvnia, myslia si analytici. Kyjev proti Rusom nasadzuje ich vlastné zbrane

07.10.2022, 16:08
Autor:
ČTKČTK
  • "Ruská armáda sa zrejme nepokúša koncentrovať nálety (iránskych) dronov na kľúčové body v blízkosti frontu. Vypúšťa však množstvo dronov proti civilným cieľom. Toto počínanie neprináša úspech," myslia si analytici ISW.
  • "Ukrajina pravdepodobne získala najmenej 440 ruských tankov a 650 iných obrnených vozidiel. Zhabané vozidlá môžu teraz tvoriť vyše polovicu ukrajinskej tankovej flotily," napísalo dnes na Twitteri britské ministerstvo obrany.
  • Velenie ukrajinskej armády vo svojom pravidelnom hlásení dnes uviedlo, že do Ruskom okupovanej Doneckej oblasti dorazili posily tvorené 500 mobilizovanými ruskými trestancami.

Nasadenie iránskych bezpilotných lietadiel na ruskej strane vojnu proti Ukrajine zásadne neovplyvní, uviedol vo svojej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny ISW.

Iránske drony neprinášajú efekt, ktorý by bol porovnateľný s nasadením amerických raketometov HIMARS ukrajinskou armádou.

Ukrajinské ozbrojené sily navyše ťažia z toho, že sa im darí v teréne zabavovať ruskú vojenskú techniku, upozornilo dnes britské ministerstvo obrany.

image

Vytúžený syn či zúrivý grázel. Ako Putina formovalo detstvo v Leningrade

Rusko si myslí, že zaboduje terorom

"Ruská armáda sa zrejme nepokúša koncentrovať nálety (iránskych) dronov na kľúčové body v blízkosti frontu. Vypúšťa však množstvo dronov proti civilným cieľom. Pravdepodobne dúfa, že terorom dosiahne výsledok, ale toto počínanie neprináša úspech," myslia si analytici ISW.

Keď ukrajinskí vojaci v lete dostali raketomety HIMARS, použili presné rakety ďalekého dosahu predovšetkým na ničenie muničných skladov, komunikácie a štábov v ruskom tyle.

Vďaka tomu podľa vojenských odborníkov dokázali spôsobiť na bojisku zlom, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že len za štvrtkové popoludnie a večer protileteckými raketami zostrelili na juhu krajiny päť nepriateľských dronov, z toho štyri iránskej výroby.

image

Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)

Celkovo zostrelili 60 percent z 86 iránskych dronov Šáhid-136, ktoré Rusko doteraz vypustilo proti cieľom na Ukrajine, píše denník Ukrajinska pravda.

Vo vojnových podmienkach ale tvrdenia znepriatelených strán o vzájomne spôsobených stratách nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Korisť v podobe tankov z druhej ruky

Ukrajinským silám sa tiež darí získavať ruské obrnené vozidlá a upravovať ich pre vlastné použitie.

"Ukrajina pravdepodobne získala najmenej 440 ruských tankov a 650 iných obrnených vozidiel. Zhabané vozidlá môžu teraz tvoriť vyše polovicu ukrajinskej tankovej flotily," napísalo dnes na Twitteri britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na poznatky britskej vojenskej rozviedky.

"Neschopnosť ruských posádok zničiť nedotknuté vybavenie pred stiahnutím sa alebo skôr, ako sa vzdajú, poukazuje na nízku úroveň ich výcviku alebo vojnovej morálky," tvrdí britské ministerstvo.

image

Putinov kuchár Prigožin prvýkrát priznal, že je zakladateľom Wagnerovej skupiny

Boj po boku zločincov

Velenie ukrajinskej armády vo svojom pravidelnom hlásení dnes uviedlo, že do Ruskom okupovanej Doneckej oblasti dorazili posily tvorené 500 mobilizovanými ruskými trestancami.

Rusko okrem toho za posledných 24 hodín vykonalo na Ukrajine osem raketových a 15 leteckých útokov, tvrdia Ukrajinci. Podľa nich sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zlikvidovať tri strely dlhého dosahu Ch-22.

Proruskí separatisti bojujúci po boku ruských inváznych síl dnes uviedli, že sa zmocnili troch dedín blízko mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Ide o obce Odradivka, Vesela Dolyna a Zajceve.

Bachmut majú pod kontrolou ukrajinské ozbrojené sily a Rusko sa ho už niekoľko mesiacov snaží dobyť. Ide po istom čase o prvé územné zisky, ktoré oznámili ruské sily, ktoré sa stretávajú s protiofenzívou ukrajinských jednotiek, uviedla agentúra AFP.

image

Následky ruskej okupácie. Ľudia pri Charkove sú bez vody aj tepla, živorí ich tam 140-tisíc, ráta OSN

01 - Modified: 2022-10-06 20:52:11 - Feat.: 1 - Title: Neúspechy sa kopia. Predstaviteľ ruských okupantov v Chersone odporučil ministrovi Šojguovi samovraždu 02 - Modified: 2022-10-05 14:11:36 - Feat.: 1 - Title: Bitka o Cherson bude kritická, znie z USA. V Rusku prebieha boj o moc 03 - Modified: 2022-10-05 09:35:56 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ vo vleku ostrých chlapcov. Kadyrov a Prigožin útočia na Putinovho obľúbeného generála 04 - Modified: 2022-10-04 08:58:58 - Feat.: 1 - Title: Západ drží Putina železnou rukou pod krkom. Zachráni sa vymenovaním nástupcu, tvrdí autor jeho prejavov
01 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 02 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 03 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 05 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:57