Ilustračná fotografia ukrajinských vojakov. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajinci postupujú v Chersonskej oblasti, ovládli niektoré obce. Ruskí blogeri bijú na poplach

03.10.2022, 11:49
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský postup pozdĺž Dnepra by mohol uväzniť tisíce ruských vojakov, poznamenal Reuters. Ukrajinské ozbrojené sily podľa neho zničili hlavné priechody na tomto širokom toku.

Ukrajinské ozbrojené sily dosiahli určité prielomy v Chersonskej oblasti a ovládli niektoré obce. Podľa agentúry Reuters to dnes v ruskej televízii povedal Moskvou dosadený predstaviteľ tohto ukrajinského regiónu Volodymyr Saldo.

Chersonská oblasť je jedným zo štyroch regiónov, ktorý sčasti okupujú ruské invázne sily a ktorých anexiu ruský prezident Vladimir Putin ohlásil minulý týždeň.

Kým je pozornosť na Lymane, Ukrajinci bodujú aj inde

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom videoprejave povedal, že ozbrojené sily jeho krajiny nezaznamenávajú úspech iba v okolí Lymanu na východe, ale naznačil pokrok tiež na juhu. Ukrajinská armáda sa k novoohláseným informáciám z regiónu doteraz nevyjadrila.

Zelenskyj konkrétne uviedol, že ukrajinské sily plne oslobodili malé obce Archanhelske a Myroljubivka nachádzajúce sa na severe Chersonskej oblasti.

Predtým bez detailov oznámil, že úspechy ukrajinskej armády sa netýkajú len strategicky dôležitého mesta Lyman v Doneckej oblasti, ktoré ukrajinskí obrancovia oslobodili minulý týždeň.

V nedeľu rôzne zdroje z oboch strán písali, že ukrajinská armáda dobyla obec Zolota Balka na brehu Dnepra a postupuje ďalej na juh, píše BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Stanica zároveň upozornila, že ukrajinské ozbrojené sily žiadajú obyvateľov, aby nezverejňovali kvôli bezpečnosti vojakov a civilistov žiadne informácie o protiofenzíve.

Ruskí blogeri potvrdzujú ukrajinský prielom

Ruskí vojenskí blogeri informujú o postupe ukrajinských tankov až vyše desiatky kilometrov územia pozdĺž západného brehu Dnepra, píše Reuters.

Podľa analytika Roba Leeho z think-tanku Foreign Policy Research Institute niektorí ruskí vojenskí blogeri píšu o ústupe ruských vojsk až po obec Dudčany, čo je podľa Reuters 40 kilometrov po prúde rieky od miest, kde ruské invázne sily čelili ukrajinskej protiofenzíve o deň skôr. "Keď toľko ruských kanálov bije na poplach, zvyčajne to znamená, že majú problémy," napísal Lee.

"Je to napäté, povedzme to tak," uviedol v ruskej štátnej televízii Saldo, ktorého ruské úrady dosadili do vedenia okupovanej Chersonskej oblasti.

On a ďalší traja predstavitelia Ruskom okupovaných ukrajinských regiónov v piatok s ruským prezidentom Vladimirom Putinom podpísali v Moskve zmluvy o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Ruskej federácii, čím sa začal ruský pokus o formálnu anexiu ukrajinských území. Kyjev a Západ ju odmietajú uznať a označujú ju za nelegálnu.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu o vývoji bojov na juhu Ukrajiny nemožno bezprostredne nezávisle overiť.

Ak sa správy o ukrajinskom postupe potvrdia, bude to znamenať, že Moskva musela ustúpiť z tohto ukrajinského územia len niekoľko dní po tom, ako ohlásila jeho pripojenie k Rusku.

Ukrajinský postup pozdĺž Dnepra by mohol uväzniť tisíce ruských vojakov, poznamenal Reuters. Ukrajinské ozbrojené sily podľa neho zničili hlavné priechody na tomto širokom toku.

image

Rusko – Ukrajina online: Kyjev obkľúčil strategický Lyman. Rusi masakrujú utekajúcich civilistov pri Záporoží

01 - Modified: 2022-09-21 14:38:44 - Feat.: 1 - Title: Ruská hra na "špeciálnu operáciu" sa skončila. Jastrabi vítajú totálnu vojnu 02 - Modified: 2022-09-17 10:42:46 - Feat.: 1 - Title: Viac zbraní pre Ukrajinu, presadzujú nemeckí Zelení. S pacifizmom dávno skončili 03 - Modified: 2022-09-15 19:16:13 - Feat.: 0 - Title: Expert: Rusi si mali otvorene povedať, že na to nemajú. Ukrajina im už zničila skoro polovicu pozemných síl 04 - Modified: 2022-09-30 16:10:08 - Feat.: 1 - Title: NATO svoj názor na možné členstvo Ukrajiny v minulosti menilo 05 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl
01 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur 02 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 05 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:30