Kontrolné stanovište Verchnyj Lars na hraniciach medzi Gruzínskom a Ruskom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Štát sťažuje cestu utekajúcim Rusom. Severné Osetsko obmedzilo vjazd vozidiel, inde hlásia stav pohotovosti

28.09.2022, 16:45
Autor:
ČTKČTK

Cez Severné Osetsko vedie cesta k prechodu Verchnij Lars-Kazbegi, ktorý je jediným miestom v regióne Kaukazu, cez ktorý možno prekročiť ruskú pozemnú hranicu.

Severakaukazský región Severného Osetska, ktorý susedí s Gruzínskom, a kde sa vytvorili obrovské fronty Rusov utekajúcich pred mobilizáciou, oznámil, že obmedzuje vjazd vozidiel na svoje územie. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa oficiálneho kanála miestnej vlády na Telegrame podpísal vodca regiónu Sergej Meňajlo dekrét, ktorý "obmedzuje vjazd osobných vozidiel na územie Severného Osetska", s výnimkou obyvateľov a turistov. Stav pohotovosti bol vyhlásený aj v niekoľkých okresoch, vrátane hlavného mesta regiónu Vladikaukazu.

Toto rozhodnutie sťaží cestovanie medzi Vladikaukazom a Tbilisi, gruzínskym hlavným mestom vzdialeným 200 kilometrov smerom na juh.

Cez Severné Osetsko vedie cesta k prechodu Verchnij Lars-Kazbegi, ktorý je jediným miestom v regióne Kaukazu, cez ktorý možno prekročiť ruskú pozemnú hranicu.

Vjazd do Gruzínska cez gruzínske odštiepenecké územia Abcházska a Južného Osetska zakazujú gruzínske zákony a rusko-azerbajdžanská hranica je do začiatku novembra uzavretá kvôli covidu-19.

Po tom, čo ruský prezident Vladimír Putin minulý týždeň vyhlásil "čiastočnú" mobilizáciu pre ofenzívu na Ukrajine, utiekli desiatky tisíc Rusov do susedných krajín, najmä do Gruzínska, Kazachstanu a Mongolska.

image

BBC: Rusi posilňujú dohľad nad mobilizáciou. Na hranici s Gruzínskom vznikne pracovisko vojenskej správy

Exodus je taký veľký, že priamo na prechode Verchnij Lars-Kazbegi zriadili ruské úrady mobilizačné stredisko, kde sa podľa agentúry Interfax chystajú všetkým Rusom podliehajúcim mobilizácii doručovať predvolanie na odvodové komisie.

Spravodajský server Meduza v utorok uviedol, že kolóna automobilov sa tu roztiahla až na 30 kilometrov a ľudia v nej čakajú tri až štyri dni. Podľa gruzínskeho ministerstva vnútra prekračuje hranicu každý deň takmer 10-tisíc Rusov.

01 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 02 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha 04 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 06:36