Snímka z protestov proti mobilizácii v Rusku. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Dagestane zvolávajú nové protesty proti mobilizácii. Organizátori sa vyhrážajú prehradením tratí

26.09.2022, 08:36
Autor:
TASRTASR

Veľkú publicitu mala aj úradmi nepovolená akcia v Jakutsku, kde sa na protest proti mobilizácii zišli ženy a tancovali tradičný kolový tanec osuochaj. Polícia sa najprv snažila zhromaždených presvedčiť, aby sa rozišli, neskôr ich začala zatýkať.

Na akciách, ktoré sa na protest proti čiastočnej mobilizácii v Rusku konali v metropole Dagestanu Machačkala, zadržala polícia viac ako 100 demonštrantov. Na popoludnie sú v republike zvolané ďalšie protesty.

Ich organizátori vyzývajú na účasť najmä ľudí z obcí a miest, cez ktoré prechádza železnica, a vyhrážajú sa prehradením tratí, ak polícia neprepustí ľudí zadržaných počas uplynulého víkendu.

Protesty proti mobilizácii do vojny na Ukrajine pokračovali v nedeľu aj v iných mestách Ruskej federácie, informovala v pondelok britská stanica BBC, monitorovaná agentúrou TASR.

Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) bolo na protestoch proti mobilizácii do nedele večera zadržaných v celom Rusku dovedna takmer 2 500 ľudí. 

image

Ruská polícia zatkla pri protestoch ďalšie stovky ľudí. Kritika sa už ozýva aj z oficiálnych miest

BBC spresnila, že v Dagestane ľudia počas víkendu blokovali cesty a schádzali sa na zhromaždeniach, na ktorých skandovali "Nie vojne". Na mnohých miestach polícia voči demonštrantom použila násilie a na rozohnanie davu i streľbu do vzduchu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom príhovore v reakcii na protesty v Dagestane povedal, že títo ľudia "bojujú o svoje životy a životy svojich detí", a vyzval všetkých Rusov, aby nasledovali ich príklad.

"Pretože ak prídete vziať život našim deťom, živého vás nepustíme,“ dodal prezident Ukrajiny.

V predchádzajúcom videopríhovore ̶  v sobotu ̶  Zelenskyj prisľúbil humánne zaobchádzanie so všetkými ruskými vojakmi, ktorí sa na Ukrajine vzdajú do zajatia.

Veľkú publicitu na internetových platformách mala aj úradmi nepovolená akcia, ktorá sa v nedeľu konala v Jakutsku, kde sa na jednom z hlavných námestí na protest proti mobilizácii zišli ženy a tancovali tradičný kolový tanec osuochaj. 

Polícia sa najprv snažila zhromaždených presvedčiť, aby sa rozišli, neskôr ich začala zatýkať, napísal jakutský spravodajský server SakhaDay.

image

V Dagestane to vrie. Odpor voči mobilizácii rastie, protestujúci sa dostali do stretu s políciou

Terčom kritiky na Ukrajine sa stala aj mobilizácia na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove. Podľa poradcu vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Mychajla Podoľaka ide o genocídu Tatárov, pretože medzi mobilizovanými sú najmä príslušníci tohto etnika.

"Masová mobilizácia krymských Tatárov na Kryme je skutočnou genocídou na etnickom základe a obrovskou tragédiou pre celý tento národ," napísal na Twitteri z Moskvy.

BBC dodala, že po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil 21. septembra takzvanú čiastočnú mobilizáciu, sa v Rusku začala nová vlna podpaľačských útokov, ktorých terčom sú objekty vojenskej správy a sídla odvodových komisií.

 Po vyhlásení mobilizácie z Ruska odcestovali desaťtisíce ľudí najmä však mužov, ktorých by sa mohla týkať mobilizácia. V tejto súvislosti ruské úrady ̶  podľa niektorých medializovaných informácií citovaných rádiom RFE/RL ̶  plánujú mužom v mobilizačnom veku zakázať opustenie krajiny.

01 - Modified: 2022-09-25 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: V cele pre dvoch boli štyria. Spali na matraci plnom švábov a vší. Muž opísal, ako ho Rusi zajali, a potom týrali 02 - Modified: 2022-09-25 12:15:36 - Feat.: 1 - Title: Slovensko nebude vydávať humanitárne víza Rusom utekajúcim pred mobilizáciou 03 - Modified: 2022-09-25 10:24:51 - Feat.: 1 - Title: Blízki Putinovi spojenci kritizujú mobilizáciu, verejne vyjadrili znepokojenie z excesov 04 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:50