Ilustračná snímka: TASR/AP
StoryEditor

Pri raketovom údere v Chersone zomrel bývalý Janukovyčov poslanec

25.09.2022, 10:12
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské operačné veliteľstvo Juh informovalo o pokračujúcich bojoch na južnom fronte a oznámilo, že za uplynulý deň zlikvidovalo 57 členov inváznej armády. V Chersone zasiahlo stanovište ruskej národnej gardy.

V dôsledku ukrajinského raketového útoku v Chersone na juhu Ukrajiny dnes zomreli dvaja ľudia, jedným z nich je bývalý ukrajinský poslanec Oleksij Žuravko. S odvolaním sa na miestne proruské úrady o tom informujú ruské tlačové agentúry, Kyjev sa k tejto informácii zatiaľ nevyjadril. ​Cherson od začiatku invázie okupuje ruská armáda.

Ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej rannej správe o vývoji bojov uviedol, že ruské sily pokračujú v snahe plne obsadiť Doneckú oblasť a udržať dobyté územia.

"Podľa predbežných údajov bol zaznamenaný jeden zásah zo systému HIMARS na hotel v centre Chersonu, kde žili obyčajní civilisti... Dvaja mŕtvi, vrátane Oleksija Žuravka," povedal podľa agentúry Interfax zástupca záchrannej služby. "Áno, Žuravko bohužiaľ zomrel," povedal agentúre TASS zástupca šéfa Ruskom dosadenej správy Kirill Stremousov.

Žuravko je podľa médií bývalý ukrajinský poslanec a člen Strany regiónov bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorého Ukrajinci pri protestoch v roku 2014 zvrhli. V roku 2015 Žuravko odišiel do Ruska a ukrajinské bezpečnostné služby ho v neprítomnosti vyšetrovali, píše bez ďalších podrobností stanica BBC. Do Chersonu sa Žuravko vrátil po tom, ako mesto obsadili ruskí vojaci.

Ukrajinské úrady zatiaľ informácie o jeho smrti nekomentovali. Ukrajinské operačné veliteľstvo Juh predtým podľa ukrajinskej agentúry Ukrinform informovalo o pokračujúcich bojoch na južnom fronte a oznámilo, že za uplynulý deň zlikvidovalo 57 členov inváznej armády, pričom útočilo na ozbrojené sily. V Chersone podľa Ukrinformu zasiahlo stanovište ruskej národnej gardy.

"Okupanti naďalej sústredia svoje úsilie na pokusy plne obsadiť Doneckú oblasť a udržať dobyté územia, ako aj narušiť aktívne operácie (ukrajinských) obranných síl v určitých smeroch. Ostreľujú pozície našej armády pozdĺž línie dotyku, vykonávajú letecký prieskum a pokúšajú sa získať späť kontrolu nad stratenými pozíciami v určitých smeroch," uviedol ráno na Facebooku ukrajinský generálny štáb.

Ruské sily podľa neho za posledný deň podnikli desiatky raketových a leteckých útokov, ktoré zasiahli 35 obcí vrátane miest Záporožie alebo Mykolajiv. Velenie ukrajinských síl tiež hlási, že jeho vojaci odrazili pozemné ruské útoky na šiestich miestach.

Okrem toho ukrajinské úrady ráno uviedli, že ruské sily zaútočili pomocou samovražedných bezpilotných lietadiel na prístavné mesto Odesa a zasiahli administratívnu budovu.

Podobné tvrdenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:59