Vojak v Luhansku hlasuje v referende. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusi pri referendách zatvárajú mestá. Ľudí nútia hlasovať v kuchyni aj na dvore

23.09.2022, 14:23
Autor:
ČTKČTK

Hlasovanie sa odohráva v samozvanej proruskej Luhanskej ľudovej republike, Doneckej ľudovej republike a na Ruskom okupovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti.

V Moskvou ovládaných alebo okupovaných častiach Ukrajiny sa začalo narýchlo zorganizované hlasovanie, ktoré proruské úrady označujú za referendum o pripojení oblastí k Rusku.

Kyjev a Západ ho považujú za podvod. Napríklad podľa poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajla Podoljaka nejde o legálne referendum, ale len o propagandistickú šou určenú na mobilizáciu. Podľa snímok v ruských médiách chodia úradníci proruskej správy od dverí k dverám s prenosnými volebnými urnami, aby prinútili ľudí hlasovať, opisuje agentúra AFP.

"Neotvárajte dvere"

"Dnes by bolo pre obyvateľov Chersonu najlepšie neotvárať dvere," uviedol na platforme Telegram Jurij Sobolevskyj, ukrajinský podpredseda Chersonskej oblastnej rady.

image

V Moskvou okupovaných častiach Ukrajiny sa začali referendá o pripojení k Rusku

Podľa náčelníka ukrajinskej správy Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja sú ľudia nútení vypĺňať "kusy papiera" bez súkromia v kuchyniach a na dvoroch obytných domov, pričom mestá sú uzavreté, aby nemohli odísť a vyhnúť sa hlasovaniu, napísala agentúra Reuters.

V meste Starobilsk proruské úrady až do utorka zakázali obyvateľom opustiť mesto a vyslali ozbrojené skupiny, ktoré prehľadávali domy a nútili ľudí, aby sa zúčastnili referenda, oznámil Hajdaj.

Hlasovanie sa odohráva v samozvanej proruskej Luhanskej ľudovej republike, Doneckej ľudovej republike a na Ruskom okupovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti, do nich ruské okupačné sily "začlenili" aj časti ďalších oblastí, ktoré zatiaľ držia.

Odovzdať svoj hlas môžu prísť aj obyvatelia spomínaných častí Ukrajiny, ktorí sú teraz v Rusku, podľa ruských internetových zdrojov však panujú zmätky okolo toho, kam môžu prísť odovzdať hlas.

Referendum potrvá päť dní

Plebiscit má trvať päť dní. Prvé štyri dni budú členovia volebných komisií navštevovať domácnosti miestnych obyvateľov, opísal nezávislý server Meduza a ruskojazyčný web stanice BBC. Posledný deň budú podľa nich otvorené tiež volebné miestnosti.

Okupačné úrady toto rozhodnutie vysvetľujú obavou o bezpečnosť obyvateľov, z ktorých mnohí budú musieť voliť v osadách nachádzajúcich sa pri frontovej línii.

Na Donbase majú hlasovacie lístky podľa médií jedinú otázku - či ľudia súhlasia so začlenením do Ruskej federácie, na ktorú je možné odpovedať áno alebo nie. V Chersonskej a Záporožskej oblasti sa žiada odpoveď na tri otázky - či je hlasujúci za odtrhnutie od Ukrajiny, za vytvorenie nezávislého štátu a za pripojenie k Ruskej federácii.

image

Valášek pre HN: Mobilizácia mení situáciu. Prebúdza ľudí, ktorí nechcú mať s vojnou nič spoločného

Ruská agentúra TASS dnes informovala, že na referende v Donecku sa zúčastňuje necelá tisícka pozorovateľov, pričom medzi nimi nie sú žiadni nezávislí medzinárodní pozorovatelia.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá bežne sleduje priebeh volieb, uviedla, že výsledky nebudú z právneho hľadiska platné, pretože sú v rozpore s ukrajinskými zákonmi i medzinárodným právom, konajú sa v oblastiach, kde nie je bezpečné prostredie, a nezúčastňujú sa na nich nezávislí pozorovatelia.

Je to podvod, znie z Kyjeva

Kyjev a jeho západní spojenci už dopredu označili referendum za podvod. Ich predstavitelia uviedli, že výsledky neuznajú, považujú ich len za krok Moskvy k nelegálnej anexii ďalšieho ukrajinského územia. Rusko tvrdí, že referendá sú pre obyvateľov regiónu príležitosťou vyjadriť svoj názor.

Všeobecne sa očakáva, že oficiálne výsledky podporia pripojenie sa k Rusku. Hajdaj dnes podľa stanice CNN vyhlásil, že Rusko si vykalkuluje výsledok, ktorý preň bude priaznivý. "Názor obyvateľstva nemá žiadny význam," uviedol.

Ukrajinská agentúra Unian medzitým napísala, že do okupovaného Melitopolu v Záporožskej oblasti proruské úrady priviezli dav z polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala už v roku 2014, aby natočil propagandistické klipy o údajnej podpore obyvateľstva referenda o pripojení k Rusku.

image

ANALÝZA: Rusko sa chce na Ukrajine zabetónovať, kde je. Na viac nemá

Odkázala pritom na exilového starostu mesta Ivana Fedorova, podľa ktorého okupanti pred niekoľkými dňami nakrútili reportáž, v ktorej ľudia v uliciach vyjadrovali podporu Rusku - hovorili však s prízvukom a neboli vraj z Melitopolu. Okrem toho sa podľa Fedorova objavujú prvé správy o tom, že obyvatelia Melitopolu úradníkom obchádzajúcim byty neotvárajú a nereagujú na ich výzvy. "Môžeme tak potvrdiť, že toto referendum je podvod," uviedol Fedorov.

Výsledky si prispôsobia

Kremeľ vykonal na ukrajinských územiach pod svojou kontrolou množstvo akcií, ktoré vyvolávajú hlbokú skepsu ohľadom prípadnej legitimity hlasovania, napísalo na svojom webe Rádio Slobodná Európa/Rádia Sloboda.

Moskva už roky vydáva ukrajinským občanom v Donecku a Luhansku ruské pasy. Od začiatku invázie Kremeľ podľa západných odhadov deportoval do Ruska asi 1,6 milióna ukrajinských občanov a zároveň na ukrajinské územie dopravil autobusmi ruských občanov, píše stanica.

image

Tvrdý úder pre ruské akcie aj rubeľ. Trhy reagujú na vyhlásenie mobilizácie

Moskva tiež zachytila osobné a biometrické údaje státisícov Ukrajincov v takzvaných "filtračných táboroch", ktoré zriadila po začatí invázie, čo podľa odborníkov otvára priestor na manipuláciu s hlasovacími lístkami.

Rusko má za sebou len malú históriu slobodných a spravodlivých volieb, naopak bežne sa v nich napríklad falšujú hlasovacie lístky a voliči sú zastrašovaní, poznamenala stanica.

01 - Modified: 2022-09-23 06:03:49 - Feat.: 1 - Title: V Moskvou okupovaných častiach Ukrajiny sa začali referendá o pripojení k Rusku 02 - Modified: 2022-09-22 22:00:44 - Feat.: 1 - Title: Valášek pre HN: Mobilizácia mení situáciu. Prebúdza ľudí, ktorí nechcú mať s vojnou nič spoločného 03 - Modified: 2022-09-22 14:22:44 - Feat.: 1 - Title: Okupované územia na Ukrajine sa už pripravujú na referendá. Situácia pripomína Krym v roku 2014 04 - Modified: 2022-09-22 10:41:47 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Rusko sa chce na Ukrajine zabetónovať, kde je. Na viac nemá 05 - Modified: 2022-09-21 12:03:15 - Feat.: 1 - Title: Ústavný súd prijal Čaputovej návrh. Posúdi ústavnosť prvej referendovej otázky 06 - Modified: 2022-09-21 09:48:07 - Feat.: 1 - Title: Tvrdý úder pre ruské akcie aj rubeľ. Trhy reagujú na vyhlásenie mobilizácie 07 - Modified: 2022-09-21 10:47:43 - Feat.: 1 - Title: Putin eskaluje situáciu. Vytvára podmienky na vydieranie Západu jadrovým útokom, kritizuje Naď 08 - Modified: 2022-09-20 18:36:39 - Feat.: 1 - Title: Opozícia na proteste volala po demisii vlády. Fico vyzdvihol maďarského premiéra Orbána
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:51