FOTO: Reuters
StoryEditor

Hlavný epidemiológ vyzval Číňanov, aby sa nedotýkali cudzincov

19.09.2022, 10:55
Autor:
ČTKČTK

Výzva bola cez víkend na sociálnych sieťach hojne zdieľaná, komentáre pod ňou však boli v nedeľu zablokované. Niektorí ľudia sa v reakciách na správu pýtali, prečo by cudzinci mali byť považovaní za rizikovejších ako Číňania.

Hlavný čínsky epidemiológ Wu Cun-jou vyzval Číňanov, aby sa vyhýbali telesnému kontaktu s cudzincami, a zabránili tak šíreniu opičích kiahní. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Peking ohlásil prvý prípad nákazy opičími kiahňami v pevninskej Číne minulý týždeň, infikovaná osoba pricestovala zo zahraničia.

"Aby sme zamedzili možnej nákaze opičími kiahňami a aby sme udržali náš zdravý životný štýl, odporúčame 1) vyhýbať sa priamemu kožnému kontaktu s cudzincami," uviedol v sobotu hlavný epidemiológ čínskeho Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb Wu Cun-jou na svojej oficiálnej stránke Weibo. Rovnako by sa podľa neho mali ľudia vyhýbať takému kontaktu s osobami, ktoré boli v posledných troch týždňoch v zahraničí.

Wuova výzva bola cez víkend na sociálnych sieťach hojne zdieľaná, komentáre pod ňou však boli v nedeľu zablokované. Niektorí ľudia sa v reakciách na správu pýtali, prečo by cudzinci mali byť považovaní za rizikovejších ako Číňania, keď mnohí žijú v Číne dlhodobo a v poslednej dobe nesmeli krajinu opúšťať kvôli pandémii covidu-19.

Prvú nákazu opičími kiahňami Čína zaznamenala u 29-ročného Číňana, ktorý pricestoval do mesta Čchung-čching zo Španielska. Infekcia sa u neho preukázala v čase, keď bol v karanténe, ktorú čínske úrady vyžadujú kvôli ochoreniu covid-19.

Opičie kiahne sa od mája začali šíriť v takzvaných neendemických oblastiach, teda takých, kde sa vírus pôvodom z Afriky predtým takmer nevyskytoval. Aspoň jeden prípad už ohlásilo okolo deväťdesiatich neendemických krajín z celého sveta, celkom sa potvrdilo vyše 60-tisíc nákaz. Najviac ich registrujú Spojené štáty, Španielsko, Brazília a Nemecko. 

Choroba sa šíri tesným kontaktom. Medzi jej príznaky patrí horúčka, bolesti hlavy a vyrážka, ktorá sa obvykle objaví najprv na tvári a potom sa šíri po zvyšku tela.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:29