StoryEditor

Rusi ostreľovali jadrovú elektráreň pri Mykolajive, rakety dopadli 300 metrov od reaktorov

19.09.2022, 11:20
Autor:
ČTKČTK

Ruské okupačné sily v noci na dnes ostreľovali okrem iného aj mesto Záporožie. Americký Inštitút pre štúdium vojny píše, že Rusko sa čoraz viac spolieha na nepravidelné dobrovoľnícke sily.

Ruské okupačné sily ostreľovali Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedla dnes energetická spoločnosť Enerhoatom. Reaktory podľa nej neboli poškodené a pracujú normálne.

Podľa ukrajinského generálneho štábu sa ruská armáda teraz snaží predovšetkým obsadiť celú Doneckú oblasť, organizovať obranu a držať dobyté územia.

Ruské okupačné sily v noci na dnes ostreľovali okrem iného aj mesto Záporožie. Americký Inštitút pre štúdium vojny ISW píše, že Rusko sa čoraz viac spolieha na nepravidelné dobrovoľnícke sily.

image

Riziko v Záporožskej jadrovej elektrárni je veľké a stupňuje sa, tvrdí šéfka Úradu jadrového dozoru Žiaková

V ohrození ďalšia jadrová elektráreň

Podľa spoločnosti Enerhoatom rakety dopadli zhruba 300 metrov od reaktorov Juhoukrajinskej jadrovej elektrárne a poškodili jej budovy. Útok poničil tiež neďalekú hydroelektráreň a elektrické vedenie.

V noci na dnes ruské okupačné sily tiež vykonali raketový útok na mesto Záporožie, oznámil náčelník oblastnej vojenskej správy Oleksandr Staruch. Podľa neho Rusi vypálili najmenej osem striel.

Starosta mesta Anatolij Kurtjev spresnil, že podľa predbežných informácií boli zasiahnuté dva objekty mestskej infraštruktúry. Informácie o prípadných obetiach sa zisťujú.

Guvernér Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v sobotu uviedol, že v okupovanom meste Svatove bolo zabitých vyše 200 ruských okupantov, keď explózia otriasla miestnou budovou bývalej autobusovej stanice, ktorá teraz slúžila ako hotel.

image

Ukrajina ako ekonomická príležitosť

Útoky na civilnú infraštruktúru

Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny potvrdil, že ruské sily pokračujú v ostreľovaní domov civilistov a objektov civilnej infraštruktúry.

Rusko podľa neho naďalej sústreďuje svoje úsilie na pokusy plne obsadiť Doneckú oblasť, organizovať obranu a držať dobyté územia, ako aj narušiť akcie ukrajinských obranných síl v niektorých oblastiach.

Počas nedele tak údajne ruské sily ostreľovaním poničili infraštruktúru viac ako 30 sídiel, vrátane juhoukrajinských miest Mykolajiv či Záporoží. Počas uplynulého dňa ukrajinské jednotky podľa týchto informácií odrazili útoky ruských okupačných síl v oblastiach miest Mykolajivka, Vesela Dolyna a Bachmut v Doneckej oblasti.

image

Odmlka po úspechoch na fronte je len zdanlivá, Kyjev sa chystá oslobodiť celú Ukrajinu, vyhlásil Zelenskyj

Ruské vojenské straty

Britské ministerstvo obrany v dnešnej rannej pravidelnej správe o aktuálnej situácii na bojisku uviedlo, že Rusko s vysokou pravdepodobnosťou počas uplynulých desiatich dní prišlo na Ukrajine o najmenej štyri bitevníky, od začiatku invázie potom zhruba o 55.

Podľa britského ministerstva je dosť dobre možné, že ide o dôsledok ochoty ruského letectva podstupovať väčšie riziko pri poskytovaní vzdušnej podpory pozemných síl.

Americký inštitút ISW napísal, že Rusko sa čoraz viac spolieha na nepravidelné dobrovoľnícke sily, namiesto na pravidelné vojenské jednotky.

Ďalej ústav konštatuje, že ukrajinské sily naďalej upevňujú svoje pozície pri rieke Oskil v Charkovskej oblasti a že ruské sily pravdepodobne ustupujú na ľahšie brániteľné pozície v južnej Chersonskej oblasti, aby sa vyhli kolapsu, ktorý zažili v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

01 - Modified: 2022-09-18 21:49:35 - Feat.: 1 - Title: Americký generál vyzval na ostražitosť v súvislosti s vojnou na Ukrajine 02 - Modified: 2022-09-19 14:40:28 - Feat.: 1 - Title: Moderná vojna 03 - Modified: 2022-09-17 10:42:46 - Feat.: 1 - Title: Viac zbraní pre Ukrajinu, presadzujú nemeckí Zelení. S pacifizmom dávno skončili 04 - Modified: 2022-09-16 16:49:15 - Feat.: 1 - Title: Rusko pokračuje v ofenzíve na Donbase napriek ukrajinskému protiútoku, tvrdí Putin
01 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 02 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha 04 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 07:53