Britský kráľ Karol III. s Camillou, kráľovnou manželkou prichádzajú autom na zámok v Cardiffe vo Walese. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pohreb Alžbety II. bude pre londýnsku políciu najväčšou bezpečnostnou operáciou, pripravujú sa na všetko

16.09.2022, 16:36
Autor:
ČTKČTK

Na bezpečnosti pohrebu sa budú podieľať po boku protiteroristických policajných jednotiek aj agenti britskej tajnej služby MI5 a spravodajskej služby GHCQ.

Pondelkový pohreb britskej kráľovnej Alžbety II. bude pre londýnsku políciu najväčšou bezpečnostnou operáciou v histórii. Na tlačovej konferencii to dnes uviedol zástupca komisára metropolitnej polície Stuart Cundy. Očakáva sa, že sa do Londýna prídu rozlúčiť s kráľovnou až stovky tisíc ľudí a štátneho pohrebu panovníčky, ktorá minulý týždeň zomrela po siedmich desiatkach rokov na tróne, sa zúčastnia prezidenti, premiéri a panovníci z celého sveta.

Londýnska polícia nasadí do ulíc britskej metropoly doteraz najväčší počet strážcov a pre hlavy štátov a vlád spustí svoju zatiaľ najväčšiu ochrannú operáciu. Bezpečnosť musí zabezpečiť okrem iného americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi alebo japonskému cisárovi Naruhitovi.

image

Program pondelkového pohrebu kráľovnej Alžbety II., po celej Británii budú vyhlásené dve minúty ticha

Pohreb panovníčky podľa polície čo do bezpečnostného rozsahu prekoná iné významné udalosti, ktoré Londýn zažil v predchádzajúcich desaťročiach. A to vrátane letných olympijských hier z roku 2012, tohtoročných platinových osláv Alžbetiny vlády alebo kráľovninej korunovácie v roku 1953 a pohrebu princeznej Diany z roku 1997.

"Škála policajtov, policajného personálu a všetkých podporných osôb je naozaj obrovská," povedal podľa agentúry Reuters Cundy. Bezpečnostné zložky sa podľa neho pripravujú na najrôznejšie incidenty a hrozby od teroristických útokov cez protesty po tlačenice v davoch. Do akcie v Londýne v pondelok nasadia policajtov z celej Británie a pridajú sa aj príslušníci ochranky zo súkromných spoločností, vojaci a civilisti.

image

Prvá časť seriálu o kráľovskej rodine: Koruna, symbol moci i prekliatie

Na bezpečnosti pohrebu sa budú podieľať po boku protiteroristických policajných jednotiek aj agenti britskej tajnej služby MI5 a spravodajskej služby GHCQ. Podľa webu BBC sa "najzložitejšia" a "bezprecedentná" bezpečnostná operácia v histórii Londýna už dala do pohybu. Davy ľudí čakajú na možnosť pokloniť sa rakve so zosnulou kráľovnou, front sa tiahne centrom Londýna v dĺžke niekoľkých kilometrov.

Polícia požiadala verejnosť, aby bola jej "očami a ušami", dávala pozor na seba i na ostatných, zostala ostražitá a nahlásila čokoľvek podozrivé.

image

Verejnosť sa v Londýne lúči so zosnulou kráľovnou Alžbetou II., let lietadla sledovalo päť miliónov ľudí

Štátny pohreb Alžbety II. sa v londýnskom Westminsterskom opátstve uskutoční v pondelok 19. septembra od 11-tej hodine, teda o 12-tej hodine stredoeurópskeho času. Samotnému obradu predchádza podľa presného harmonogramu rad formalít vrátane presunu rakvy s kráľovnou, po ceremónii budú nasledovať dve minúty ticha, smútočný sprievod a uloženie rakvy do hrobky na hrade Windsor.

Alžbeta II., ktorá stála na čele britskej monarchie 70 rokov, zomrela na zámku Balmoral v Škótsku vo veku 96 rokov. Po jej smrti sa do čela monarchie postavil jej najstarší syn princ Charles, ktorý sa stal kráľom Karolom III.

01 - Modified: 2022-09-16 10:38:06 - Feat.: 1 - Title: Program pondelkového pohrebu kráľovnej Alžbety II., po celej Británii budú vyhlásené dve minúty ticha 02 - Modified: 2022-09-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvá časť seriálu o kráľovskej rodine: Koruna, symbol moci i prekliatie 03 - Modified: 2022-09-14 19:05:24 - Feat.: 1 - Title: Verejnosť sa v Londýne lúči so zosnulou kráľovnou Alžbetou II., let lietadla sledovalo päť miliónov ľudí
01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:09