Ruský prezident Vladimir Putin and indický premiér Narendra Modi. FOTO: Sputnik/Reuters
StoryEditor

Teraz nie je doba na vojnu, vravel Putinovi indický premiér. Chceme to ukončiť čím skôr, reagoval šéf Kremľa

16.09.2022, 16:20
Autor:
ČTKČTK

Rusko urobí všetko, čo je v jeho silách, aby konflikt na Ukrajine ukončilo čo najskôr, Kyjev však odmieta diplomatické rokovania, uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

Doba nie je vhodná na vojnu, povedal dnes ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi podľa webu The Times of India šéf indickej vlády Naréndra Módí.

Módi a Putin sa stretli na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v uzbeckom Samarkande.

"Teraz nie je doba na vojnu," povedal Putinovi Módí. Dodal, že najväčšie obavy budí potravinová a energetická bezpečnosť a problémy s hnojivami.

"Poznám váš postoj ku konfliktu na Ukrajine a chápem vaše obavy," reagoval podľa agentúry TASS Putin. "Urobíme všetko pre to, aby to všetko skončilo čo najskôr," vyhlásil šéf Kremľa. Zároveň dodal, že Kyjev odmieta diplomatické rokovania a snaží sa "dosiahnuť vojenskou cestou svoje ciele".

V prvých týždňoch vojny, ktorú začalo Rusko na konci februára vpádom na Ukrajinu, sa medzi Moskvou a Kyjevom uskutočnilo niekoľko kôl rokovaní o prípadnom urovnaní konfliktu.

V posledných mesiacoch spolu bojujúce strany oficiálne rozhovory nevedú. Ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová tento týždeň francúzskej televízii France 24 oznámila, že Moskva v poslednej dobe v snahe zastaviť postup ukrajinských vojsk v zákulisí nalieha na Kyjev, aby sa vrátil k rokovaciemu stolu, ten to však za danej situácie odmieta.

S Putinom sa vo štvrtok v Samarkande stretol aj čínsky prezident Si Ťin-pching. Ruský prezident svojmu čínskemu kolegovi povedal, že si cení "vyrovnaný postoj", ktorý Peking zaujal k vojne na Ukrajine.

Si Ťin-pching potom Putina podľa agentúry DPA uistil, že Čína je ochotná spojiť sa s Ruskom proti USA a ďalším západným krajinám, s ktorými majú Peking aj Moskva napäté vzťahy. Počas dneška by mal ruský prezident hovoriť aj so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom.

01 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 02 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 04 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 05 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 21:15