Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová jazdí na tanku počas návštevy 9. tankovej výcvikovej brigády v Munsteri. FOTO: TASR/DPA
StoryEditor

Nemecká ministerka varuje pred chybným hodnotením situácie na Ukrajine

16.09.2022, 11:39
16.09.2022, 16:04
Autor:
ČTKČTK

Podľa kancelára Olafa Scholza už nie je možné zachovanie súčasného stavu a nestačí ani zvláštny zbrojný fond v hodnote 100 miliárd eur, ktorý Nemecko pre svoju armádu po ruskej invázii pripravilo. Scholz povedal, že Nemecko investuje do armády ďalšie peniaze.

Rusko sa snaží presadiť v Európe ako imperiálna mocnosť, na čo musí Nemecko s európskymi krajinami reagovať. Dnes to v prejave na konferencii nemeckej armády vyhlásil spolkový kancelár Olaf Scholz.

Zdôraznil, že Nemecko splní svoje záväzky brániť východných členov Severoatlantickej aliancie a že do modernizácie svojej armády investuje ďalšie peniaze.

"Ruskú vojnu som označil ako historický prelom, pretože to prekonáva všetko, čo sme nielen v Európe od konca studenej vojny zažili," povedal Scholz o ruskej invázii na Ukrajinu.

image

Expert: Rusi si mali otvorene povedať, že na to nemajú. Ukrajina im už zničila skoro polovicu pozemných síl

"Ťažko vyzbrojená jadrová mocnosť sa snaží v Európe násilím zmeniť hranice. Ak by Rusko uspelo, mier v Európe by bol na dlhú dobu minulosťou," povedal.

Sto miliárd na modernizáciu armády

Podľa kancelára už nie je možné zachovanie súčasného stavu a nestačí ani zvláštny zbrojný fond, ktorý Nemecko pre svoju armádu po ruskej invázii pripravilo. Armáda tak získala prostriedky s objemom 100 miliárd eur na modernizáciu. Scholz povedal, že Nemecko investuje do armády ďalšie peniaze a že pripraviť sa musí celá Európa.

image

Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters

"NATO zostane garantom bezpečnosti na kontinente, ale európske krajiny musia prevziať väčšiu zodpovednosť," povedal Scholz.

Nemecko je podľa neho pripravené na to, aby sa postavilo do čela bezpečnosti Európy. Zdôraznil tiež, že nemecká armáda bude brániť každý centimeter spojeneckého územia.

image

V Charkovskej oblasti sa našli centrá, ktoré Rusi používali na mučenie. Je ich najmenej 10, tvrdí Kyjev

Nemci pošlú Ukrajine vojenskú techniku

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v dnes zverejnenom rozhovore s agentúrou Reuters uviedla, že Rusko utrpelo na Ukrajine značné ľudské a materiálne straty. Ukrajinské protiofenzívy navyše podľa nej ukázali, že vojenské rezervy Ruska sú menšie, než sa predpokladalo.

"Predstava, že ruské sily majú doslova neobmedzené vojenské prostriedky, nezodpovedá realite," povedala. Zároveň varovala pred chybným hodnotením situácie. "Rusko nie je zďaleka porazené a stále má k dispozícii rôzne vojenské možnosti," dodala.

Lambrechtová rovnako ako Scholz uistila, že Ukrajina môže počítať s ďalšou nemeckou pomocou, vrátane tej vojenskej. Vo štvrtok Lambrechtová oznámila, že Nemecko poskytne ukrajinskej armáde 50 obrnených vozidiel Dingo a dva salvové raketomety s muníciou.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:13