Šéf čínskej komunistickej strany a prezident Si Ťin-pching. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Vzťahy Ruska a Číny ohrozujú mier a stabilitu vo svete, tvrdí Taiwan

16.09.2022, 08:35
Autor:
TASRTASR

Moskva sa podľa AFP usiluje summit SCO využiť na to, aby ukázala, že napriek ofenzíve na Ukrajine nie je medzinárodne izolovaná.

Taiwan v piatok odsúdil narastajúce väzby medzi Ruskom a Čínou, ktoré podľa neho predstavujú hrozbou pre celosvetový mier a stabilitu. Tchaj-pej sa tak vyjadril v nadväznosti na štvrtkové stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v uzbeckom meste Samarkand na regionálnom summite Šanghajskej organizácie spolupráce (SCO). Správa pochádza z agentúry AFP.

"(Rusko) nazýva tých, ktorí udržiavajú mier a status quo, provokatérmi, čo jasne poukazuje na škody spôsobované spojenectvom čínskych a ruských autoritárskych režimov, čo sa týka medzinárodného mieru, stability, demokracie a slobody," uviedlo vo vyhlásení taiwanské ministerstvo zahraničných vecí.

image

Putin ocenil postoj Pekingu ku konfliktu na Ukrajine, označil ho za vyrovnaný

AFP pripomína, že Rusko a Čína – bývalí spojenci z čias studenej vojny – sa v posledných rokoch začali zbližovať v rámci vzťahu "bez limitov", ako ho sami nazývajú, ktorý má byť protiváhou ku globálnej dominancii Spojených štátov.

Šéf Kremľa vo štvrtok na stretnutí s čínskym prezidentom zdôraznil, že Rusko sa hlási k politike jednej Číny. "Odsudzujeme provokácie USA a ich satelitov v Taiwanskom prielive," povedal.

image

Americký senátny výbor schválil vojenskú pomoc pre Taiwan v hodnote miliárd dolárov

Moskva sa podľa AFP usiluje summit SCO využiť na to, aby ukázala, že napriek ofenzíve na Ukrajine nie je medzinárodne izolovaná. Pre Si Ťin-pchinga je to zase pred kľúčovým októbrovým zjazdom vládnucej komunistickej strany, kde si podľa očakávaní zrejme zaistí už tretie funkčné obdobie, príležitosťou na posilnenie svojej pozície globálneho štátnika.

Zvýšené napätie medzi Pekingom a Tchaj-pejom v uplynulých týždňoch vyvolala nedávna cesta predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwan. Čína v reakcii na túto návštevu, ktorá sa uskutočnila 2. augusta, spustila v Taiwanskom prielive rozsiahle vojenské cvičenie. Taiwan, ktorý tieto manévre označil za prípravy na inváziu, následne navštívili aj ďalšie americké delegácie.

image

Vojenský zásah Číny voči Taiwanu nateraz nehrozí, tvrdí politológ Wen-Ti Sung

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia, a to aj napriek tomu, že tento ostrov má vlastnú nezávislú vládu. Peking nedávno upozornil, že na Taiwane nebude tolerovať "separatistické aktivity", a v nevyhnutnom prípade nevylúčil ani možnosť vojenského zásahu.

01 - Modified: 2022-09-15 12:27:25 - Feat.: 1 - Title: Putin ocenil postoj Pekingu ku konfliktu na Ukrajine, označil ho za vyrovnaný 02 - Modified: 2022-09-14 21:24:35 - Feat.: 1 - Title: Americký senátny výbor schválil vojenskú pomoc pre Taiwan v hodnote miliárd dolárov 03 - Modified: 2022-09-14 11:44:47 - Feat.: 1 - Title: Vojenský zásah Číny voči Taiwanu nateraz nehrozí, tvrdí politológ Wen-Ti Sung
01 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 04 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:43