Šefka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Von der Leyenová volá po vyzbrojení Ukrajiny: Keď hovoria, že potrebujú tanky, treba im ich dodať

15.09.2022, 21:29
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident s predsedníčkou exekutívy Únie hovoril aj o riešení európskej energetickej krízy a navrhol, že by Ukrajina mohla predávať elektrickú energiu do väčšieho počtu európskych krajín.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pripustila, že podporovať Ukrajinu je nákladné, ale sloboda má podľa nej nevyčísliteľnú hodnotu. Povedala to agentúre Reuters po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Počas svojej tretej návštevy Kyjeva od začiatku ruskej invázie chválila Ukrajinu za jej pokrok v snahe o vstup do Európskej únie. Zelenskyj pripomenul, že pre jeho krajinu je prioritou, aby od svojich spojencov získala systémy protivzdušnej obrany.

Ukrajinská armáda ich potrebuje na to, aby mohla chrániť mestá pred ruskými útokmi, povedal Zelenskyj. Dodal, že systémy, ktoré Ukrajine už predtým sľúbilo Nemecko a Spojené štáty, ešte nedorazili.

image

Ochromený Kremeľ stráca kontrolu. Buď bude mobilizácia, alebo z Ukrajiny vypadneme, znelo v ruskej televízii

Treba im dodať tanky

Von der Leyenová uviedla, že "nikdy nevyrovnáme obete, aké Ukrajinci prinášajú, ale môžeme povedať, že svojich európskych priateľov budete mať po boku tak dlho, ako to bude potrebné". Neskôr pripustila, že "podpora Ukrajiny stojí veľké peniaze, ale naša sloboda, medzinárodné mierové usporiadanie a demokracia sú niečím, čo sa peniazmi zaplatiť nedá".

Proces prístupu Ukrajiny je podľa von der Leyenovej na dobrej ceste. Táto východoeurópska krajina sa spoločne s Moldavskom stala oficiálnym kandidátom členstva v Európskej únii tento rok v júni. Ďalšie rokovania s ňou však budú môcť začať až vtedy, keď vykoná rozsiahle reformy justície alebo boja proti korupcii.

V rozhovore pre Bild TV šéfka Európskej komisie vyzvala úniové štáty, aby vypočuli ukrajinské žiadosti o dodávky bojových tankov. "Keď hovoria, že potrebujú bojové tanky, potom by sme to mali brať vážne a dodať im ich," povedala. "Ukrajinci dokazujú, že keď majú tie správne vojenské prostriedky, dokážu sa brániť," dodala. Ukrajinská armáda v posledných dňoch podniká úspešnú protiofenzívu najmä na severovýchode krajiny, kde znovu ovládla územie s rozlohou niekoľko tisíc kilometrov.

image

Použije Putin proti Ukrajine jadrovú zbraň? Biden sa musí zachovať ako Kennedy, aby to odvrátil

Ukrajina by mala záujem o nemecké bojové tanky Leopard-2, ale Berlín sa ich zdráha poslať. Poukazuje na to, že nechce v tejto veci postupovať samostatne a že žiadny členský štát NATO doteraz Kyjevu bojové tanky vyrobené na Západe neposkytol.

Zelenskyj ponúkol elektrinu

Ukrajinský prezident s predsedníčkou exekutívy Únie hovoril aj o riešení európskej energetickej krízy a navrhol, že by Ukrajina mohla predávať elektrickú energiu do väčšieho počtu európskych krajín.

"Európa môže získať lacnú elektrickú energiu z Ukrajiny... a Ukrajina môže získať peniaze," cituje Zelenského ruskojazyčná verzia BBC. Na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa táto krajina a susedné Moldavsko odpojili od ruskej elektrickej siete, v polovici marca sa potom synchronizovali s európskou rozvodnou sieťou.

image

Zázrak pri Charkove: Moskva bola varovaná. Prečo Ukrajinci tak ľahko prevalcovali ruskú obranu?

Zelenskyj dnes von der Leyenovú vyznamenal Rádom kniežaťa Jaroslava Múdrého, čo je druhé najvyššie vyznamenanie, aké občan cudzieho štátu môže dostať za mimoriadne zásluhy o Ukrajinu.

Okrem nej tento rád dostal napríklad poľský prezident Andrzej Duda alebo bývalý britský premiér Boris Johnson. V Česku je jeho nositeľom niekdajší minister zahraničia Karel Schwarzenberg a zosnulý prezident Václav Havel.

01 - Modified: 2022-09-12 16:52:17 - Feat.: 1 - Title: Tri zásadné dôvody, prečo sa Ukrajine podarilo otočiť vývoj vojny 02 - Modified: 2022-09-20 10:28:40 - Feat.: 0 - Title: Expert: Ukrajine hrozia problémy s muníciou. Okrem morálky má však oproti Rusom ešte jednu zásadnú výhodu 03 - Modified: 2022-09-13 12:04:33 - Feat.: 1 - Title: Ruské médiá bagatelizujú úspešnú ofenzívu Ukrajincov, píšu o počasí alebo o úmrtí kráľovnej 04 - Modified: 2022-09-12 08:42:52 - Feat.: 1 - Title: Tretia vlna rozpadu? Moskve hrozí, že z "denacifikácie" Ukrajiny bude nakoniec "dekolonizácia" Ruska 05 - Modified: 2022-09-10 17:04:47 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská hra na najnižšie pudy. Rusov zlákali na krásne ženy, ich základňu potom zrovnali so zemou 06 - Modified: 2022-09-08 11:38:12 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Komu dôjdu vo vojne zbrane skôr. Rusku, alebo NATO?
01 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 02 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 03 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 04 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:55