Americká viceprezidentka Kamala Harrisová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spor v USA: Texaský guvernér poslal autobusy s migrantmi k domu viceprezidentky Harrisovej

15.09.2022, 19:39
Autor:
ČTKČTK

Greg Abbott začal migrantov posielať aj do Chicaga a do New Yorku a pripojil sa k nemu arizonský guvernér Doug Ducey. Oba štáty už vyslali do Washingtonu podľa CNN tisíce utečencov. Floridský guvernér Ron DeSantis nedávno povedal, že pošle dve lietadlá s utečencami do Massachusetts.

Texaský guvernér poslal dva autobusy s migrantmi k washingtonskej rezidencii viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Autobusy na miesto dorazili dnes. Ako oznámila stanica CNN, pred rezidenciou vystúpili desiatky utečencov, mnohí s vecami v plastových vreciach. Postarať sa o nich snažili dobrovoľníci.

Guvernér Greg Abbott patrí k trom republikánskym guvernérom, ktorí začali posielať migrantov do štátov severne od hranice na protest proti imigračnej politike administratívy prezidenta Joea Bidena. Abbott dnes tweetom potvrdil, že oba autobusy poslal on.

"Viceprezidentka Harrisová tvrdí, že naša hranica je zabezpečená, a krízu popiera. Posielame utečencov na jej dvor, aby sme pripomenuli Bidenovej administratíve, aby vykonávala svoju prácu a zaistila hranicu," uviedol Abbott, ktorý s praxou odosielania utečencov začal v apríli.

Vo Washingtone autobusy väčšinou zastavili pri stanici, kde utečencov preberali dobrovoľníci. Boli tam pripravení aj dnes a to, že migranti skončili u Harrisovej, ich zaskočilo, uvádza CNN.

"Utečenci boli po ceste fyzicky aj psychicky unavení a boli tiež veľmi nervózni," povedala jedna z dobrovoľníčok Carla Bustillosová. V skupine boli rodiny a mladí muži, až 80 percent z nich z Venezuely. Niektorí sa chcú presunúť do iných miest, do Chicaga alebo do New Yorku, ale dnes väčšinou všetci čakali na to, až im niekto pomôže. Boli prevezení do miestneho kostola, kde sa rozhodnú, kam chcú ďalej ísť.

Či bola Harrisová vo svojom dome, nie je jasné. Ráno mala program v Bielom dome, vzdialenom viac ako tri kilometre.

Abbott začal migrantov posielať aj do Chicaga a do New Yorku a pripojil sa k nemu arizonský guvernér Doug Ducey. Oba štáty už vyslali do Washingtonu podľa CNN tisíce utečencov. Floridský guvernér Ron DeSantis nedávno povedal, že pošle dve lietadlá s utečencami do Massachusetts.

Washingtonská starostka Muriel Bowseová minulý týždeň vyhlásila kvôli postupu Texasu a Arizony stav núdze, aby uľahčila uvoľnenie potrebných zdrojov. Oznámila tiež založenie nového úradu, ktorý prichádzajúcim zaistí potraviny, dopravu a nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť. Ducey a Abbott podľa nej vytvárajú humanitárnu krízu.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:30