Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Europoslanci vyzvali na zastavenie fondov Maďarsku, podľa nich už nie je demokraciou

15.09.2022, 13:36
Autor:
ČTKČTK

Podľa zdrojov agentúry Reuters by komisia už koncom tohto týždňa mohla rozhodnúť, že kvôli obavám z korupcie odoberie Maďarsku časť peňazí z fondov určených na rozvoj chudobnejších regiónov.

Maďarsko už nemožno kvôli trvalému porušovaniu európskych hodnôt zo strany vlády premiéra Viktora Orbána považovať za plnohodnotnú demokraciu, uviedli dnes poslanci Európskeho parlamentu.

V uznesení prijatom výraznou väčšinou hlasov kritizovali podľa nich neúčinný postup inštitúcií Európskej únie. Zákonodarcovia vyzvali Európsku komisiu, aby začala dôsledne uplatňovať pravidlá umožňujúce okrem iného odobrať Budapešti časť úniových peňazí.

Úniové inštitúcie dlhodobo kritizujú prístup Orbánovej vlády k justícii, jej obmedzovanie plurality médií, práv menšín či činnosti mimovládnych organizácií a akademických slobôd. Europarlament už pred viac ako štyrmi rokmi inicioval konanie kvôli porušovaniu európskych hodnôt, to však doteraz neviedlo k výsledkom. Budapešť námietky Bruselu odmieta a Orbán teraz na kritike komisie a európskych hodnôt stavia svoju domácu politickú kampaň.

Europoslanci dnes vyjadrili "hlboké poľutovanie nad tým, že nedostatok rozhodných opatrení EÚ prispieva k rozpadu demokracie, právneho štátu a základných práv v Maďarsku, v dôsledku čoho sa táto krajina podľa príslušných ukazovateľov zmenila na hybridný režim volebnej autokracie".

Vyzvali komisiu, aby v prípade Maďarska prvýkrát využila nové pravidlá, na základe ktorých môže prísť o časť úniových fondov štát, ktorý okrem iného nemá nezávislé vyšetrovacie orgány. Úniová exekutíva by podľa poslancov tiež nemala schvaľovať maďarský plán obnovy, na základe ktorého by krajina mohla čerpať miliardy eur z mimoriadneho fondu EÚ na obnovu po pandémii choroby covid-19.

Podľa zdrojov agentúry Reuters by komisia už koncom tohto týždňa mohla rozhodnúť, že kvôli obavám z korupcie odoberie Maďarsku časť peňazí z fondov určených na rozvoj chudobnejších regiónov.

Budapešť sa oproti tomu v posledných týždňoch začala snažiť o odblokovanie peňazí zo spomínaného mimoriadneho balíka a oznámila, že zriadi protikorupčný orgán a vyjde v ústrety časti požiadaviek komisie. Kvôli obavám z dopadov ekonomickej krízy by sa maďarská vláda chcela dočkať schválenia peňazí ešte tento rok, únioví činitelia však túto možnosť skôr spochybňujú.

01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:45