Pohľad pozíciu ruských vojakov zajatých ukrajinskými ozbrojenými silami počas protiofenzívnej operácie v Charkovskej oblasti. FOTO: REUTERS/Ukrajinské ozbrojené sily
StoryEditor

Kyjev otočil priebeh vojny. Súčasná protiofenzíva však ruskú inváziu neukončí, myslia si experti z USA

12.09.2022, 08:58
Autor:
TASRTASR

Podľa britskej rozviedky je jedným z dôsledkov vývoja situácie na bojiskách Ukrajiny aj to, že "už aj tak nízka dôvera vojakov v najvyššie vojenské vedenie Ruska poklesne zrejme ešte viac."

Súčasná protiofenzíva ukrajinskej armády podľa všetkého neukončí vojnu na Ukrajine. Vo svojej najnovšej správe o vývoji ukrajinského konfliktu to tvrdia experti amerického Inštitútu pre štúdium vojny ISW citovaní britskou stanicou BBC.

Upozorňujú, že keď sa ukrajinský protiútok na severovýchode Ukrajiny skončí, ruské jednotky zrejme obnovia stabilnú obrannú líniu a možno aj spustia územne obmedzené protiútoky.

Ukrajina bude musieť následne začať nové protiofenzívne operácie, aby dokončila oslobodenie územia okupovaného Ruskom. Experti ISW preto predpokladajú, že vojna pravdepodobne potrvá až do roku 2023.

Kyjev otočil priebeh vojny

V správe ISW sa konštatuje, že Ukrajina otočila priebeh vojny vo svoj prospech, čo zrejme znamená, že Kyjev bude pravdepodobne stále viac diktovať miesto a charakter hlavných operácií protivníka. Americkí experti tiež očakávajú, že Rusko bude čoraz neadekvátnejšie reagovať na rastúci fyzický a psychický tlak zo strany Ukrajiny.

Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej zvodke o vývoji situácie na ukrajinských bojiskách píše, že úspechy ukrajinských jednotiek majú vážne dôsledky na celú ruskú operáciu na Ukrajine. Väčšina ruských jednotiek je tam pravdepodobne nútená sústrediť sa na reorganizáciu svojej obrany.

image

Rusko – Ukrajina online: Kyjev postupuje Charkovom míľovými krokmi. Proruské kanály s hnevom ukazujú na Kremeľ

Podľa britskej rozviedky je jedným z dôsledkov vývoja situácie na bojiskách Ukrajiny aj to, že "už aj tak nízka dôvera vojakov v najvyššie vojenské vedenie Ruska poklesne zrejme ešte viac."

BBC s odvolaním sa britskú vojenskú rozviedku pripomenula, že Rusko kvôli ukrajinskej ofenzíve stiahlo svoje jednotky z celej okupovanej Charkovskej oblasti - z územia západne od rieky Oskil, pričom v tomto sektore zostali len izolované ohniská ruského odporu.

Zasahujú aj na juhu

Na juhu, neďaleko mesta Chersonu, sa Rusko snaží prepraviť svoje posily cez rieku Dneper do predných línií frontu. Pontónový most, ktorý ruská armáda začala stavať pred viac ako dvoma týždňami, je však stále nedokončený. Ukrajinské delostrelectvo ostreľuje premostenia cez Dneper tak intenzívne a často, že ruská armáda tieto poškodené cestné mosty nestíha opravovať.

V tejto situácii ruskí nacionalisti v nedeľu vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby okamžite urobil zmeny a zabezpečil konečné víťazstvo vo vojne na Ukrajine, informovala agentúra Reuters.

Putin, ktorý je hlavným veliteľom ruských ozbrojených síl, ani minister obrany Sergej Šojgu sa k aktuálnej situácii na ukrajinských bojiskách nevyjadrili.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo "preskupenie", v rámci ktorého sa ruské jednotky "presúvajú" z Charkovskej oblasti, aby sa mohli zamerať na Doneckú oblasť na východe Ukrajiny.

image

Nepriznávajú žiadne neúspechy. Putin pre ústup ruských vojsk čelí kritike prokremeľských blogerov

Niektorí prokremeľskí vojnoví korešpondenti a bývalí i súčasní vojaci, ktorí majú na platforme Telegram mnoho priaznivcov, v súvislosti s týmto vyhlásení obvinili ministerstvo obrany z bagatelizovania porážky na Ukrajine.

Igor Girkin, bývalý dôstojník ruskej tajnej služby  FSB, ktorý v roku 2014 pomohol rozpútať vojnu v Donbase na východe Ukrajiny, prirovnal kolaps jednej z hlavných frontových línií vojny na Ukrajine k bitke pri Mukdene v roku 1905 - teda ku katastrofálnej porážke v rusko-japonskej vojne, ktorá vyvolala ruskú revolúciu v roku 1905.

Ukrajina považuje svoj rýchly postup, pri ktorom tisíce ruských vojakov utiekli a zanechali za sebou zásoby munície a vojenského vybavenia a techniky, za bod obratu v šesť mesiacov trvajúcej vojne.

image

Ruské vedenie už kritizuje aj čečenský vodca Kadyrov. Priznal, že ťaženie na Ukrajine nejde podľa plánu

01 - Modified: 2022-09-12 07:03:29 - Feat.: 1 - Title: Rusko môže byť porazené. Protiofenzíva sa vyvíja lepšie, než sa očakávalo, tvrdí​ ukrajinský minister obrany 02 - Modified: 2022-09-12 05:00:38 - Feat.: 1 - Title: Ruské vedenie už kritizuje aj čečenský vodca Kadyrov. Priznal, že ťaženie na Ukrajine nejde podľa plánu 03 - Modified: 2022-09-12 04:49:07 - Feat.: 1 - Title: Protiofenzíva sa zrýchľuje. Ukrajinské sily na severe Charkovskej oblasti mali dosiahnuť hranicu s Ruskom 04 - Modified: 2022-09-07 17:11:50 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina môže dobyť späť Cherson pred začiatkom zimy, protiofenzíva má úspech, uviedol francúzsky expert
01 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 05 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:11